• Građanska Vojvodina: Vlast je inspirator i saučesnik hajke na Dinka Gruhonjića

  Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina upozorava da je aktuelni režim u Srbiji apsolutno odgovaran za pretnje smrću koje već nedeljama dobija programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i univerzitetski profesor Dinko Gruhonjić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Građanska Vojvodina: Vlast je inspirator i saučesnik hajke na Dinka Gruhonjića

  Nekažnjivost nasilja i nasilnika, ali i poruke mržnje koje iznose vladajući političari, nevosmisleno ukazuju da je vlast u Srbiji inspirator i saučesnik hajke koja se nedeljama vodi protiv Dinka Gruhonjića, a koja sve ozbiljnije ugrožava njegovu fizičku bezbednost, kao i bezbednost njegove porodice – kaže se u saopštenju Građanske Vojvodine.

  Na delu je, objašnjavaju, najopasniji udruženi zločinački poduhvat režima, kleronacionalističke elite, režimskih medija i njihovih operativaca na društvenim mrežama, protiv onih koje su markirali kao protivnike.

  Njihova meta danas je ističu Dinko Gruhonjić, ali i svi oni koji „nisu spremni da se potčine dominirajućoj ideologiji zla“.

  Posle fijaska se desničarskim upadom na Filozofski fakultet u nameri da se izbaci sa radnog mesta, a kakav su mogli kopirati samo iz nacističke prakse potčinjavanja univerziteta, ponovo je angažovana pešadija. Najnovija pretnja desila se juče u Novom Sadu, na Limanu, na ulici, kada je nepoznati muškarac Gruhnjiću pretio fizičkim nasiljem i šovinistički ga vređao – nastavlja se u saopštenju.

  Kažu i da građani Novog Sada, Vojvodine i cele Srbije moraju biti svesni da se društvo opasno približilo liniji koja nas deli od divljaštva.

  Političke aktere, a posebno one koji se verbalno zalažu za demokratske vrednosti i predstavljaju opozicijom, takođe upozoravaju da odobravanjem ove hajke, ili njenim ignorisanjem, svesrdno doprinose gušenju građanskih sloboda i varvarizaciji društva.

  Zato pozivaju građane da dobro razmisle da li su zaista „spremni da prihvate normalizaciju nasilja, jer su institucije su, nažalost, već kapitulirale“.

  Gruhonjić se već nekoliko nedelja nalazi na meti napada zbog navodnog govora mržnje, pošto je objavljen montirani snimak sa njegovog učešća na festivalu „Rebedu“ u Dubrovniku pre godinu dana.

  Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Aurora Borelis zabeležena i iznad Bačke Topole

  Planeta Zemlja je od juče pod udarom jake geomagnetne oluje koju izazivaju erupcije na površini Sunca do kojih je došlo prethodnih dana, što je dovelo do pojave fenomena Polarne […]