• Gorivo jeftinije, benzin skuplji: Kada će cene biti „normalizovane“ kao pre rata u Ukrajini?

  Litar evrodizela će od danas od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama maksimalno koštati 185 dinara, a benzina evropremijum BMB 178 dinara, potvrdili su u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine za Euronews Srbija. Prošle nedelje je cena goriva bila 188 dinara za litar evrodizela, a za litar benzina evropremijum BMB 95 […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Gorivo jeftinije, benzin skuplji: Kada će cene biti „normalizovane“ kao pre rata u Ukrajini?

  Litar evrodizela će od danas od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama maksimalno koštati 185 dinara, a benzina evropremijum BMB 178 dinara, potvrdili su u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine za Euronews Srbija.

  Prošle nedelje je cena goriva bila 188 dinara za litar evrodizela, a za litar benzina evropremijum BMB 95 najviše 176 dinara.

  Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije je ranije rekao za Euronews Srbija da cene derivata na pumpama određuje država na osnovu inputa koji se dobija sa regionalnog tržišta dizela, a ne sirove nafte, i kursa dolara. To znači da cena barela nafte može uticati na cenu derivata samo posredno, i to ne odmah, nego odloženo, bilo da raste ili pada.

  Potražnja za dizelom nije pala, samim tim nije došlo ni do velikog pada kotacije. Ono što smo videli prošlog petka kada je cena goriva pala je zapravo posledica pada tih parametara koji se dobijaju sa tih regionalnih tržišta benzina i dizela. Ja bih ovo nazvao relativno stabilnim tržištem s obzirom da su i promene, bilo na dole bilo na gore, daleko manje nego što su se dešavale u nekom prethodnom periodu. – navodi Mićović.

  U Udruženju naftnih kompanija navode da je teško odrediti da li bi cena goriva u nekom narednom periodu mogla da se vrati ili makar približi ceni od pre rata u Ukrajini.

   – Ukoliko ova cena ovako izuzetno niska, potraje još neko vreme, očigledno je da će i cena derivata u Evropi biti jeftinija, pa će onda i ova cena koja se proklamuje na našim pumpama biti niža nego što je to sada. – kaže Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije.

  Međutim, Mićović ističe da na cenu derivata na kraju najviše utiče potražnja, a kako kaže, uprkos energetskoj diversifikaciji poslednjih godina, potražnja za dizelom ne opada, već naprotiv raste.

  Izvor: Euronews Srbija

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija