• Inđija: Milioni za struju Kulturnog centra

  Građani Inđije smatraju da bi više novca trebalo ulagati u gradsku biblioteku i osnivanje muzeja, lokalna vlast nije tog mišljenja dok direktorica Kulturng centra Inđija smatra da je neophodno 5 miliona dinara izdvojiti za električnu energiju ove Ustanove i Domove kulture koji joj pripadaju. Javna nabavka za „električnu energiju“ za Kulturni centar Inđija raspisana je […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inđija: Milioni za struju Kulturnog centra

  Građani Inđije smatraju da bi više novca trebalo ulagati u gradsku biblioteku i osnivanje muzeja, lokalna vlast nije tog mišljenja dok direktorica Kulturng centra Inđija smatra da je neophodno 5 miliona dinara izdvojiti za električnu energiju ove Ustanove i Domove kulture koji joj pripadaju.

  Javna nabavka za „električnu energiju“ za Kulturni centar Inđija raspisana je 5. avgusta u iznosu od 5 milona dinara. Načelnica Odeljenja za finansije Branka Naić za IN Medija kaže da informacija o visini planiranih troškova za struju Ustanove Kulturni centar nije poznata ali da je podložna proveri.

  -Na ovo pitanje ne možemo konkretno da odgovorimo, dok ne utvrdimo koji su troškovi. Oni (Kulturni centar) na svom kontu stvarnih troškova imaju 5 miliona dinara zbirno. Ali to su svi oni stalni režijski troškovi, ali moramo da izdvojimo koji su troškovi za struju. Proverićemo. – kazala je Naić.

  U „Izmeni programa rada KCI“ stoji da su stalni troškovi planirani u iznosu od 5 miliona dinara iz sredstava osnivača, odnosno iz lokalnog budžeta.Prema ovom izmenjenom planu 5 miliona dinara bilo bi dovoljno za energetske usluge i usluge grejanja, komunalije, usluge telefona, interneta i PTT usluge, troškovi osiguranja opreme, zaposlenih i zarada, I na samom kraju u taj trošak ubraja se i zakup opreme za obrazovanje, kulturu i sport.

  Međutim javna nabavka pokazuje potpuno drugu potrebu i planove u raspodeli novca.

  Koliko novca građana odlazi na troškove struje KCI?

  Prema izveštaju o potrošnji električne energije u 2022. godini i prvih šest meseci 2023. godine koji je Ustanova Kulturni centar dostavila IN Medija, potrošnja za prošlu godinu je 1,9 miliona dinara dok je za prvih 6 meseci ove godine utrošeno 1,1 milion dinara. Ovaj izveštaj obuhvata Kulturni centar, Galeriju kuće Vojnovića i Dom kulture Beška.

  Najmanji „potrošač“ prema izveštaju je Galerija kuće Vojnovića koja je za celu 2022. godinu utrošila 117.500 dinara što je iznos koji je za 17 hiljada veći u odnosu na potrošnju u Domu kulture Beška za samo jedan mesec. U februaru 2022. godine je Dom kulture Beška potrošio 100.368 hiljada dinara samo za električnu energiju.

  Zanimljivo je da upravo beščanski Dom kulture u određenim  mesecima 2022. godine troši i do 50 hiljada dinara više električne energije od Kulturnog centra Inđija. Beščani su primera radi u martu 2022. godine potrošili 146.073 hiljada dinara struje dok je u istom mesecu KC struju platio 92.878 hiljada dinara.

  Krajem avgusta 2022. godine Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije usvojilo je predloge preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije. Kada je reč o opštini Inđija ona ne da se ne pridržava preporuke, nego rasvetu ne gasi ni danju. Ministarstvo je dalo preporuku i medijima da promovišu štednju.

  Titulu apsolutnog pobednika u nekontrolisanoj potrošnji električne energije beščanski Dom kulture je poneo u decembru 2022. godine kada je potrošeno neverovatnih 180.379 hiljada dinara. Za isti period KC je račin platio 77.000 dinara manje od Beške.

  U izmenjenom programu rada za 2023. godinu koji je Kulturni centar dostavio skupštini na usvajanje planirana sredstva za električnu energiju iznose 3.7 milona dinara dok je za 2024. godinu planirana potrošnja od 7,1 milion dinara.

  Primera radi za javnu rasvetu na teritoriji inđijske opštine u toku godinu dana iz lokalnog budžeta izdvaja se 100 miliona dinara, tu informaciju za IN Medija potvrdio je načelnik Odeljenja za privredu i investicije Dtagan Ibročić. Ovim novcem omogućeno je da 11 sela i sama Inđija imaju javnu rasvetu.

  Da se daje novca na kulturu koliko na struju, građani bi to ovako

  U sprovedenoj anketi IN Medija u kojoj su građani mogli da se izjasne o raspodeli budžeta kao i da ocene rezultate određenih sektora „kultura“ je dobila najviše kritike i negativnih komentara.

  Čak 88,9 odsto smatra da je kultura zapostavljena dok 5,6 ispitanih smatra da je razorena. U obrazlaganju svog mišljenja o stanju u kluturi građani su naveli da je trenutno bespotrebno „izdvajanje novca za Scena fest i sve manifestacije koje služe za pranje novca“, „prevelika ulaganja u sport i takozvane muzičke manifestacije“ .

  Foto: Rezultati ankete IN Medija

  Ukupno 50 % mišljenja građana o stanju u kulturi i novcu koji se za istu izdvaja odnosi se na manifestaciju Scena fest koja je promenom vlasti doživela neprepoznatljivu izmenu sadržaja. Izmena sadržaja podrazumeva i veliku količinu novca koja se izdvaja za ovaj događaj.

  Ove godine Kulturni centar je novcem građana platio manifestaciju „Scena fest“ 18 miliona dinara, ali je direktorica Kulturnog centra Ružica Jovanović istakla da ne zna na šta je tačno novac dat. U izmenjenom izveštaju ove Ustanove koji je predat Skupštini opštine Inđija na razmatranje i usvajanje stoji da je 10 miliona dinara planirano za fizičko obezbeđenje tokom trajanja manifestacija, čuvare, spremačice, nadzor, medijsku promociju i angažovanje pomoćnih radnika i drugo.

  Dok je 5 miliona dinara opredeljeno za manifestacije „Kulturno leto 2023.“ koje traje od 20. aprila do 15. avgusta kao i manifestaciju pod istim nazivom koja traje od 20. aprila do 10. novembra. U cenu je uračunata montaža i demontaža bina, rasveta, led ekrani na večernjoj sceni Galerije Kuće Vojnovića.

  Za razliku od rukovodstva i programskih aktivnosti poput „Kulturnog leta“ koje traje od aprila do novembra, građani smatraju da bi se taj novac mogao usmeriti na potpuno drugu stranu.

  U gradsku biblioteku treba najviše ulaganja, smatra 33,3 odsto učesnika ankete, za osnivanje muzeja u Inđiji odlučilo se 22 % građana. Njih 16,7 odsto smatra da bi se urušna spomen kuća dr Đorđa Natoševića u Starom Slankamenu trebala na neki način obnoviti.

  Ostatak ispitanka smatra da bi se više pažnje trebalo posvetiti sadržaju namenenom mladima u Kulturnom centru a 11% inđinčana smatra da bi više novca treba opredeliti za Galeriju Kuće Vojnovića.

  Foto: Rezultati ankete IN Medija

  Mišljenje građana o načinima raspodele novca namenjenog za kulturu dele i predstavnici građana u lokalnom parlamentu.

  -Mi kao odborničla grupa predložoćemo da se novac koji je namenjen za najavljenu rekonstrukciju Trga delom preusmeri na uređivanje prostpra od 1000 kvadrata u centru Inđije koji je u vlasništvu opštine a namena mu je prvobitno bila za novi prostor biblioteke. – kaže za IN Medija Božisar Sudžum odbornik GG“Građanin“

  Sudžum smatra da su u sadašnjem prostoru gradske biblioteke odavno prevaziđeni kapaciteti te da je potrebno da Inđija dobije novu, prostraniju i uteđeniju biblioteku. Mišljenje građana iskazano u anketi koju je sprovela IN Medija, poklapa se sa stavom predstavnika građana u lokalnom parlamentu da novac koji se odvaja za kulturu nikako nije dobro uložen novac na način na koji se njime raspolaže proteklih godina.

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura