• Inđija: Rimokatoličkoj crkvi 22 hiljade evra za zauzeće javne površine, Lukiju se ne naplaćuje

  Kafana „Sport“ u ulici Obilićev venac u Inđiji, koja je u vlasništvu  A.D „Ukus“ Pećinci, koja je registrovana na istoj adresi kao “Luki komerc”, čiji su zakonski zastupnici Milorad i Živorad Pantić, ne plaća Naknadu za zauzeće javne površine. Iako je ova ekskluzivna lokacija u vlasništvu pomenute firme lokalna samouprava ne naplaćuje zauzeće javne površine, kao […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inđija: Rimokatoličkoj crkvi 22 hiljade evra za zauzeće javne površine, Lukiju se ne naplaćuje

  Kafana „Sport“ u ulici Obilićev venac u Inđiji, koja je u vlasništvu  A.D „Ukus“ Pećinci, koja je registrovana na istoj adresi kao “Luki komerc”, čiji su zakonski zastupnici Milorad i Živorad Pantić, ne plaća Naknadu za zauzeće javne površine. Iako je ova ekskluzivna lokacija u vlasništvu pomenute firme lokalna samouprava ne naplaćuje zauzeće javne površine, kao što je to slučaj rimokatoličkom crkvom u Inđiji kojoj je ispostavljen račun za zauzeće javne površine u iznosu od 22.000 evra.

  Ekskluzivna lokacija na kojoj se nalazi nekadašnja kultna kafana “Sport” u vlasništvu je A.D”Ukus” Pećinci koja se dovodi u vezu sa poverenikom Srpske napredne stranke Miloradom Pantićem i njegovim bratom Živoradom, godinama je ograđena “radi izvođenja radova i bezbednosti prolaznika”. Zauzeće javne površine koje se proteže u dve ulice lokalna samouprava ne naplaćuje.

  Umesto inkasiranja promenjen Plan generalne regulacije na Lukijev zahtev

  Na istoj lokaciji je izmenom i dopunom Plana generalne regulacije naselja u Inđiji između ostalog, predviđa da se na parceli kafane „Sport“ koja se nalazi u delu bloka 54 dozvoli gradnja višeporodičnih objekata, umesto dosadašnje namene „mešovito stanovanje“.

  -Sa ovim izmenama plana ovaj deo bloka 54 prelazi iz mešovitog stanovanja u zonu centra.- kaže za IN Medija načelnica Odeljenja za urbanizam Tijana Došen.

  Da do ove izmene Plana nije došlo, na ovoj parceli ne bi bilo moguće graditi poslovne objekte. Obzirom da se parcela u bloku 54 nalazi u blizini nekadašnje upravne zgrade „Ukusa“ koja je takođe obuhvaćena izmenom i dopunom Plana regulacije „širenje“ Inđije dalje od najužeg gradskog jezgra nije se dogodila zbog “kritike medija” kako je objašnjeno nego na zahtev investitora „AD Ukus“ Pećinci koja se dovodi u vezu sa poverenikom Srpske napredne stranke Miloradom Pantićem i njegovim bratom Živoraodm.

  Izmena i dopuna Plana generalne regulacije je rađena na Lukijev zahtev, koji je iznet na sednici Saveta za urbanizam koji smo i prihvatili kao dobar plan. Potrebno je da se Inđija širi a ne da sve bude skoncentrisano u samom centru. Tada je navedeno da je nakon pisanja medija odlučeno da do izmena i dopuna dođe, jer se lokalna vlast slaže sa iznesenim kritikama. To je potvrđeno našoj odborničkoj grupi i prilikom konsutacija oko budžeta za 2023. gdoinu. Međutim pravi poketač izmena i dopuna je Luki – kazao je za IN Medija odbornik Strahinja Jovanivić.

  Foto: Kafana „Sport“

  Predsednik opštine Inđija, Vladimir Gak je kazao da je svakako dobra odeja da se centar Inđije, kao najatraktivnija zona za gradnju stanova, malo rastereti tako što će se proširiti u široj zoni centra.

  -Sada imamo tamo ruglo, ako neko tamo napravi lepši stambeni kompleks mislim da to može biti korisno za Inđiju. – objasnio je Gak.

  Rimokatoličkoj crkvi za zauzeće javne površine ispostavljen račun od 22.000 evra

  Rimkatoličkoj crkvi u Inđiji je umesto finansijske podrške lokalne samouprave stigla inspekcija 2020. godine koja ih je upozorila i naložila da “osiguraju bezbednost prolaznika-pešaka” od eventualnog obrušavanja fasade dotrajalog župskog doma.

  Foto: Župni dom Inđija / oktobar 2022. godina

  Po preporuci deo oko župskog doma je ograđen da bi nakon određenog vremena crkva bila u obavezi da plati “zauzeće javne površine” i to za 90 dinara po danu za 37 kvadrata “zauzetog prostora”, što je finansijski opteretilo crkvu za skoro 2 miliona dinara.

  Za informaciju o izdavanju naloga za ograđivanje prostora od 1,5 metara od ivice objekta župskog doma načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove Branislav Mazinjanin za IN Medija kaže da oni izlaze na teren i utvrđuju stanje dok naplatu vrši Odeljenje za naplatu.

  -Mi ne naplaćujemo, samo izdajemo nalog koji kasnije obračunava i naplaćuje poreska uprava. Obračun se vrši po kvadratu i broju dana. –rekao je Mazinjanin.

  U Odeljenju za naplatu iutvrđivanja javnih prihoda, kao i u slučaju sa skelom u istoj ulici, za IN Medija kažu da nisu u mogućnosti da dostave informaciju o visini naknade koju Rimokatolička crkva mora da plati.

  -Informaciju o takvim vrstama naplata može dobiti samo odbornik u Skupštini opštine alii onda neće biti detaljna jer je zakonski ograničena. Ne samo kada su u pitanju verski objekti nego kada je u pitanju bilo koji poreski obveznik – rečeno je IN Mediji u Odeljenju za naplatu.

  Problem oko naplate zauzeća javne površine kod župskog doma stigao je i do predsednika opštine Inđija Vladimira Gaka, koji je prema inofrmacijama do kojih je IN Medija došla, imao par razgovora sa predstavnicima Rimokatoličke crkve u Inđiji ali i biskupom Sremske biskupije. Ovu informaciju za IN Medija je potvrdio i sam predsednik opštine Vladimir Gak

  -Nije došlo do bilo kakvog problema, obzirom da sam imao sastanak sa predstavnicima katoličke crkve i sa biskupom. Utvrdili smo korake, oni su trebali da načine prvi korak kako bi smo nastavili da rešavamo taj problem, do njih je i možete slobodno njih pitati. Na sastanku je bilo čitavo rukovodstvo Srema uključujući biskupa. Očekujemo da se jave kako bi nastavili realizaciju. Mi ne delimo građane na versku, nacionalnu ili bilo kakvu pripadnost. Mi čekamo da se oni jave i da nastavimo. – kazao je za N Medija 3. novembra 2022. godine Vladimir Gak.

  U trenutku ove izjave trajala je zamena krova na župskom domu a zaštitna ograda je uklonjena nakon završetka radova, dok fasada i dalje čeka na obnovu.

  Izvor blizak sremskoj biskupiji za IN Medija kaže da je do sastanka sa predsednikom opštine Vladimirom Gakom došlo krajem 2022. godine gde su predočeni problemi koji su nastali visokim računima kojima je crkva zadužena za zauzeće javne površine a koje nije u mogućnosti da plati.

  Foto: Rekonstrukcija krova župnog doma novembar 2022. godina

  -Vladimir Gak je odbio bilo kakav vid smanjenja računa ali je napomenuo da “ima spisak bogatih hrvata u Inđiji koji crkvu mogu pomoći finansijski”. Ispostavilo se da je naplaćen zakup površine u visini u kojoj se naplaćuje ugostiteljskim objektima koji imaju svoje letnje baste i u kojima zarađuju. Crkva ne zarađuje a i ogradili smo prostor na zahtev inspekcije. Sa tim iznosom od 22 hiljade evra koje bi trebali dati za zauzeće, moglo se dosta toga uraditi na renoviranju župskog doma. – ističe izvor IN Medija.

  Prema informacijama, do kojih je IN Medija došla, dug za zauzeće javne površine nije izmiren do kraja niti je otpisan, te rimokatolička crkva u Inđiji “duguje” Odeljenju za javne prihode oko 11 hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti.

  V. Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Lemaić: Svesni smo potrebe pranja ulica

  JKP“Komunalac“Inđija proteklih dana prao je šetalište u Ulici Vojvode Stepe ali kako navode iz ovog preduzeća u pitanju je jednokratno spiranje ostataka soli koju su posipali tokom snežnih […]