• Gorivo poskupelo svuda u regionu! Da li ćemo po benzin u Bosnu i Albaniju?

  Tokom poslednjih meseci rastuća inflacija parališe i najrazvijenije svetske države. Najviše je osetimo prilikom kupovine proizvoda koje svakodnevno koristimo. Jedno od njih je gorivo, koje je u gotovo svakoj državi u regionu skuplje od kraja januara. Zbog toga mnogi stanovnici naše zemlje neretko prelaze granicu kako bi natočili po koju litru više po povoljnijoj ceni. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Gorivo poskupelo svuda u regionu! Da li ćemo po benzin u Bosnu i Albaniju?

  Tokom poslednjih meseci rastuća inflacija parališe i najrazvijenije svetske države. Najviše je osetimo prilikom kupovine proizvoda koje svakodnevno koristimo. Jedno od njih je gorivo, koje je u gotovo svakoj državi u regionu skuplje od kraja januara. Zbog toga mnogi stanovnici naše zemlje neretko prelaze granicu kako bi natočili po koju litru više po povoljnijoj ceni. I, što je najgore od svega niko ne može da garantuje da će tu cenu zateći na istoj toj pumpi naredne nedelje – jer cene ne prestaju da divljaju, pšiše nova.rs.

  Poslednje u nizu poskupljenja dogodilo se u Crnoj Gori. Naime, u ponedeljak je cena benzina skočila za 0.4 centa (nešto manje od 50 dinara) i sada košta 1.48 evra (172 dinara), a cena dizela za sedam centi (oko 80 dinara) i sada iznosi 1,53 evra (179 dinara).

  Ista situacija je i u Severnoj Makedoniji, ali je u ovoj zemlji dizel najjeftiniji u regionu. Od ponoći u ponedeljak, litar evro-super koštaće 84 denara po litru (158 dinara), evro-super 98 će se prodavati za 83 denara (157 dinara), a evrodizel za 84,5 denara (160 dinara).

  Najgore su prošli Slovenci, kojima je gorivo sada skuplje za 5,6 odsto nego što je bilo pre dve nedelje. U ovoj državi litar benzina sada košta 1.35 evra (158 dinara), a dizela 1.53 evra (179 dinara).

  Gde po jeftinije gorivo?

  U nekim državama poput Bosne i Hercegovine, nije došlo do poskupljenja. Zbog toga su benzinske stanice u ovoj državi i dalje omiljena destinacija ljudi iz čitavog regiona. Naime, u BiH se može natočiti litar dizela za 1.49 evra (174 dinara), ili benzina za 1.35 evra – 158 dinara.

  Posebni izuzetak su Mađarska, u kojoj je došlo do pojeftinjenja i benzina i dizela, i Albanija u kojoj je jeftiniji dizel.

  Pa tako, u mađarskoj litar benzina nakon pojeftinjenja košta 1.55 evra (181 dinar), a dizela 1.71 evra (200 dinara). Ipak, ove cene su i dalje prilično visoke za naše prostore.

  U Albaniji dizel sada košta – 1.65 evra (193 dinara). Benzin, čija se cela nije promenila, košta 1.47 evra (172 dinara).

  Nešto niže cene su u Bugarskoj i Rumuniji. Naime, u bugarskoj benzin košta 1.3 evra (152 dinara), dok dizel košta 1.48 (173 dinara). U Rumuniji je malo skuplje – litar benzina košta 1.33 evra -156 dinara, a dizela 1.57 evra (184 dinara).

  Na kraju, u Hrvatskoj koja se iz nedelje u nedelju takođe suočava sa novim poskupljenjima, benzin košta 1.48 evra (173 dinara), a dizel 1.66 evra – 194 dinara.

  Kada je reč o Srbiji, ona je jeftinija samo od Mađarske kada je reč o dizelu – košta 200 dinara, a ništa bolje nije ni sa benzinom koji košta 170 dinara.

  Izvor: Nova.rs
  IN Medija

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/novo-poskupljenje-goriva-2/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Poljoprivrednici prijavili protest za ponedeljak

  Skoro sve članice Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije donele su odluku da će izaći na proteste u ponedeljak, 13. novembra. Kako prenosi Agroklub, protest je zvanično prijavljen MUP-u, […]