• Gde je oprema Kliničkog centra vredna sto miliona evra, nema je u popisu

  Univerzitetski klinički centar Srbije (UKCS) nije popisao opremu koju je Ministarstvo zdravlja nabavilo za opremanje ove ustanove. Vrednost opreme o kojoj nije uspotavljena potpuna i tačna evidencija je 11,7 milijardi dinara (100 miliona evra), piše u izveštaju Državne revizorske institucije. S obzirom na to da oprema nije popisana, postoji mogućnost gubitka opreme ili njenog nezakonitog […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Gde je oprema Kliničkog centra vredna sto miliona evra, nema je u popisu

  Univerzitetski klinički centar Srbije (UKCS) nije popisao opremu koju je Ministarstvo zdravlja nabavilo za opremanje ove ustanove. Vrednost opreme o kojoj nije uspotavljena potpuna i tačna evidencija je 11,7 milijardi dinara (100 miliona evra), piše u izveštaju Državne revizorske institucije.

  S obzirom na to da oprema nije popisana, postoji mogućnost gubitka opreme ili njenog nezakonitog korišćenja, upozorio je DRI.

  Nova ekonomija navodi da je datum potpisivanja ugovora o nabavci ove opreme ukazuje da se radi o opremanju renoviranog dela UKCS.

  Ministarstvo zdravlja je prošle godine zaključilo ugovor o nabavci dobara, medicinske opreme i nameštaja za potrebe opremanja UKCS sa grupom ponuđača čiji je lider Magna farmacija (Magna pharmacia).

  Komisija UKCS za kvantitativni prijem dobara je u toku 2021. godine potpisala četiri zapisnika o prijemu dobara čime potvrdila prijem medicinske opreme i nameštaja vrednosti od najmanje 11,7 milijardi dinara.

  Međutim, oprema i nameštaj nisu popisani u Elaboratu o popisu i pomoćnim knjigama osnovne opreme, utvrdio je DRI.

  UKCS od Ministarstva zdravlja nije dobio posebne popisne liste na kojima je evidentirana medicinska i nemedecinska oprema i nameštaj koju je Ministarstvo nabavilo za potrebe ove zdravstvene ustanove, navodi se u izveštaju. Ističe se da nesprovođenje popisa dovodi do više rizika, kao što su i nezakonito korišćenje opreme i mogućnost nezakonite prodaje ili gubitka oprema.

  Nesprovođenje popisa na propisan način dovodi do rizika od nepotpunog i netačnog iskazivanja vrednosti imovine u finansijskim izveštajima i rizika od nezakonitog korišćenja i otuđenja imovine.

  Ministarstvo zdravlja, koje je opremu nabavilo i isporučilo UKCS, nije je i knjigovodstveno predalo na korišćenje u toku prošle godine.

  U toku revizije državnog revizora UKCS je dobio potrebnu dokumentaciju za evidentiranje opreme od Ministarstva zdravlja, ali se u izveštaju DRI ne navodi da li je išta preduzeto povodom popisivanja imovine za renovirani deo UKCS.

  U izveštaju piše da su odgovorni u UKCS preduzeli mere za „delimično otklanjanje otkrivene nepravilnosti“ i da su se obratili Ministarstvu radi dobijanja kompletne dokumentacije za isporučene opreme u toku pandemije COVID-19 za potrebe kovid bolnice u Batajnici i Klinika UKCS koje su radile u Kovid sistemu u toku 2020. i 2021. godine.

  DRI nije odgovorio na pitanja Nove ekonomije o tome da li je i koliko opreme na kraju i pravilno popisano.

  Takođe, utvrđeno je da je UKCS opremu koju je dobio u toku 2020. i 2021. godine bez potpune dokumentacije, evidentirao vanbilasno sa vrednošću od jedan dinar po komadu. Na taj način, vrednost ove opreme nije iskazana po nabavnoj vrednosti, navodi DRI.

  Na pitanja Nove ekonomije nisu odgovorili ni iz Ministarstva zdravlja, niti iz Univerzitteskog kliničkog centra Srbije.

  Javno dostupni podaci pokazuju da je Ministarstvo zdravlja opremu za Klinički centar Srbije (KCS) platilo ukupno 14,3 milijardi dinara, što je oko 122 miliona evra. Oprema je kupljena za novootvoreni deo, ali i za deo čija rekonstrukcija još nije ni započeta.

  Iako je u budžetu bilo predviđeno da se oprema plati 2,7 milijardi dinara (23 miliona evra), suma je pet puta uvećana nakon što je grupa firmi na čelu sa Magna farmacijom (Magna pharmacia) dala ponudu od tačno 14,3 milijardi dinara.

  Naslovna: Pixabay

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]