• Inđija: Lokalna vlast koristi različite metode da suzbije kritiku

  Sloboda izražavanja je temelj demokratije, a kritika nosilaca javnih funkcija mora biti dozvoljena i poželjna kako bi se omogućilo transparentno i odgovorno upravljanje. Međutim, nosioci vlasti pribegavaju različitim metodama da suzbiju kritiku. U „moru vesti“ o odnosu vlasti prema građanima izdvaja se ona iz Inđije kada je prvi čovek Opštine Vladimir Gak pokrenuo privatne tužbe […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inđija: Lokalna vlast koristi različite metode da suzbije kritiku

  Sloboda izražavanja je temelj demokratije, a kritika nosilaca javnih funkcija mora biti dozvoljena i poželjna kako bi se omogućilo transparentno i odgovorno upravljanje. Međutim, nosioci vlasti pribegavaju različitim metodama da suzbiju kritiku.

  U „moru vesti“ o odnosu vlasti prema građanima izdvaja se ona iz Inđije kada je prvi čovek Opštine Vladimir Gak pokrenuo privatne tužbe protiv 15-tak građana zbog kritike koju su uputili vlasti na drušvenoj mreži Fejsbuk.

  Nakon pomenute afere, građani Inđije nisu više dobijali tužbe ali se odnos lokalne vlasti prema „kritičarima“ nije promenio.

  Umesto tužbi, usledila su saopštenja koja sadrže oštre tonove prema svima koji su ukazali na loš rad pojedinih ustanova ili javnih preduzeća.

  Stručnjaci ističku da se ovakav pristup može tumačiti kao pritisak na građane da se suzdrže od kritika ili izražavanja svog mišljenja.

  Gak povukao tužbu

  Početkom februara ove godine,predsednik opštine Inđija Vladimir Gak je za IN Medija ranije potvrdio da je podneo privatne tužbe u krivičnom postupku protiv 15 građana.

  – Naravno da smo mi koji smo na javnoj funkciji, koji se bavimo politikom, trpeljivi do krajnjih granica ali ne dozvojavam da me vređate. Da ne bude da je meni stalo do neke naknade, ne – meni je stalo da naučimo svi zajedno kulturu ponašanja. Onaj suštiniski demokratski potencijal koji srpski narod ima. Ne može 20 istih ljudi po društvenim mrežama da napiše ‘magarčino’ ili nešto slično. – rekao je tada Gak

  Privatnu tužbu u krivičnom postupku od predsednika opštine Inđija dobio je i Milan Milosavljević iz Čortanovaca koji je novinaru IN Medija rekao da na kraju nije ni došlo do suđenja jer je prvi čovek Opštine Inđija povukao tužbu.

  Veljko Milić „Kritika organa javne vlasti je poželjna u demokratskom društvu:“

  Iako je tužba na kraju povučena, ostaju pitanja o motivima za podizanje tolikog broja tužbi protiv građana koji su komentarisali rad lokalne samouprave. Ovakav pristup može se tumačiti kao pritisak na građane da se suzdrže od kritika ili izražavanja svog mišljenja.

   Veljko Milić, advokat oji je zastupao Milana Milosavljevića iz Čortanovaca kaže da toliki broj protiv građana koji su komentarisali rad lokalne samouprave ukazuje na to da se radi o pritisku.

  Ne znam koji su bili razlozi za podnošenje tužbi pa ni za njihovo povlačenje, ali toliko veliki broj tužbi protiv građana koji su komentarisali rad lokalne samouprave ukazuje na to da se radi o pritisku. Inđija nije veliko mesto i vest o tužbama protiv građana se brzo proširila što je svakako moglo da utiče na mnoge građane da se suzdrže od svakog komentara i kritike rada lokalne samouprave. – objašnjava Milić.

  Tužba povučena, pritisak na građane pojačan

  Iako je na kraju Vladimir Gak povukao tužbu, odnos lokalne samouprave na čijem je čelu se prema građanima nije promenio. Naročito ne prema onim građanima koji ukazuju na propuste lokalne vlasti. Svaka kritika građane dovodi do oštre reakcije lokalne vlasti.

  Pored gostovanja predsednka opštine Inđija, najčešče  na lokalnoj Sremskoj televiziji iz Šida, gde je Vladimir Gak više puta izjavio da „pojedince raduje kada je Inđiji i njenim građanima loše.“, nsledila su i saopštenje građanima nakon upućenih kritika  na rad pojedinih ustanova.

  Tako je bilo polovinom ovog meseca kada se se Opština Inđija, nakon kritike građana na drušrvenim mrežama i ukazivanje na loš rad Doma zdravlja,  oglasila saopštenjem. Tada je navedeno da “konstantnim zlonamernim, negativnim” komentarima na društvenim mrežama koji su upućeni institucijama na teritoriji opštine Inđija treba dati adekvatan odgovor.

  Кonstantni zlonamerni, negativni i usudićemo se reći patološkom mržnjom obavijeni komentari upućeni institucijama na teritoriji opštine Inđija, zahtevaju adekvatan odgovor, zasnovan isključivo na činjenicama, a ne ličnim osećanjima i paušalnim, nestručnim mišljenjima. – navedeno je, između ostalog, u saopštenju.

  I direktori se obračunavaju sa građanima

  Pored prvog čoveka Opštine u „obračun“ sa kritičarima vlasti uključili su se i pojedini direktori Javnih preduzeća. Jedan od njih, Marko Gašić inače direktor JP Inđija put“, već je poznat inđinčanima da se „prepucava“ sa opozicijom u Inđiji.

  Nakon nevremena koje je zadesilo Inđiji 19. jula i kritike građana Inđije na zvaničnoj stranici pokreta Građanin, direktor JP Inđija put obratio se jednom od građana nakon što je isti napisao „Evo izlazi direktor i rukovodstvo na lice mesta“ rečima:

  Pa kad vi osuđene ubice nemate vremena da pomognete onda moramo mi, šta da se radi. Ajde transparent u ruku i u nove pobede.

  Temelj demokratskog društva

  Advokat Veljko Milić kaže da je dobro da lokalna samouprava ima komunikaciju sa građanima ali da obraćanje mora biti učtivo.

  Nemam ništa protiv komunikacije lokalne samouprave sa građanima, al ilokalna samouprava bi morala da odgovara učtivo i suzdržano čak i na kritike bez osnova. Radi se o organima javne vlasti, servisu građana i ishitren asaopštenja nisu nešto što j epoželjno u takvoj komunikaciji. – kaže Milić.  Ipak, smatra naš sagovornik, kada je reč o saopštenjima i načinu na koji se lokalna vlast u njima ophodi prema građanima, se ne možeugoziti sloboda izražavanja.   

  Saopštenjima koji sadrže oštre tonove ne mislim da se može ugroziti nečija sloboda izražavanja. Takva saopštenja više govore o onome ko ih piše. – smatra advokat Veljko Milić.

  Navedeni primeri iz opštine Inđija nisu jedinstveni jer je odnos inđijske lokalne vlasti prema građanima identičanonom odnosu republičke i pokrajinske vlasti prema „kritičarima“.

  Sloboda izražavanja je temelj demokratskog društva. Kritika organa javne vlaste na svim nivoima ne samo da je dozvoljena nego je i poželjna u demokratskom društvu. Granice slobode izražavanja su mnogo šire kada je u pitanju kritika nosilaca javnih funkcija nego što je to slučaj sa običnim građanima. Zbog toga su javni funkcioneri, zbog funkcije koju obavljaju, dužni da trpe kritiku. – kaže Veljko MIlić i dodaje da to često zaboravljaju funkcioneri u našoj zemlji.

  Javni funkcioneri to kod nas često zaboravljaju pa pribegavaju različitim metodama da kritiku suzbiju. Pribegavanje Slapp tužbama je jedan od metoda koji je postao uobičajen kod nas. – zaključio je naš sagovornik.

  Miodrag Blečić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika