• Inđija: Lokalna vlast i dalje diskriminiše novinare

  Na jučerašnjoj radionici Nezavisnog društvo novinara Vojvodine (NDNV) koja je održana u Inđiji, lokalna vlast je još jednom dokazala da i dalje negira slobodne medije u ovoj sremskoj opštini. Naime, NDNV u koordinaciji sa svojim lokalnim poverenicima organizuje radionice „Prepoznavanje diskriminacije, ostvarivanje zakonskih prava, senzibilizacija u multikulturalnom kontekstu”. Iako je poziv NDNV-a upućen Odeljenju za […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inđija: Lokalna vlast i dalje diskriminiše novinare

  Na jučerašnjoj radionici Nezavisnog društvo novinara Vojvodine (NDNV) koja je održana u Inđiji, lokalna vlast je još jednom dokazala da i dalje negira slobodne medije u ovoj sremskoj opštini.

  Naime, NDNV u koordinaciji sa svojim lokalnim poverenicima organizuje radionice „Prepoznavanje diskriminacije, ostvarivanje zakonskih prava, senzibilizacija u multikulturalnom kontekstu”.

  Iako je poziv NDNV-a upućen Odeljenju za društvene delatnosti opštine Inđija i kabinetu predsednika opštine Vladimira Gaka, predstavnici lokalne vlasti se nisu udostojili da obrazlože zbog čega izbegavaju komunikaciju sa noviinarima.

  Za razliku od njih, na radionici su prisustvovali predstavniici MUP -a Srbije, policijske uprave Sremska Mitrovica i Osnovnog javnog  tužilaštva iz Stare Pazove kao i lokalni novinari iz Inđije.

  Propuštena prilika za uspostavljanje bolje saradnje?

  Cilj najstarijeg nezavisnog udruženja novinara na prostoru bivše Jugoslavije je da se na radionicama okupe lokalni novinari i predstavnici lokalne samouprava, pravosuđa i policije, kako bi bolje međusobno razumeli ulogu, rad, ali i zamke i pritiske kojima su izloženi.

  Na taj način, želimo da humanizujemo međusobne odnose između aktera i omogućimo bolju međusektorsku saradnju na lokalnom nivou. – istakao je na    jučerašnjoj radionici u Inđiji dr Dinko Gruhonjić, univerzitetski profesor i programski direktor NDNV-a.

  Međutim, iako je poziv NDNV-a upućen Odeljenju za društvene delatnosti opštine Inđija, koji je inače zadužen i za konkurse za sufinansiranje medija, kao i Kabinet predsednika opštine Vladimir Gaka, predstavnici lokalne vlasti se nisu udostojili da obrazlože zbog čega izbegavaju komunikaciju sa noviinarima.

  prof. dr Dinko Gruhonjić

  Za razliku od inđijske vlasti na radionici su učestvovali predstavnici  MUP -a Srbije, policijske uprave Sremska Mitrovica i Osnovnog javnog  tužilaštva iz Stare Pazove i lokalni novinari iz Inđije.

  Govoreći o problemima sa kojima se součavaju lnovinari u Inđiji, glavna i odgovorna urednica IN Medija, Verica Marinčić istakla je da lokalne vlasti i dalje negiraju postojanje jednog registrovanog medija u Inđiji.

  Marinčić kaže da IN Medija i dalje ne dobija pozive opštinske vlasti o događajima koji su u javnom interesu. Ona je navela da IN Medija nije na mejling listi Opštine Inđija niti javnih preduzeća  .

  Pre neki dan je bila havarija na vodovodnoj mreži i pozvala sam JKP Vodovod i kanallizaciju. Iskoristila sam priliku i još jednom ih zamolila da naš medij stave na mejling listu kako bi smo blagovremeno obavestili građane Inđije  Odgovor koji sam dobila me je i nasmejao a ujedno i zbunio. Rekl su mi otvoreno da ne mogu da IN Medija portal stave ne mejling listu jer od medija u Inđiji oni obaveštavaju samo Sremsku televiziju i RTV Inđija.- kazala je Verica Marinčić.

  Norinarka je još jednom podsetila prisutne da IN Medija ne dobija ni pozive za sednice Opštinskog veća i lokalnog parlamenta.  

  Da apsurd bude veći, IN Medija uredno dobija pozive na događaje od Kabineta predsednika Srbije. Kada je bilo otvaranje fabrike Tojo Tajers u Inđiji, dobili smo poziv. Kabinet predsednika nas je obavestio i o svečanom otvaranju fabrike japanske korporacije Nidec u u Novom Sadu bez obzira što smo lokalni medij iz Inđije. – kazala je glavna i odgovorna urednica IN Medija

  Lokalni novinari

  Zakon o javnom informisanju i medijima, u članu 4, između ostalog kaže, da je“zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu. Ne sme se ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročito vršenjem pritiska, pretnjom, odnosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija.”

  Pomenuti član Zakona prema rečima direktora za pravne poslove Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), advokata Veljka Milić nije obavezujuć.

  –  Član zakona na o zabrani diskriminacije medija nije obavezujući član. Jedini način je da reaguje resorno ministarstvo ali i ono može dati samo preporuku predstavnicima vlasti u Inđiji. Iako je u ovom slučaju jasno da je reč o diskriminaciji medija, i dalje je sve u rukama lokalne vlasti. – istakao je Milić.

  Kako se moglo čuti prilikom rasprave, radionica je bila prilika da se uspostavi bolja komunikacija predstavnika opštinskih vlasti i lokalnih novinara  a sve u interesu bolje informisanosti građana opštine Inđija koji su i dalje zahvaljujući ophođenju inđijske vlasti prema pojedinim medijima uskraćeni za informacije koje su od javnog značaja.

  Radionice su deo projekta “Mreža otpornosti za zaštitu novinara od diskriminacije i unapređenje međusektorskog poverenja u multietničkim zajednicama u Srbiji”, koji realizuje NDNV uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji.

  Miodrag Blečić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija