• Godinu dana od smrti Đorđa Balaševića

  Pre godinu dana 19. februara preminuo je jugoslovenski kantautor i pesnik Đorđe Balašavić. Panonski mornar je iznenada preminuo u Kliničkom Centru Vojvodine što je izazvalo lavinu tuge u celom regionu. O njegovoj smrti, pored domaćih i medija iz regiona, izveštavali su i svetski mediji. Baćlašević je rođen 11. maja 1955. godine u Novom Sadu, odrastao […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Godinu dana od smrti Đorđa Balaševića
  Foto: Zoran Trbović Trba

  Pre godinu dana 19. februara preminuo je jugoslovenski kantautor i pesnik Đorđe Balašavić. Panonski mornar je iznenada preminuo u Kliničkom Centru Vojvodine što je izazvalo lavinu tuge u celom regionu. O njegovoj smrti, pored domaćih i medija iz regiona, izveštavali su i svetski mediji.

  Baćlašević je rođen 11. maja 1955. godine u Novom Sadu, odrastao i do kraja životaostau u ulici Jovana Cvijića u Novom Sadu.

   U osnovnoj školi je počeo da piše pesme i sanjao je da postane fudbaler. Bio je mirno dete i odličan đak što se u gimnaziji promenilo. Maturirao je kao vanredni učenik i upisao je studije geografije na Prirodno-matematičkom fakultetu, nije diplomirao jer je počeo da se bavi muzikom.

  1977. godine započeo je muzičku karijeru sa grupom Žetva, sa kojom snima „U razdeljak te ljubim“, koja odmah postaje hit. 

  1978 godine sa Vericom Todorović osniva grupu „Rani Mraz“. nakon nastupa na festivalu u Opatiji sa pesmom „Prva ljubav“, priča je postala ozbiljna. Usledili su festival u Zagrebu gde su se predstavili sa pesmom „Marina“ i festival u Subotici gde su izveli numeru „Računajte na nas“ koja se smatrala himnom generacije. Grupa je imala veliki broj članova, a neki od njih su bili Bora Đorđević i Bilja Krstić. Bora je otišao posle samo dva meseca, a ubrzo za njim i Verica Todorović. Tokom ove godine su objavili nekoliko singlova koje je publika odlično prihvatila: „Kristifore, crni sine“, „Ljubio sam snašu na salašu“ i „Oprosti mi, Katrin.

  Osamdesetih godina Balašević izdaje čak šest albuma, odlučuje da nastupa samostalno uz pratnju svojih saradnika koji su nosili ime „Nenadjebivi“. Oni su osamdesetih godina sa nizom albuma koji su bili različitih muzičkih žanrova osvajali publiku širom tadašnje Jugoslavije.

  Svojim prvim samostalnim albumom „Pub“ , Balašević je doneo pesme  „Boža zvani Pub“, „Za treću smenu“, „Za sve je kriv Toma Sojer“, „Lepa protina kći“,

  Osamdesetih su nastali I hitovi „Bezdan“, „Panta rei…“, „Tri posleratna druga, „Svirajte mi ‘Jesen stiže dunjo moja'“, „Nikad kao Bane“, „Neko to od gore vidi sve“, „Noć kad sam preplivao Dunav“, „Olivera“, „Slovenska“, „Ne lomite mi bagrenje“, „Ne volim januar“, „Jednom…“, „Devojka sa ‘čardaš’ nogama“, „D-moll“ i mnoge druge.

  Devedesetih goina Balašević biva zabranjen na medijima, zbog svojih stavova oko ratova na području bivše Jugoslavije, biva zabranjen i zbog kritika tadašnje vlasti Slobodana Miloševića.

  Balašević je na svojim koncertima devedesetih iznosio svoje stavove ali I publiku častio hotovima poput „Marim ja“, „Naposletku“, „Ringišpil“, „Nevernik“,“Ja, luzer?“, „Krivi smo mi“, „Portret mog života“, „Čovek sa mesecom u očima“, „Namćor“, „Dođoška“, „Sin jedinac“.

  2000. godine, posle duže pauze, je za Hard Rock Shop snimio album „Devedesete“ koji je posvetio izgubljenom vremenu, generacijama i svemu što je smatrao lošim u prethodnih deset godina. Na njemu su se našle pesme: „Devedesete“, „Živeti slobodno“, „Balkanski tango“, „Plava balada“, „Stih na asfaltu“, „Legend’a o Gedi Gluperdi“, „Sevdalinka“, „Kao talas“, „Nedostaje mi naša ljubav“, „Naopaka bajka“, „Dok gori nebo nad Novim Sadom“, „Mrtvi…“, „Je*ite se devedesete“. Aktivno je učestvovao u promenama koje su se dogodili 5. oktobra iste godine.

  Godinu dana nakon toga, Balašević se vraća ljubavnim pesmama, objavljuje album “Dnevnik starog monka” na kome se nalazi 12 pesama sa nazivima žena. Tu se nalaz I pesme “Princezo javi se”, “Na Bogojavljensku noć”, “Korzo”.

  2004. godine je u saradnji sa grupom Apsolutno romantično uradio album koji se zove kao i njegova bivša grupa „Rani mraz“. Na njemu su pesme: „Priča o Vasi Ladačkom“, „Aco braco“, „Ćivutski vrt“, „Kere varošanke“, „Lađarska serenata“, „Bože, Bože“, „Galicia“, „Tvoj neko“, „Maliganska“, „Ja vas kanda znam“, „Pred zadnji sneg“, „Kao rani mraz“.

  Panonski mornar zajedno sa svojom publikom ponovo proživljava devedesete i 2017. godine  objavljuje pesmu “Dno dna” koja se emituje na nekolicini radijskih stanica u Srbiji.

  Osim muzikom Balašević se bavio pisanjem I glumom.

  Objavio je romane „Tri posleratna druga“, „Jedan od onih života“, potom „Kalendar mog detinjstva“ i „Rani mraz”.

  Glumio u serijama „Vojnici“, „Pop Ćira i pop Spira“, „Specijalna redakcija“.

  Naslovna fotografija : Zoran Trbović

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Muzika