Inđija: Deca genijalci na „Evropskoj noći istraživača“

Juče je održana 7. „Noć istraživača“ u Inđiji na kojoj su uestvovale onovne i srednje škole inđijske opštine. Ovogodišnja tema „Nauka i umetnost“ obrađena je kroz projekte šest škola na kojima su učestvovali učenici iz Beške, Krčedina i Inđije. Među brojnim posetiocima na ovom događaju se nije našao niko od predstavnika lokalne samouprave. Posetiocima „Noći […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
Inđija: Deca genijalci na „Evropskoj  noći istraživača“

Juče je održana 7. „Noć istraživača“ u Inđiji na kojoj su uestvovale onovne i srednje škole inđijske opštine. Ovogodišnja tema „Nauka i umetnost“ obrađena je kroz projekte šest škola na kojima su učestvovali učenici iz Beške, Krčedina i Inđije. Među brojnim posetiocima na ovom događaju se nije našao niko od predstavnika lokalne samouprave.

Posetiocima „Noći istraživača“ u Ulici Vojvode Stepe, juče su se od 16 do 20 sati predstavili i timovi šest osnovnih i srednjih škola inđijske opštine.

Gimnazijalci su posetiocima omogućili da zavire u svet nauke i da razumeju koliko je u stvari sama nauka jedna velika umetnost. Kroz 3D umetnost prikazana je moć boja, posetiocima su omogućili da oslušnu muziku koju stvaraju nebeska i geometrijska tela. Gimnazijalci su organizovali i mali kviz iz muzičke i likovne umetnosti, sa nagradama u vidu obeleživača knjiga..

Osnovna škola „22. juli“ iz Krčedina pripremila je radionicu na temu hlorofila ali i aktuelnu priču o klimi. Učenici su odlučili da posetiocima približe hemiju, njene mogućnosti i zanimljivosti kroz brojne eksperimente. Potrudili su se da odgovore šta je to mikrobit uređaj i kakva je veza između matematike i likovne umetnosti? Dali su odgovore na pitanja gde u Srbiji može da se pronađe umetnost među turističkim

Učenici iz Krčedina su poveli posetioce na uzbudljivo putovanje kroz svet biologije, hemije, matematike, informatike i umetnosti.

Osnovna škola „Braća Grulović“ iz Beške omogućila je da zavirite u svet umetnosti i upoznate neke od najvažnijih naučnika u istoriji čovečanstva, ali i fotografisanje sa njima. U ponudi su imali i svet pećina, najlepše radove prirode, viseći nakit i drago kamenje. Beščani su prirodu predstavili kao maestralnog umetnika, kroz niz radionica na kojima su posetioci mogli da prave suvenire koristeći reciklirani materiijal.

Foto: Noć istraživača / Inđija 30. septembar 2022.

Učenicima osnovne škole „Jovan Popović“ iz Inđije tema je bio  Leonardo da Vinči koji je više od dve decenije skicama, crtežima i modelima pokušavao da stvori funkcionalnu letelicu za ljude, najviše proučavajući i imitirajući ptice u letu i posmatrajući pad semenki sa krilcima. Od skice za mehaničko krilo u Atlantskom kodeksu, preko padobrana, krila za uspravno i vodoravno pilotiranje, do jedrilica, vazdušnog vijka i otkrića zakrilaca, neophodnih i današnjim letelicama, Leonardo je stvarao istoriju vazduhoplovstva više od četiri veka pre prvog leta braće Rajt. Svi koji su se zatekli na štandu ove škole bili su u  prilici da i sami napravite letelicu od papira. Posetioci su mogli da pogledaju plumarijum (zbirku perja), te da običnu semenku pretvore u leteću uz malo igre sa papirom. Učenici mlađih razreda učestvovali su sa temom renesansnog maskenbala i svojim crtežima neobičnih letećih mašina.

„Otkijte viziju koju je jedan čovek imao četiri veka pre nego što je čovečanstvo uspelo da je materijalizuje“ – poručeno je sa ovog štanda.

Za srednjoškolce „Mihajlo Pupin“ škole iz Inđije i njihove profesore tema je bio svetski naučnik Nikola Tesla i njegova nauka koju su kroz niz pokaznih vežbi i eksperimenata predstavili posetiocima.

Leonardo da Vinči je bio tema i štanda osnovne škole „Dušan Jerković“ iz Inđije. Sjajna ekipa učenika je upoznavala posetioce se sa likom i delom jednog od najsvestranijih istraživača svih vremena. Predstavili su neiscrpnu želju za otkrivanjem i neverovatan talenat koji su odlikovali ovog italijanskog renesansnog arhitektu, pronalazača, inženjera, vajara i slikara.

Foto: Noć istraživača / Inđija 30. septembar 2022.

Sedma po redu „Noć istraživača“ u Inđiji, protekla je uz veliko interesovanje publike, genijalne predstavke dece i njihovih profesora ali i izostankom podrške lokalne samouprave.

Verica Marinčić (IN Medija)

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije Inđija

Ljubinković (DS): U Inđiji ne postoji sloboda mišljenja

Poverenik opštinskog odbora Demokratske stranke u Inđiji, Darko Ljubinković kaže za IN Medija da je odbijanje nadležnih iz Kulturnog centra da se ustupi termin za tribinu inicijative ProGlas jasan pokazatelj da sloboda mišljenja u Inđiji ne postoji.

GrađanIN: Obrazloženje direktorice KC-a vređa inteligenciju građana

Nakon što su predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilja“ prvo dobili ponuđene termine za tribinu „ProGlas“ a nakon toga ih je direktorica te ustanove Ružica Jovanović šturo obavestila da termina ipak nema jer su u toku radovi, reagovao je pokret GrađanIN.

Ružica Jovanović: Vukas nije apdejtovan, sala za „Proglas“ ne može farbamo luk bine

Ružica Jovanović je u obrazloženju odbijanja iznajmljivanja sale Kulturnog centra za tribinu inicijative „Proglas“ navela da programski dokumentarista Vladimir Vukas nije ažuriran sa podacima. Jovanovićeva u daljem tekstu obrazlaganja navodi osim zakasnelog apdejta dokumentariste, razlog nemogućnosti održavanja tribine „farbanje luka bine“.