• Inđija: 2005. godine imala 320 krava muzara, 2022. godine ima šest

  U Inđiji je od 2005. do 2022. godine broj krava muzara smanjen za 314 grla, dok statistika za opštinu Inđija nije poznata. Iako Agencija za ruralni razvoj opštine Inđija ima programe za podsticaj stočarstva namenjen proizvođačima mleka, proizvođači mleka ali i proizvođači opreme za mužu tvrde da je ova grana praktično izumrla. I proizvođači mleka […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inđija: 2005. godine imala 320 krava muzara, 2022. godine ima šest

  U Inđiji je od 2005. do 2022. godine broj krava muzara smanjen za 314 grla, dok statistika za opštinu Inđija nije poznata. Iako Agencija za ruralni razvoj opštine Inđija ima programe za podsticaj stočarstva namenjen proizvođačima mleka, proizvođači mleka ali i proizvođači opreme za mužu tvrde da je ova grana praktično izumrla.

  I proizvođači mleka u Srbiji rekli su da je stanje u tom sektoru neizdrživo, jer se povećavaju gubici zbog njegove niske otkupne cene i poskupljenja stočne hrane, pa se krave rasprodaju, zbog čega pada proizvodnja, pa od septembra treba očekivati nestašicu tog prehrambenog proizvoda, prenosi sgencija Beta.

  Vlasnik farme krava u selu Skorenovac u opštini Kovin Dejan Trajković rekao je da su rezervoari mlekara prazni i da će se nestašica mleka osećati već od narednog meseca. 

  Mleka nema jer su manje farme pogašene, a ostale su samo one srednje i velike koje ne mogu lako da se zatvore zbog ogromnih sredstava koja su uložena u opremurekao je Trajković za Betu.

  Niska otkupna cena mleka je, kako je rekao, kriva što je danas u Srbiji svega oko 180.000 krava za mužu, a da ih je pre šest-sedam godina bilo od 450.000 do 500.000.

  Kakvo je stanje u Inđiji

  Nekadašnji proizvođač mleka iz Inđije, za IN Medija kaže da je prestao da se bavi proizvodnjom 2010. godine, kao razlog naveo je nisku otkupnu cenu mleka.

  -2004 i 2005 sam za litar mleka mogao da kupim litar dizela, sada je cena dizela višestruko skuplja od prodajne cene mleka. Tih godina u Inđiji je bilo 320 krava muzara, govorim o Inđiji bez sela, sad ih ima 6 mogao bih nabrojati ko sve ima krave muzare u Inđiji. Bilo je 300 bikova isto toliko teladi. Kao proizvođač prodavao sam oko 70.000 bala sena na godišnjem nivou. Od tada do danas situacija se drastično promenila. – kazao je on.

  Prema njegovim rečima samo u februaru ove godine u Novim Karlovcima je iz tri gazdinstva prodato klanicama čak 50 krava muzara, te da je je upravo taj podatak dovoljan da opiše stanje kada je u pitanju proizvdnja mleka.

  Prema podacima Zavoda za statistiku republike Srbije 2012. godine opština Inđija je imala ukupno 1816 muznih krava u 437 registrovanih domaćinstava.

  Dok prema nepotpunim podacima kojima raspolaže Agencija za ruralni razvoj opštine Inđija, na teritoriji cele opštine u 2022. godini ima ukupno oko 1500 krava, bez obzira da li su krave muzare ili ne.

  -Ovaj broj obuhvata i krave koje nisu muzare, tačan broj krava muzara u Inđiji i njenim selima nije poznat. Te podatke ima Uprava trezora koji nije javan. – kažu za IN Medija iz ARRI.

  Iz Agencije za ruralni razvoj opštine Inđija napominju da se po njihovoj statistici za 10 godina, broj grla u Inđiji smanjio za oko 30 odsto a da razlog tome može da leži u otkupnoj ceni mleka.

  Kao podsticaj stočarstvu ARRI nudi subvencije za kupovinu muznih aparata koje subvencioniše Opština Inđija sa 50% od ukupne cene – do 500 000 dinara, kažu u Agenciji.

  U Upravi trezora navode da tačna statistika o broju krava muzara nije podatak koji poseduju jer je dostupan podatak ukupnog broja goveda na teritoriji koji se vodi pod istom šifrom i kao takav je tajna.

  Proizvođači aparata za mužu u Inđiji, za IN Medija kažu da je poslednjih godina interesovanje i kupovina aparata za mužu pala drastično. Oni napominju da je detaljna statistika praktično nepotrebna jer se golim okom vidi nagli pad proizvodnje a da podsticaji opštine nisu podstakli proizvođače mleka.

  Dovoljno je da amater pogleda statistiku prodaje i proizvodnje aparata i sistema za mužu u proteklih 10 godina i zaključi da je situacija u stočarstvu alarmantna. To nije problem ove godine, taj problem se proteže decenijama. Prvi vidan problem se pokazao 2014. godine nakon majskih poplava a svoj vrhunac dosegao je početkom pandemije. – tvrde proizvođači aparata za mužu.

  Proizvođači mleka su više puta tražili pomoć države kako bi naterali najveće mlekare da povećaju otkupnu cenu mleka koja je već nekoliko godina u proseku oko četrdesetak dinara i niža je od cene flaširane vode za piće, predlažući razne mere.

   Jedna od njih je bila da se izračuna i propiše minimalna proizvođačka cena mleka koju mlekare moraju da plate, ali se država pozivala na principe tržišne privrede i protivzakonitog mešanja u biznis.

  Srbija je pre oko dva meseca morala da uveze mleko u prahu da bi obezbedila zalihe hrane zbog straha od eskalacije rata u Ukrajini.

  Pročitaj još:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/medjunarodni-sajam-bez-naroda/

  Naslovna fotografija: Pixabay

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Rukomet: Žеlеzničar i Crvеna zvеzda za trofеj

  Finalni duеl Kupa Srbijе za rukomеtašicе odigraćе sе sutra u 18 sati, a snagе ćе odmеriti Žеlеzničar iz Inđijе i bеogradska Crvеna zvеzda. Mеč sе igra u Sportskom cеntru u […]