• Inđija među 28 opština i gradova uključenih u programe podrške roditeljstvu

  Na sastanku Upravnog odbora projekta „Podrška podsticajnom roditeljstvu“ koji sprovodi Unicef uz podršku Vlade Srbije i LEGO fondacije doneta je odluka o izboru novih gradova i opština koji će ući u sledeću fazu implementacije programa, saopštilo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju. Od 46 prispelih prijava odabrano je dvadeset osam za ulazak u […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inđija među 28 opština i gradova uključenih u programe podrške roditeljstvu

  Na sastanku Upravnog odbora projekta „Podrška podsticajnom roditeljstvu“ koji sprovodi Unicef uz podršku Vlade Srbije i LEGO fondacije doneta je odluka o izboru novih gradova i opština koji će ući u sledeću fazu implementacije programa, saopštilo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

  Od 46 prispelih prijava odabrano je dvadeset osam za ulazak u drugu fazu programa, koji se u prvoj, pilot fazi, pokazao kao veoma uspešan, navodi se u saopštenju.

  Na spisku izabranih gradova i opština pored Inđije, nalaze se Kruševac, Zrenjanin, Stara Pazova, Vrbas, Bački Petrovac, Bačka Palanka, Loznica, Bela Palanka, Svrljig, Boljevac, Kikinda, Kraljevo, Temerin, Raška, Knić, Nova Varoš, Veliko Gradište, Vršac, Sjenica, Titel, Mionica, Prijepolje, Vladimirci, Svilajnac, Ćuprija, Žabalj i Zemun.

  Predsednica UO Slavica Đukić Dejanović je navela da je akreditacija programa jačanja kapaciteta praktičara za sprovođenje programa završena u sistemu zdravstva, dok je akreditacija u predškolstvu i socijalnoj zaštiti u toku, prenosi portal eKapija.

  Prema rečima Đukić Dejanović, u sistemu socijalne zaštite postoji izazov da se akredituje onlajn hibridni modalitet obuka, dok je na šest pilot lokacija već obučeno 370 praktičara za primenu programa.

  Ona je napomenula da su u pet jedinica lokalne samouprave planirana izdvajanja za mere podrške roditeljstvu u iznosu od proibližno 67 miliona dinara za 2022. godinu i dodala da je sličan plan za naredne dve godine.

  Đukić Dejanović je naglasila da je donošenjem odluke o uključivanju dodatnih 28 opština u program „Razigrano roditeljstvo“ ključni korak ka pokretanju druge faze implementacije programa i da će se u naredne dve godine program sprovoditi u dvadeset odsto opština u Srbiji (ukupno 33 opštine) čime se približavamo zadatom cilju da 60.000 dece i njihovih roditelja oseti dobrobit unapređenih usluga.

  – Istraživanja sa roditeljima u pilot lokacijama, pokazuju da je izloženost podsticajnim praksama od strane roditelja i okruženja veća za decu uzrasta od 13 do 24 meseca nego za decu ranijem uzrastu, od 0 do 12 meseci, a razvojni ishodi mereni instrumentom „Uzrast i razvoj deteta“ su takođe nešto bolji za decu iz starijih uzrasnih grupa – zaključila je Đukić Dejanović.

  Rezultat sprovedenog konkursa, kako je navedeno, ukazuje da postoji spremnost na lokalnom nivou za intersektorsku saradnju ne samo u 46 opština koje su se prijavile na konkurs već i u 138 institucija zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite koje su iskazale spremnost da podršku roditeljima postave kao prioritet u razvoju svojih ustanova.

  Ovakav odziv opština na javni poziv je dobar znak povećanog interesovanja za programe populacione politike i programe podrške ranom razvoju dece, kao i usmeravanju ka pozitivnom roditeljstvu, ali i siguran pokazatelj podizanja svesti o značaju lokalnih aktivnosti u promeni demografske slike Srbije, navodi se u saopštenju.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Rukomet: Žеlеzničar i Crvеna zvеzda za trofеj

  Finalni duеl Kupa Srbijе za rukomеtašicе odigraćе sе sutra u 18 sati, a snagе ćе odmеriti Žеlеzničar iz Inđijе i bеogradska Crvеna zvеzda. Mеč sе igra u Sportskom cеntru u […]