• Inđija: Gde su tri miliona dinara za tehničku opremljenost lokalnog parlamenta?

  Ni posle šest godina od najave unapređenja tehničke opremljenosti Skupštine opštine Inđija nije poznato na čega je potrošeno oko tri miliona dinara dobijenih od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za te namene.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inđija: Gde su tri miliona dinara za tehničku opremljenost lokalnog parlamenta?

  Postavljeni mikrofoni ispred svakog odbornika i dalje nisu u funkciji kao ni televizor, u skupštinskoj Sali, za koji je iz budžeta plaćeno 360 hiljada dinara.

  Opština Inđija dobila je na današnji dan davne 2018. godine na konkursu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave dobila skoro 3 miliona dinara za unapređenje stepena tehničke opremljenosti Skupštine opštine, odnosno, za uvođenje savremenih informacionih tehnologija radi unapređenja i modernizacije rada organa lokalne samouprave.

  Postavka novog Sistema, tada je saopšteno iz lokalne samouprave,  omogućiće digitalno vođenje zapisnika i brojanje glasova, digitalno snimanje govora i arhiviranje u zaštitnom formatu, izrada zapisnika od reči do reči u najkraćem roku. Takođe, u novom sistemu postojaće modul za registraciju odluka i rešenja i mrežno pronalaženje i slušanje govora.

  Takođe, na ekranima koji će se postaviti u skupštinskoj sali prikazivaće se prisutnost odbornika na sednici, prikazivanje odbornika koji su tražili reč i po kom osnovu, vreme za govor, vrsta glasanja, rezultati glasanja i prikazivanje rezultata glasanja po odborniku prilikom redovnog glasanja.

  Šest godina nakon toga, Opština Inđija i dalje angažuje treće lice za tonski zapis sednica lokalnog parlamenta, mikofoni koji su postavljeni ispred svakog odbornika i dalje ne rade kao ni televizor, za koje je iz budžeta plaćeno 360 hiljada dinara, a koji je trebao da zameni pomenute ekrane.

  „I dalje angažuju treće lice za snimanje sednica“ Strahinja Jovanović

  Odbornik Strahinja Jovanović kaže za IN Medija da je odbornička grupa GrađanIN ranije pitala predstavnike vlasti zbor čega sistem i dalje ne funkcioniše.

  Rečeno nam je da treba da se instalira neki softtver ali niko nije precizirao kada će to konačno biti urađeno. Sporno je i to što nas troje odbornika koristimo mikrofon koji je deo opreme trećeg lica, koje je angažovano za snimanje sednica. Mikrofoni koji su deo tog projekta za koji je Opština dobila oko 3 miliona dinara nisu u funkciju. Od 2018. godine do danas, po slobodnoj proceni, je održano 40 ili 50 sednica bar million dinara je Opština Inđija platila trećem licu jer novac dobijen od resornog ministarstva nije utrošen za ono za čega je namenjen. – zaključio je Strahinja Jovanović.

  Takođe, Jovanović je podsetio da su  odbornici pokreta “Građanin” poslali zahtev za pristup informacijama od javnog značaja opštini Inđija 31. januara 2022. godine koliko je plaćen televizor i za koju namenu.

  Lokalna samouprava odgovorila je da je cena televizora 360.000 dinara i da je kupljen za potrebe lokalne samouprave.

  Nakon što su ove informacije dospele u javnost predsednik opštine Vladimir Gak je medijima rekao da je informacija o ceni televizora tačna ali  da je kupljen za potrebe održavanje sednica Skupštine opštine Inđija.

  Gak je tada objasnio da se rad Skupštine i odbornika “digitalizuje i osavremenjuje” te je neophodno bilo nabaviti televizor koji bi zadovoljio potrebe rada odbornika i skupštinske službe.

  IN Medija je kontaktirala Mariju Božović Popović, sekretara Skupštine opštine Inđija, kako bi dobili više informacija o ovoj temi ali do zaključenja ovog teksta odgovor nije stigao.

  PROČITAJTE JOŠ:

  Skupštinski televizor od 360.000 dinara godinu i po emituje mrak

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija