• Građanska Vojvodina: Napadače na Crni ovan optužiti za izazivanje mržnje a ne za nasilničko ponašanje

  Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zahteva od nadležnih organa da trojica privedenih napadača na novosadski antifašistički klub „Crni ovan“ budu optuženi za krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, a ne za „nasilničko ponašanje“, za šta ih je osumnjičila policija. – Potpuno je jasno da je reč o napadu neofašista, koji su […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Građanska Vojvodina: Napadače na Crni ovan optužiti za izazivanje mržnje a ne za nasilničko ponašanje

  Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zahteva od nadležnih organa da trojica privedenih napadača na novosadski antifašistički klub „Crni ovan“ budu optuženi za krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, a ne za „nasilničko ponašanje“, za šta ih je osumnjičila policija.

  Potpuno je jasno da je reč o napadu neofašista, koji su na sebi imali i jasno istaknuta obeležja, poput kukastog krsta, zastave američke konfederacije i fašističke zajednice ’Zentropa’. Potpuno je jasno da je motiv napada na ’Crni ovan’ činjenica da je reč o klubu u kojem se okupljaju antifašisti, i u kojem se održavaju alternativni sajmovi, aktivistički seminari i humanitarne akcije. – navodi se u saopštenju Građanske Vojvodine.

  kako ističu, „nasilničko ponašanje“ je apsolutno neadekvatna kvalifikacija za ovaj napad na klub koji je u poslednjih godinu i po dana četiri pita bio na meti fašističkog iživljavanja.

  GV podseća javnost da su na sličan način nadležni organi pokušali da ublaže napad neonacista na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, 9. novembra 2005. godine, ali su posle burne reakcije javnosti prekvalifikovali krivično delo u izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

  Pozivamo javnost da i sada reaguje na isti način. U suprotnom, ovo će biti samo početak fašističkog iživljavanja koje produkuje vladajući režim.- upozoravaju.

  Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar građanskih vrednosti Subotica, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Centar za interkulturnu komunikaciju.

  IN MEDIJA

  Pročitajte još:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/troje-uhapsenih-zbog-napada-na-novosadski-crni-ovan/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina