• Inđija će postati „Pametan grad“ bez statusa grada

  Za postavljanje kamera i video nadzora na teritorije opštine, Inđija dobila 61 milion dinara od Republike Srbije . Osim bezbednosti postavljene kamere bi mapirale opštinu Inđija kao prvi Smart City (pametan grad) u Srbiji. Ovaj projekat deo je lokalnog budžeta koji su odbornici usvojili krajem decembra prošle godine, ali završetak njegove realizacije nije precizir Sredinom […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inđija će postati „Pametan grad“ bez statusa grada

  Za postavljanje kamera i video nadzora na teritorije opštine, Inđija dobila 61 milion dinara od Republike Srbije . Osim bezbednosti postavljene kamere bi mapirale opštinu Inđija kao prvi Smart City (pametan grad) u Srbiji. Ovaj projekat deo je lokalnog budžeta koji su odbornici usvojili krajem decembra prošle godine, ali završetak njegove realizacije nije precizir

  Sredinom aprila postavljene su dodatne kamere na centralnim raskrsnicama u Inđiji i od tada se čeka da one budu puštene u rad. Predsednik opštine Vladimir Gak nije mogao da precizira kada će tačno biti puštene u rad kamere ali je obećao da će o tome izvetiti građane.

  -Ako će to primeniti primenu i poštovanje zakonskih pravila u saobraćaju, najavićemo kada će kamere biti povezane sa sistemom u SUP-u i opštini.- rekao je on.

  Ovaj projekat podrazumeva korišćenje najnovijih tehnoloških rešenja kako bi se uticalo na bolji kvalitet života stanovnika, smanjenje zagađenja, saobraćajnih gužvi i ukupnih troškova, i doprinelo većoj efikasnosti različitih usluga. Ukoliko Inđija uspe da realizuje projekat kao prvi “Smart siti” ona bi dobila status grada. Gak je oktobra prošle godine izjavio da je plan da Inđija dobije status grada naročito jer je veoma organizovana i privredno jaka.

  – Očekujem da ćemo uspeti da realizujemo ovaj projekat u narednoim periodu. Borimo se i očekujem da Inđija dobije status grada jer pre svega smatram da Inđija to zaslužuje, svojom organizacijom, svojom privredom, apsolutno ljudima koji žive ovde. Kada bi gledali strogo taj zakonski uslov koji profiliše Zakon o lokalnoj samoupravi da imamo 100.000 stanovnika, nije realno. Ovo je realno, ovo radimo i za ovo se borimo i uveren sam da ćemo uspeti – kazao je Gak u oktobru prošle godine.

  Osim toga što po broju stanovnika Inđija ne može u skorije vreme očekivati status grada jer po poslednjem pospisu ima svega 42.775 stanovnika, Inđiji je potrebno da poseduje opštine, te povoljan geografski položaj  odnosno položaj značajan za Srbiju, kao što su blizina naseljenog mesta u odnosu na državnu granicu.

  Šta znači termin „Pametan grad“?

  Pametan grad prevazilazi upotrebu digitalnih tehnologija za bolje korišćenje resursa i manje emisije. To znači pametnije gradske transportne mreže, unapređeno vodosnabdevanje i postrojenja za odlaganje otpada i efikasnije načine za osvetljenje i grejanje zgrada. To takođe znači interaktivniju i odgovorniju gradsku administraciju, bezbednije javne prostore i zadovoljavanje potreba starijeg stanovništva, piše u obrazloženju na oficijalnom sajtu Evropske Unije.

  Pametni gradovi koriste svoju mrežu povezanih IoT uređaja i drugih tehnologija kako bi postigli svoje ciljeve poboljšanja kvaliteta života i ekonomskog rasta. Uspešni pametni gradovi slede četiri koraka:

  Prikupljanje – Pametni senzori širom grada prikupljaju podatke u realnom vremenu.

  Analiza – Podaci koje prikupljaju pametni senzori se analiziraju kako bi se saznalo funkcionisanje gradskih službi.

  Komunikacija –donosioci odluka se obaveštavaju o izvršenoj analizo

  Akcija – preduzimaju se određeni koraci za poboljšanje kvaliteta života, poslovanja, upravljanja imovinom.

  Pametni gradovi imaju mnogo prednosti, ali i mnogo prepreka. piše portal TechTarget. Ovo uključuje, navodi portal, vladine zvaničnike koji treba da dozvole široko učešće građana. Privatni i javni sektor takođe moraju raditi zajedno sa stanovnicima kako bi svi mogli pozitivno doprineti zajednici.

  Inicijative pametnih gradova moraju biti otvorene za javnost i dostupne putem otvorene veb lokacije za podatke ili mobilne aplikacije. Ovo omogućava pojedincima da stupe u interakciju sa podacima i obavljaju lične aktivnosti, kao što su plaćanje računa, pronalaženje efikasnih transportnih alternativa i procena potrošnje energije kod kuće.

  Primeri pametnih gradova
  Dok su mnogi gradovi širom sveta počeli da primenjuju pametne tehnologije, nekoliko njih se ističe kao najnapredniji:

  Kanzas Siti, Misuri
  San Dijego, Kalifornija
  Kolumbo, Ohajo
  Njujork Siti, Njujork
  Toronto, Kanada
  Singapur
  Beč, Austrija
  Barcelona, Španija
  Tokio, Japan
  Rejkjavik, Island
  London, Engleska
  Melburn, Australija
  Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati
  Hong Kong, Kina
  Većina novih projekata pametnih gradova koncentrisana je na Bliskom istoku i u Kini, ali su 2018. Rejkjavik i Toronto navedeni uz Tokio i Singapur kao neki od najpametnijih gradova na svetu.

  V.M (IN Medija)

  Povezane vesti:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/indjija-sve-pametniji-grad/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  JKP Vodovod: Razumite nas

  Iz inđijskog Vodovoda odbili su za IN Medija da odgovore na kojim lokacijama su postavljene cisterne sa pijaćom vodom, odgovor na pitanja našeg portala odbili su da daju direktor preduzeća […]