• Gak o regionalnoj deponiji: Mi smo uradili sve što je do nas

  I dalje se čeka mišljenje Vlade Republike Srbije o ulasku opštine Inđija u javno – privatno partnerstvo sa kompanijom „Metito“ koja bi trebalo da uloži oko 11,5 miliona evra kako bi se regionalna sanitarna deponija konačno stavila u funkciju. Oo 2019. godine se čeka mišljenje više instance, a u međuvremenu je prvobitni koncesionar Ecogreen investments […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Gak o regionalnoj deponiji: Mi smo uradili sve što je do nas

  I dalje se čeka mišljenje Vlade Republike Srbije o ulasku opštine Inđija u javno – privatno partnerstvo sa kompanijom „Metito“ koja bi trebalo da uloži oko 11,5 miliona evra kako bi se regionalna sanitarna deponija konačno stavila u funkciju.

  Oo 2019. godine se čeka mišljenje više instance, a u međuvremenu je prvobitni koncesionar Ecogreen investments zamenjen sa Metitom, takođe iz Dubaija te je čitav proces javno – privatnog partnerstvana zasnovan na osnovu Sporazuma Vlade Srbije i UAE,, o čemu je IN Medija u više navrata pisala.

  Davne 2005. godine,  opština Inđija je pokrenula inicijativu za izgradnju regionalne deponije., potpisan je Sporazum o saradnji i formiranju regiona za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom što čini prostor na kome živi nešto više od 250.000 stanovnika.

  Predsednik opštine Inđija, Vladimir Gak za naš portal kaže da je lokalna samouprava uradila sve što je u njenoj moći i da očekuje da će novi saziv Vlade doneti pozitivno mišljenje.

  Mi smo uradili sve što je potrebno za ulazak u javno – privatno partnerstvo i smatram da je to jedan od projekata koji je jako bitan za opštinu Inđija jer će samo odnošenje i sanacija komunalnog otpada dobiti sasvim drugu dimenziju po uzoru na razvijenije evropske zemlje. – kazao je Gak za IN Medija.

  Regionalna sanitarna deponija – projekat koji je postao punoletan

  Prvi čovek opštine Inđija nije mogao da precizira kada se očekuje verifikacija Memoranduma o saradnji sa firmom iz Dubaija odnosno mišljenje Vlade Republike Srbije.

  Čitava Srbija ulazi tek u taj proces sanacije deponija ali i reciklaže. Opština Inđija je predviđena kao jedna od 5 lokacija u Vojvodini gde će biti smeštena regionalna sanitarna deponija. Nama je u cilju da se to ostvari jer smo izdvojili već značajna sredstva za uređenje pristupnih puteva, saobraćajnica, gasa, struje kao i kaseta na toj lokaciji. Realicijom projekta građani opštine Inđija će imati drastično manju cenu odnošenja smeća u odnosu na opštine Srema koje su obuhvaćena projektom kao  i grad Zrenjanin što je još jedan benefit. – kazao je Gak.

  Prema nacrtu Regionalnog prostornog plana Vojvodine za period od 2021. do 2035. godine, Opština Inđija će ipak biti regionalni centar za istočni Srem, dok će za Banat biti zadužen Grad Zrenjanin. Međutim, Vladimir Gak kaže da je Zrenjanin i dalje u projektu.

  Za sada je sve ostalo isto, ako bude nekih izmena naravno da ćemo intervenisati u tom delu. – istakao je predsednik opštine Inđija.  

  Pored činjenice da bi modernu saniratna deponija rešila inđijski problem sa odlaganjem smeća, a zatim i problem svih lokalnih samouprava Srema prihodi JP Ingrin,bi prema ranijim najavama lokalnih vlasti,  na godišnjem nivou bili više od 2 miliona evra. 

  M.Blečić (IN Medija)

  Više o ovoj temi možete pročitati ovde

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/regionalna-deponiija-misteriozno-javno-privatno-partnerstvo/?fbclid=IwAR1n1mraHr_7dwDHhew4ZOesiFH4zHbCXDI2ddwEXa9-PeN5GL7ZxQilukQ

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srem