• Galenika preko povezane firme gradi novu fabriku, od države 3,6 miliona evra

  Kompanija za proizvodnju lekova Galenika planira da preko povezanog preduzeća Rio Pharmaceuticals, izgradi novu fabriku aktivnih farmaceutskih sastojaka (API) u Zemunu. Ovaj projekat Srbija subvencioniše sa 3,6 miliona evra, vidi se iz ugovora koje je Rio Pharmaceuticals potpisao sa Ministarstvom privrede u septembru 2022. godine, piše Nova ekonomija. Rio Pharmaceuticals nema obavezu da zaposli nove […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Galenika preko povezane firme gradi novu fabriku, od države 3,6 miliona evra

  Kompanija za proizvodnju lekova Galenika planira da preko povezanog preduzeća Rio Pharmaceuticals, izgradi novu fabriku aktivnih farmaceutskih sastojaka (API) u Zemunu. Ovaj projekat Srbija subvencioniše sa 3,6 miliona evra, vidi se iz ugovora koje je Rio Pharmaceuticals potpisao sa Ministarstvom privrede u septembru 2022. godine, piše Nova ekonomija.

  Rio Pharmaceuticals nema obavezu da zaposli nove radnike, ali do kraja 2024. godine mora da uloži najmanje 14,5 miliona evra u izgradnju fabrike, od čega najmanje četvrtinu iz sopstvenih sredstava, odnosno bez pomoći države.

  Korisnik subvencije je kompanija Rio Pharmaceuticals koja je osnovana u novembru 2020. godine i u vlasništvu je kompanije Globe Pharma iz Luksemburga, koja je vlasnik i Galenike.

  Rio Pharmaceuticals ima istog direktora kao i Galenika, Rikarda Viana Markesa (Ricardo Vian Marques) iz Brazila.

  Galenika (u ugovoru o državnoj pomoći „ulagač“) podnela je prijavu za dodelu podsticaja preko korisnika subvencije (Rio Pharmaceuticals), u skladu sa Uredbom o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja.

  Subvencije za izgradnju fabrike će biti isplaćene u tri tranše. Prva je planirana tokom 2023. godine, u iznosu od 10,2 miliona evra.

  Druga će biti isplaćena 2024. godine (229.866 evra), a treća vrednosti 3,3 miliona evra 2025. godine.

  Nova ekonomije navodi da je poslala pitanja kompaniiji Rio Pharmaceuticals o tome šta će se proizvoditi u novoj fabrici, hoće li se proizvodi izvoziti, koliko radnika će biti zaposleno, kada će fabrika početi sa radom, gde će se postrojenje tačno nalaziti, kao i na koji način će izgradnja fabrike uticati na poslovanje Galenike u Srbiji.

  Pitanja su poslata na zvaničan mejl kompanije upisan u Agenciji za privredne registre, međutim, poslati mejl se vratio jer domen „nije pronađen“.

  Nova ekonomija je zatim poslala upit Galenici sa molbom da nam daju kontakt kompanije koja je korisnik subvencija, ali na njega nije odgovoreno do objavljivanja teksta.

  Kompanija Rio Pharmaceuticals je 2021. godine bila neaktivna i nije imala „poslovne događaje, evidentiranu imovinu ili obavaze“, vidi se iz objavljene izjave o neaktivnosti.

  Galenika poseduje pogone za proizvodnju u Srbiji, Makedoniji, Mađarskoj i Albaniji.

  Glavna tržišta su joj Evropa, Bliski istok i Afrika. Prošle godine kompanija je imala prihod od 73,3 miliona evra.

  Galenika je privatizovana u novembru 2017. godine kada je prodata kompaniji iz Luksemburga „Aelius“ za 208,3 miliona evra.

  Naslovna: Pixabay

  Izvor: Nova ekonomija

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija