• Gak: Javna garaža na tri nivoa nakon rekonstrukcije gradseka pijace

  Nakon rekonstrukcije gradske pijace na prostoru sadašnjeg parkinga biće izgrađena javna garaža na tri nivoa koja će zadovoljiti sve potrebe inđinčana, najavio je predsednik opštine Vladimir Gak. Na teritoriji opštine Inđija prema poslednjem finansijskom izveštaju JP “Inđija put” ukupno je obezbeđeno 482 parking mesta, od toga je 273 u prvoj zoni, 209 u drugoj i […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Gak: Javna garaža na tri nivoa nakon rekonstrukcije gradseka pijace

  Nakon rekonstrukcije gradske pijace na prostoru sadašnjeg parkinga biće izgrađena javna garaža na tri nivoa koja će zadovoljiti sve potrebe inđinčana, najavio je predsednik opštine Vladimir Gak.

  Na teritoriji opštine Inđija prema poslednjem finansijskom izveštaju JP “Inđija put” ukupno je obezbeđeno 482 parking mesta, od toga je 273 u prvoj zoni, 209 u drugoj i 27 parking mesta, taj broj mesta je evidentno mali za potrebe Inđije koja se širi.

  Govoreći o ovom problem predsednik opštine Vladimir Gak najavio je izgradnju javne garaže na tri nivoa koja će biti u sklopu gradske pijace čija se rekonstrukcija najavljuje 8 godina.

  Vest oko rekonstrukcije gradske pijace predizborna je priča od 2015. godine kada je u lokalnom parlamentu usvojen budžet za narednu 2016. godnu u sklopu kojeg se našla i rekonstrukcija gradske pijace.

  Promena vlasti i strukture lokalnog parlamenta u Inđiji nije uticala na promenu ideje o rekonstrukciji pijace čitavih 8 godina.

  Strateško opredeljenje rekonstrukcije pijace je bilo najavljeno i u septembru 2017. godine da bi se te iste godine projekat našao u predlogu budžeta za narednu 2018.godinu koji u odbonici jednoglasno usvojili. U aprilu 2018. godine predsednik opštine Vladimir Gak kazao je da je rekonstrukcija pijace sve izvesnija.

  – Nezvanično, dobili smo nešto što nam odgovara. Uz formiranje komisije i zvanične procedure krenućemo u postupak javne nabavke i projektovanje Gradske pijace. U narednih 15 dana bi ta procedura trebala da bude završena i projektovanje u narednih mesec dana, te bi do kraja godine mogli i da završimo sa rekonstrukcijom- istakao je Gak pre četiri godine.

  Od aprila 2018. i već „izvesnih početka radova na rekonstrukciji“ vest je demantovana u decembru iste godine tako što je najavljeno da je od tri glavne kapitalne investicije u 2019. godini jedna, naravno, rekonstrukcija gradske pijace. Izrada projekta rekonstrukcije i rekonstrukcija gradske pijace u Inđiji našla se pred odbornicima pri usvajanju predloga budžeta za 2019. godinu, decembra 2018. godine, bez obrazloženja o razlozima odlaganja realizacije istog projekta u tekućoj godini.  Istovremeno u lokalnim

  medijima projekat je najavljivan za iduću budžetsku godinu

  – Projekat pijace je u završnoj fazi i uskoro će biti predstavljen javnosti. Za vreme izvođenja radova, pijačne tezge će biti izmeštene na parking u pijaci, a cena zakupa tezgi će biti znatno jeftinija.- najavljeno je tada bez osvrta na prethodna neostvarena obećanja vezano za isti posao.

  Iste te 2019. godine nije urađena rekonstrukcija gradske pijace i decembra te godine, ponovo je usvajan budžet koji je u svom sklopu imao isti projekat koji odbornici su opet usvojili.

  Kopiranje budžeta koje se iznova usvaja svake godine i do te mere se ukalupilo da se isti projekti u različintim godinama nalaze na istoj strani predloga budžeta kao i odluke o budžetu opštine Inđija. Rekonstrukcija gradske pijace u Inđiji nalazi se na 15. stranici svakog budžeta.

  U novembru 2020. godine  ponovo najava rekonstrukcije gradske pijace, sa već dobro poznatim idejnim rešenjima nadrkrivena, urbanistički prilagođena, nova, moderna nikad lepša – pijaca u Inđiji.

  U 2021. godini, ponovo se poteže priča o rekonstrukciji pijace u Inđiji, predviđena su sredstva u budžetu 2021. godine za izradu projekta, najavljena kapitalna investicija. Radovi nisu započeti, objašnjenja nije bilo, građani su opet šestu godinu za redom “progutali” bajku o rekonstrukciji pijace. Budžet opštine Inđija za 2021. godinu, kao i niz godina unazad usvojen je jednoglasno.

  Nacrtom budžeta za 2022. godinu ponovo projekat rekonstrukcija pijace u Inđiji, ponovo opredeljena sredstva, iznova odbornici lokalnog parlamenta podižu ruku u znak podrške budžetu. Najavljeno je u januaru 2022. godine da tog leta Inđija dobija rekonstruisanu pijacu.

  Projekat rekonstrukcija gradske pijace u Inđiji nalazi se ovog puta na 9 strani budžeta za 2023. koji su odbornici SO Inđija jednoglasno usvojili 30. Decembra 2022. 8 put za 8 godina. Cena realizacije projekta je porasla na neverovatnih 350.6 miliona dinara.

  Prvobitno idejno rešenje i projekat rekonstrukcije koji je predstavljen građanima 2015. godine u predizbornoj kampanji, odbačen je promenom vlasti . Izrade novog projekta i realizacije istog nalazili su se svake godine u budžetu, nikad realizovani.

  Javne rasprave koje prethode izradi budžeta nailazile su na potpuno ignorisanje građana te je vlast smatrala da primedaba na njihov nacrt budžeta nema. Lokalnom parlamentu i odbornicima nije jasno predstavljen razlog “nerealizovanja projekta” a predsednik opštine Inđija Vladimir Gak je sredinom decembra prošle godine najavio kreditno zaduživanje lokalne samouprave za projekte rekonstrukcije gradske pijace i Trga u centru Inđije kao i za asfaltiranje ulica. Najava krditnog zaduživanja je uvrštena u budžet za 2023.godinu.

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Pročitaj još:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/top-tri-godinama-prepisivanih-i-nikad-realizovanih-projekata-opstine-indjija/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Lemaić: Svesni smo potrebe pranja ulica

  JKP“Komunalac“Inđija proteklih dana prao je šetalište u Ulici Vojvode Stepe ali kako navode iz ovog preduzeća u pitanju je jednokratno spiranje ostataka soli koju su posipali tokom snežnih […]