• Građevinske firme bliske SNS-u profitiraju od vinskog turizma

  Lokalna vlast u opštini Inđija ovih dana najavljuje “kapitalne investicije” u vikend zonama na području opštine. Iz opštinske kase je za radove u Novom i Starom Slankamenu predviđeno gotovo 130 miliona dinara tačnije predračunska vrednost radova, na vodovodnoj i gasovodnoj mreži, iznosi 112 142 251 dinara. Predračunska vrednost radova na gasovodnoj mreži iznosi 11.067.017,00 dinara. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Građevinske firme bliske SNS-u profitiraju od vinskog turizma

  Lokalna vlast u opštini Inđija ovih dana najavljuje “kapitalne investicije” u vikend zonama na području opštine.

  Iz opštinske kase je za radove u Novom i Starom Slankamenu predviđeno gotovo 130 miliona dinara tačnije predračunska vrednost radova, na vodovodnoj i gasovodnoj mreži, iznosi 112 142 251 dinara. Predračunska vrednost radova na gasovodnoj mreži iznosi 11.067.017,00 dinara. dok će samo radovi na vodovodnoj mreži, prema ranijim najavama, građane koštati 120 miliona.

  Vodovodna kao i gasovodna mreža vode ka vinariji Šapat koja je u vlasništvu građevinske firme Milenijum tim . Ova frima se dovodi u vezu sa vrhom Srpske napredne stranke.

  Predsednik opštine Inđija, Vladimir Gak ponavlja da su radovi opravdani zbog turističkog potencijala tog dela opštine dok sa druge strane novinar Vojvođanskog istraživačko – analitičkog centra (VOICE), Miloš Katić kaže da ćemo u narednim godinama imati priliku da vidimo kako vinarstvo i vinogradarstvo u Srbiji cvetaju, a “građevinci” profitiraju..

  Gak: Radovi zbog turističkih potencijala

  Radovi na proširenju gasovodne mreže u vikend zonama kod Novog i Starog Slankamena podrazumevaju oko 5 kilometara gasovoda u vikend zonama i vinogradima,. Predračunska vrednost tih radova iznosi 11.067.017,00 dinara.

  Parcela u Novom Slankamenu gde se izvode radovi na proširenju gasovodne mreže je u naseljenom mestu tačnije u ulici Cara Dušana dok radovi koji se izvode u Starom Slankamenu su u vikend zoni gde su smeštene “kuće za odmor”, voćnjaci i vinogradi .Radovi su u delu „Počenta“ u Starom Slankamenu gde se nalazi vinarija Šapat.

  Predsednik opštine Inđija, Vladimir Gak, je lokalnim medijima rekao da su radovi u Novom i Starom Slankamenu neophodni zbog razvoja turizma.

  Ne možemo pričati o ozbijnim turističkim potencijalima ako vi imate dve,tri ili četiri najlepše vinarije u orkuženju, upravo a tom potezu, a nemate gas, nemate vodu, nemate ništa. Pa kako da razvijamo turizam? – kazao je Gak.

  Kako je ranije pisala IN Medija, pored gasovodne mreže, u tom delu Novog i Starog Slankamena se uskoro očekuje izgradnja vodovodne mreže čija je predračunska vrednost 101.075.234,57 dinara dok će konačna cifra, prema ranijim najavama, biti 120 miliona.

  Wine Atelier Shapat, Youtube

  Građevinske firme u vinskom turizmu

  Za vinski turizam su počele da se interesuju i firme koje u svojoj delatnosti nisu imale veze sa proizvodnjom vina već pretežno građevinom kao što je beogradska firma Milenijum tim, koju mediji dovode u vezu sa vrhom Srpske napredne stranke. Upravo ova beogradska firma je od januara ove godine vlasnik vinarije Šapat, do koje se planira izgradnja vodovodne i gasovodne mreže.

  Kako je IN Medija ranije pisala, vinariju Šapat u Novom Slankamenu su, u junu 2012. godine, otvorili ruski državljani Svetlana Aleskina (sa udelom od 33 odsto) i Anatolij Kučerenko (udeo 34 odsto) kao i Miodrag Kostić (33 odsto). Iako se isto zovu, ovaj Miodrag Kostić nema veze sa „kraljem šećera“.

  Krajem prošle godine, Milenijum tim kupuje 20 odsto udela u vinariji Šapat od Miodraga Kostića da bi u januaru ove godine beogradska firma postala 100 odsto vlasnik

  Miloš Katić, foto Vojvođanski istraživačko – analitički centar (VOICE)

  O ovoj beogradskoj firmi pisao je i Vojvođanski istraživačko – analitički centar (VOICE) koji u svom tekstu navodi da je imovinu Navipa AD u stečaju na području Novog Sada, najvećim delom sastavljenu od plantaža nekadašnjeg vinskog giganta, procenjenu na ukupno 705 miliona dinara, Milenijum tim kupio za 216 miliona.

  Miloš Katić iz Vojvođanskog istraživačko – analitičkog centra (VOICE) kaže da je vinska vizija “Otvoreni Balkan” pokazatelj da je država Srbija odlučna u podsticanju razvoja vinarstva i vinogradarstva u narednih deset godina, kako je i predvidela strategijom za razvoj ove oblasti. Međutim, navodi Katić, u ovoj grani su se pojavila i pravna lica iz potpuno drugih grana poslovanja, poput onih iz građevinskog sektora  

  Posetom visokih zvaničnika posebno je dat značaj i jasan pokazatelj da će biti interesantno ispratiti ovaj sektor u Srbiji. Kako se već u prvim godinama implementacije ove strategije može primetiti, u ovoj grani su se pojavila i pravna lica iz potpuno drugih grana poslovanja, poput onih iz građevinskog sektora. Nije sporno izdvajanje sredstava za poboljsanje infrastrukture koja bi trebalo da poboljsa turističku ponudu, ali je sporan sinhronizovani odabir lokacija i realizacije kupovina pravnih lica iz stečaja. Za sada možemo steći utisak da krupni i odabrani kapital ulazi u ovu oblast, kao i da ce biti potpomognut sredstvima gradjana, odnosno iz budžeta. U narednim godinama ćemo imati priliku da vidimo kako vinarstvo i vinogradarstvo u Srbiji cvetaju, a “građevinci” profitiraju. – kaže novinar Miloš Katić.

  Milenijum tim je, kako je naveo portal Južne vesti, 23. februara 2021. godine kupila 190 hektara vinograda kod Leskovca. U zakup su uzeli još 521 hektar državnog zemljišta i to na 30 godina.

  Kako je ranije pisao KRIK, kompanije u vlasništvu biznismena Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka, uključujući i njihovu najpoznatiju „Milenijum tim“, dobile su desetine poslova od države tokom prethodne godine, u vrednosti od 12 miliona evra, otkriva KRIK. Ovi biznismeni su bliski ministru finansija Siniši Malom, kako je KRIK ranije pisao – njegovom bratu su, preko svoje firme, dali na korišćenje automobil i stan.

  Naslovna: Youtube skrinšot

  Miodrag Blečić (IN Medija)

  Pročitajte još:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/pocinje-izgradnja-vodovodne-mreze-do-vinarije-sapat/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  JKP Vodovod: Razumite nas

  Iz inđijskog Vodovoda odbili su za IN Medija da odgovore na kojim lokacijama su postavljene cisterne sa pijaćom vodom, odgovor na pitanja našeg portala odbili su da daju direktor preduzeća […]