• Inđija među opštinama sa procentualno najviše davalaca krvi u Srbiji

  Požarevac, Pirot i Vranje gradovi su koji su tokom prošle godine imali najviše davalaca krvi u odnosu na broj stanovnika, pokazuju rezultati istraživanja Crvenog krsta Srbije predstavljenog povodom 14. juna, Svetskog dana davalaca krvi. Procentualno najviše davalaca krvi u kategoriji opština u 2022. godini imali su Preševo, Lazarevac, Štrpce, Despotovac, Inđija, Bačka Palanka, Babušnica i […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inđija među opštinama sa procentualno najviše davalaca krvi u Srbiji

  Požarevac, Pirot i Vranje gradovi su koji su tokom prošle godine imali najviše davalaca krvi u odnosu na broj stanovnika, pokazuju rezultati istraživanja Crvenog krsta Srbije predstavljenog povodom 14. juna, Svetskog dana davalaca krvi.

  Procentualno najviše davalaca krvi u kategoriji opština u 2022. godini imali su Preševo, Lazarevac, Štrpce, Despotovac, Inđija, Bačka Palanka, Babušnica i Obrenovac.

  U Srbiji je tokom 2022. godine prikupljeno 208.000 jedinica krvi, a pomoćnica ministarke zdravlja Jelena Janković kazala je da je u prva tri meseca ove godine prikupljeno 6.500 jedinica krvi više nego u istom periodu prošle godine.

  Ocenila je da je svest po pitanju davanja krvi sve bolja i podsetila da je Ministarstvo zdravlja u martu forimiralo posebnu radnu grupu za promociju, regrutovanje i zadržavanje dobrovoljnih davalaca krvi i komponenata krvi.

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/indija-najhumanija-opstina-u-davalastvu-krvi/

  Crveni krst Srbije predstavio je i Istraživanje zadovoljstva dobrovoljnih davalaca krvi za 2022. godinu u kom je učestvovalo 2.962 ispitanika. Rezultati su pokazali da su 62 odsto anketiranih redovni davaoci krvi, koji daju krv dva do četiri puta godišnje, dok četvrtina njih krv daje jednom godišnje ili ređe. Tokom pandemije korona virusa, 20 odsto inače redovnih davalaca odustalo je od davanja krvi, pokazuju rezultati istraživanja.

  Iz Crvenog krsta su naveli i da je na ovogodišnjem konkursu „Krv život znači“ ostvaren do sada „najbolji odziv“ škola i učenika. Učestvovalo je 35.500 učenika iz Srbije, među kojima su mlađi osnovci konkurisali literarnim, likovnim radovima i video sadržajima.

  Izvor: Beta

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Stanje sa rezervama krvi nepromenjivo – na minimumu

  Crveni krst Inđija i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine sutra od 8 do 11 sati u inđijskom Domu zdravlja sprovešće još jednu redovnu akciju dobrovoljnog davalaštva krvi. Svi koji se odazovu […]

  Prodajna cena Energo Zelene sa 10,6 na 5,3 miliona evra

  Firmu za preradu životinjskog otpada iz Inđije država nije uspela da proda za 10,6 miliona evra, iako je zbog kršenja sopstvenih propisa, presudom međunarodne arbitraže, morala da je otkupi od […]

  Inđija sutra obeležava gradsku slavu

  Ove godine gradska slava Duhovi praznuje se 23. juna u Inđiji, dan ranije meštani Maradika obeležiće slavu dok beščani Duhove obeležavaju u ponedeljak 24. […]