• Garavim sokakom „prošlo“ 146 autora

  Proteklog vikenda u Kulturnom centru Inđija održana je 33. Manifestacija “Garavi sokak” u organizaciji Književnog kluba “Miroslav Mika Antić” iz Inđije. Ovi susreti održavani su niz godina polovinom septembra, ovoe godine manifestacija je pomerene za tri meseca zbog “posledica pandemije”. U zborniku koji je poromovisan našlo se 146 autora iz Srbije i zemalja regiona i […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Garavim sokakom „prošlo“ 146 autora

  Proteklog vikenda u Kulturnom centru Inđija održana je 33. Manifestacija “Garavi sokak” u organizaciji Književnog kluba “Miroslav Mika Antić” iz Inđije. Ovi susreti održavani su niz godina polovinom septembra, ovoe godine manifestacija je pomerene za tri meseca zbog “posledica pandemije”. U zborniku koji je poromovisan našlo se 146 autora iz Srbije i zemalja regiona i sveta.

  Na međunarodnom festivalu pesništva “Garavi sokak” čija tradicija datira 33. godine našlo se sedam autora iz Kine, šest iz Indije i po dva autora iz Velike Britanije, Grčke, Turske i Izraela.

  Na spisku autora našlo se njih trideset i troje iz  Slovenije, Crne Gore,  Makedonije i Hrvatske.

  Po jednog predstavnika imale su Uzbekistan, Južna Afrika, Španija, Slovačka, Tajvan, Bangladeš, Vijetnam, Češka, Jermenija, Italija, Rusija, Кanada, Bugarska, Nemačka, Švajcarska i  Malta. Prema rečima organizatora najviše učesnika bilo je iz grada domaćina, čak 20 dok je iz Srbije na ovom festival učešće uzelo 76 autora.

  U znaku „Vavilona svetlosti i tame“ pomenutog u predgovoru predsednika kluba i priređivača Aleksandra  Mijalkovića protekli su i ovi, trideset treći  susreti koji godinama grade veze i kritički promišljaju sadašnjost kroz poetsko viđenje prošlosti i budućnosti. Za grafički izgled zbornika pobrinuo se član žirija Bojan Кrljić svojim izborom angažovanih karikatura i grafika Bena Šana i Saula Štajnberga, kao i izlaganjem o vezi likovnog i poetskog iskaza.

  -Festival je u najboljim godinama. Neko bi rekao da je u tim godinama umro Aleksandar Makedonski, neko bi ih nazvao hristolikim, ali nadajmo se da Кlub čeka još mnogo sličnih događanja i u decenijama pred nama, uprkos prividnoj marginalizaciji kulture koja postaje svetski, a ne samo lokalni problem.- ističe predsednik KK “Miroslav Mika Antić” Aaleksandar Mijalković.

  V.M (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Revizija u Biblioteci od sutra do 16. avgusta

  U Narodnoj biblioteci „Dr Đorđe Natošević“, srede 10. jula do petka 16. avgusta biće sprovedena revizija knjižnog fonda. Biblioteka neće raditi sa korisnicima u Inđiji od 10. jula do 16. […]