• Gak: Cilj je da Inđija bude prvi „Pametni grad“ u Srbiji

  Predsednik opštine Inđija, Vladimir Gak je saopštio da je za postavljanje kamera i video nadzora na teritorije opštine, Inđija dobila 61 milion dinara od Republike Srbije . Osim bezbednosti postavljene kamere bi mapirale opštinu Inđija kao prvi Smart City (pametan grad) u Srbiji. –Postavljanjem video nadzora na celoj teritoriji opštine Inđija postižemo veću bezbednost samih […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Gak: Cilj je da Inđija bude prvi „Pametni grad“ u Srbiji

  Predsednik opštine Inđija, Vladimir Gak je saopštio da je za postavljanje kamera i video nadzora na teritorije opštine, Inđija dobila 61 milion dinara od Republike Srbije . Osim bezbednosti postavljene kamere bi mapirale opštinu Inđija kao prvi Smart City (pametan grad) u Srbiji.

  Postavljanjem video nadzora na celoj teritoriji opštine Inđija postižemo veću bezbednost samih građana, ceo iznos od 61 milion dinara za realizaciju ovog projekta daje Republika, opština Inđija finansijski u ovom projektu ne učestvuje. Ovo je jedan od projekata zbog kog smo nakon tri meseca radlili rebalans budžeta, morali smo da uvrstimo novac koji dobijamo iz viših nivoa vlasti da ne bi ostali bez njega. – kazao je Gak

  On je istakao da je osim video nadzora palnirano tehničko opremanje za merenje brzine kretanja, merenje aero zagađenja kao i „elektronski“ deo.

  Osim unošenja 61 miliona dinara u budžet za 2022. godinu, za pomenuti projekat „Pametnog grada“ nisu date preciznije informacije o načinima i počecima realizacije.

  Foto: centar za bezbednost 2016. godina / Opština Inđija

  Preteča „Smart City“

  Davne 2015. godine  Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova raspisao je konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti elektronskih komunikacija i informacionog društva na osnovu kog su opštini Inđija, tada, dodeljena sredstva u iznosu od oko 4 miliona dinara za nabavku kamera.

  Lokalna samouprava je 2016. godine pustila u rad Centar za bezbednost u koji su se slivali snimci 15 rotirajućih kamera koje su imale za cilj da 24 sata dnevno beleže aktivnosti građana. Tim projektom planirano je da se snimci osim u bezbednosni centar linkom šalju i  u bezbednosni sistem inđijske policije. Ideja formiranja centra za bezbednost je bilo smanjenje sope kriminala i saobraćajnih prekršaja na teritoriji cele Inđije.

  Centar za bezbednost nakon promene lokalne vlasti na aprilskim izborima 2016. godine nije nastavio sa radom, odnosno nije bio dostupan građanima na uvid i korišćenje snimaka video nadzora raskrsnica i ostalih javnih površina koje su pokrivene kamerama.

  Šta znači termin „Pametan grad“?

  Pametan grad prevazilazi upotrebu digitalnih tehnologija za bolje korišćenje resursa i manje emisije. To znači pametnije gradske transportne mreže, unapređeno vodosnabdevanje i postrojenja za odlaganje otpada i efikasnije načine za osvetljenje i grejanje zgrada. To takođe znači interaktivniju i odgovorniju gradsku administraciju, bezbednije javne prostore i zadovoljavanje potreba starijeg stanovništva, piše u obrazloženju na oficijalnom sajtu Evropske Unije.

  Pametni gradovi koriste svoju mrežu povezanih IoT uređaja i drugih tehnologija kako bi postigli svoje ciljeve poboljšanja kvaliteta života i ekonomskog rasta. Uspešni pametni gradovi slede četiri koraka:

  Prikupljanje – Pametni senzori širom grada prikupljaju podatke u realnom vremenu.

  Analiza – Podaci koje prikupljaju pametni senzori se analiziraju kako bi se saznalo funkcionisanje gradskih službi.

  Komunikacija –donosioci odluka se obaveštavaju o izvršenoj analizo

  Akcija – preduzimaju se određeni koraci za poboljšanje kvaliteta života, poslovanja, upravljanja imovinom.

  Pametni gradovi imaju mnogo prednosti, ali i mnogo prepreka. piše portal TechTarget. Ovo uključuje, navodi portal, vladine zvaničnike koji treba da dozvole široko učešće građana. Privatni i javni sektor takođe moraju raditi zajedno sa stanovnicima kako bi svi mogli pozitivno doprineti zajednici.

  Inicijative pametnih gradova moraju biti otvorene za javnost i dostupne putem otvorene veb lokacije za podatke ili mobilne aplikacije. Ovo omogućava pojedincima da stupe u interakciju sa podacima i obavljaju lične aktivnosti, kao što su plaćanje računa, pronalaženje efikasnih transportnih alternativa i procena potrošnje energije kod kuće.

  Primeri pametnih gradova
  Dok su mnogi gradovi širom sveta počeli da primenjuju pametne tehnologije, nekoliko njih se ističe kao najnapredniji:

  Kanzas Siti, Misuri
  San Dijego, Kalifornija
  Kolumbo, Ohajo
  Njujork Siti, Njujork
  Toronto, Kanada
  Singapur
  Beč, Austrija
  Barcelona, Španija
  Tokio, Japan
  Rejkjavik, Island
  London, Engleska
  Melburn, Australija
  Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati
  Hong Kong, Kina
  Većina novih projekata pametnih gradova koncentrisana je na Bliskom istoku i u Kini, ali su 2018. Rejkjavik i Toronto navedeni uz Tokio i Singapur kao neki od najpametnijih gradova na svetu.

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija