• Inđija: Dva dana za besplatan ultrazvučni pregled dojke

  Povodom Nacionalnog meseca borbe protiv raka, u toku je akcija udruženja „Žena uz ženu“ u okviru koje se tokom marta organizuju besplatni preventivni ultrazvučni pregledi grudi  čiji je cilj podizanje svesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti. Besplatan pregled sa zakazivanjem na licu mesta, danas i sutra mogu obaviti inđinčanke do 45 godina. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inđija: Dva dana za besplatan ultrazvučni pregled dojke

  Povodom Nacionalnog meseca borbe protiv raka, u toku je akcija udruženja „Žena uz ženu“ u okviru koje se tokom marta organizuju besplatni preventivni ultrazvučni pregledi grudi  čiji je cilj podizanje svesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti. Besplatan pregled sa zakazivanjem na licu mesta, danas i sutra mogu obaviti inđinčanke do 45 godina.

  Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena, od koga u Srbiji godišnje oboli 4.000 građanki, a njih 1.600 izgubi životnu bitku. Za uspešno lečenje malignog tumora, rano otkrivanje je od presudnog značaja. Zato kroz Srbiju kreće karavan „Budi hrabra“, koji će omogućiti preventivne preglede ženama do 45 godina. Među  14 gradova u koje će obići ovaj karavan nalazi se i Inđija 19. i 20.marta.

  -Karavan budi hrabra peti put obilazi Srbiju, do sada smo obavili 4500 pregleda, otkrili smo 35 kancera dok je ustanovljeno 29 suspektnih promena koje su poslate na mamograf. – kazala je za IN Medija Marija Lakić iu udruženja “Žena uz ženu”.

  Mart je posvećen ženama koje su u manjim sredinama, tako da je caravan “Budi hrabra” u narednih 28 dana zakazan u 14 manjih gradova i opština u kom će žene imati priliku da u dva dana obave ultrazvučne preglede dojke.

  Pregledi se obavljaju od 12 do 18 sati, namenjeni su ženama do 45 godina. Ograničen broj žena u jednom danu je iz razloga što u jednom satu može da se obavi maksimalno 10 ultrazvučnih pregleda, ističe Lakić I dodaje da nije u pitanju diskriminacija žena preko 45 godina, nego su te žene predviđene za mamograf.

  -Limit kada je reč o starosnoj dobi postoji iz razloga što ultrazvučne preglede rade mlađe žene a mamograf se radi od 45 godina naviše. Ove godine je granica smanjena sa 45 na 40 za ultrazvučni skrining, ali mi smo odlučili da ipak ta granica u našem slučaju bude 45 godina. Preko te starosne granice udruženje ne želi da prelazi i da snosi odgovrnot jer ultrazvuk u tim godinama ne daje rezultate kao mamograf.– objašnjava Lakić.

  U sklopu akcije, karavan opremljen ultrazvučnim aparatom i opremom za dijagnostički pregled obići će 28 mesta, kako bi žene širom Srbije mogle da obave besplatne preglede.

  U okviru meseca borbe protiv raka, 20. marta obeležava se i Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, koji je i najčešći oblik kancera kod žena. Mnoge od žena koje su obelele od ove bolesti, nažalost nisu bile u mogućnosti da odu na preventivne ultrazvučne preglede. Stoga će, obilazeći manja mesta po Srbiji, Karavan na ovaj način učiniti preventivni pregled dostupnim znatno većem broju žena. 

  V. Marinčić (IN Medija)

  Možda te zanima:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/karavan-budi-hrabra-19-i-20-marta-u-indjiji/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Rukomet: Žеlеzničar i Crvеna zvеzda za trofеj

  Finalni duеl Kupa Srbijе za rukomеtašicе odigraćе sе sutra u 18 sati, a snagе ćе odmеriti Žеlеzničar iz Inđijе i bеogradska Crvеna zvеzda. Mеč sе igra u Sportskom cеntru u […]

  Lemaić: Svesni smo potrebe pranja ulica

  JKP“Komunalac“Inđija proteklih dana prao je šetalište u Ulici Vojvode Stepe ali kako navode iz ovog preduzeća u pitanju je jednokratno spiranje ostataka soli koju su posipali tokom snežnih […]