• Građanska Vojvodina: Neizreciva tragedija je opomena celom društvu

  Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina izražava ogromnu tugu zbog tragedije u beogradskoj osnovnoj školi i saučestvuje u boli roditelja nastradale dece u aktu bezumnog nasilja. – Ukoliko uopšte ima morala među nosiocima političke moći, koji su ključni protagonisti kreiranja atmosfere nasilja u društvu, najmanje što možemo da zahtevamo je ostavka ministra prosvete zbog neprimerene reakcije […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Građanska Vojvodina: Neizreciva tragedija je opomena celom društvu

  Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina izražava ogromnu tugu zbog tragedije u beogradskoj osnovnoj školi i saučestvuje u boli roditelja nastradale dece u aktu bezumnog nasilja.

  Ukoliko uopšte ima morala među nosiocima političke moći, koji su ključni protagonisti kreiranja atmosfere nasilja u društvu, najmanje što možemo da zahtevamo je ostavka ministra prosvete zbog neprimerene reakcije na omogućavanje kriminalcima da snimaju spotove u prostoru škole. – navodi se u saopštenju.

  Zato pre svega pozivamo građane da svako pojedinačno ličnim primerom pruži otpor nasilju koje dominira u javnom životu u Srbiji.

  Građani Srbije, odgovornost za to što smo i najmlađim naraštajima kao jedino nasleđe namenili mržnju i nasilje je na svima nama.

  I ta odgovornost ogleda se u svim segmentima.

  Kad biramo medijske rijalitije koji promovišu bestidnost i nasilje, i tabloide koji targetiraju ljude.Kada sledimo političke aktere koji promovišu vulgarnost, bahatost i nipodaštavaju neistomišljenike. Kada sledimo javni narativ koji ismeva svaku nevinost i naivnost, a potencira bestidnost. Kada ćutimo na nasilje nad slabijima i marginalizovanima. Kada ćutimo na veličanje kriminalaca i zločinaca. Kad dozvoljavamo da nam postrojavaju decu pod neofašističkim obeležjima. – kaže se u saopštenju.

  Nema nevinih u društvu koje je do te mere satkano od nasilja i koje žmuri na patnje slabijih. I nema izgovora. Ovo je možda i poslednja opomena.

  Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine i Centar građanskih vrednosti iz Subotice.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija