• Inđija: Menja li se projekat regionalne sanitarne deponije?

  Iako je u oktobru 2019. godine opština Inđija potpisala Memorandum o saradnji sa firmom iz Dubaija, po kojoj bi Inđija trebalo da bude regionalni centar za odlaganje otpada za istočni Srem, ali i Banat (Zrenjanin, Sečanj, Žitište i Titel) Regionalni prostorni plan Vojvodine govori drugačije. Prema Regionalnom prostornom planu Vojvodine za period od 2021. do […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inđija: Menja li se projekat regionalne sanitarne deponije?

  Iako je u oktobru 2019. godine opština Inđija potpisala Memorandum o saradnji sa firmom iz Dubaija, po kojoj bi Inđija trebalo da bude regionalni centar za odlaganje otpada za istočni Srem, ali i Banat (Zrenjanin, Sečanj, Žitište i Titel) Regionalni prostorni plan Vojvodine govori drugačije.

  Prema Regionalnom prostornom planu Vojvodine za period od 2021. do 2035.opština Inđija će ipak biti regionalni centar za istočni Srem, dok će za Banat biti zadužen grad Zrenjanin. Pored toga, neizvesno je da li Inđija ulazi u javno privatno parnerstvo sa fimom Ecogreen investments iz Dubaija koja je trebalo da uloži oko tri miliona evra kako bi se regionalna deponija stavila u funkciju.

  Predlog Plana JP Ingrin za 2022. godinu

  Podsetimo, opština Inđija je 11. oktobra 2019. godine donela Odluku o opravdanosti pokretanja javno–privatnog parnerstva bez elemenata koncesije sa preduzećem Ecogreen investments iz Dubaija, kako bi se nakon 17 godina konačno završila izgradnja regionalne sanitarne deponije, kojom bi rukovodio JP „Ingrin“ Inđija.

  Opština nije imala obavezu da partnera iz Dubaija bira u postupku nabavke, već na osnovu međudržavnog sporazuma sa Emiratima, poput projekta „Beograd na vodi“, tako da su u suštini čitavu priču “vodili” Vlade Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

  U samom procesu uspostavljanja parnerstva je došlo do zastoja, dok se u planu JP „Ingrin“ za 2022. godinu uopšte ne navodi partner iz Dubaija.

  Ono što se takođe menja je što se čitav projekat zapravo vraća na verziju iz 2005. godine kada su potpisnici Sporazuma o formiranju regionalne deponije, pored opštine Inđija, bili i Stara Pazova, Ruma, Irig, Šid, Sremski Karlovci i Pećinci, dok je prema Memoradnumu koji je potpisan sa Ecogreen investmens, opština Inđija trebalo da bude regionalni centar za istočni Srem, ali i za Banat (Zrenjanin, Sečanj, Žitište, i Titel).

  Od navedenih opština istočnog Srema, Ruma je već napravila prve korake nakon što je početkom godine zatvorena postojeća deponija. Predsednica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić je tom prilikom rekla da Ruma poseduje plan upravljanja otpadom i da je već priključena na regionalnu deponiju.

  I u skladu sa tim smo se priključili na sistem regionalne deponije “Srem-Mačva”. Sve divlje deponije na teritoriji rumske opštine biće zatvorene – istakla je predsednica Opštine Ruma.

  Regionalni prostorni plan Vojvodine je na javnom uvidu do 19. aprila, a kada je reč o upravljanju otpadom, kao prioriteti u tom dokumentu su navedeni: izrada i revizija Regionalnih i lokalnih planova upravljanja otpadom, završetak izgradnje regionalnih deponija u Zrenjaninu, Somboru, Vršcu i Novom Sadu.

  To podrazumeva i uspostavljanje integrisanog sistema upravljanja komunalnim otpadom i izgradnju reciklažnih ostrva sa kontejnerima za odvojeno sakupljanje ambalažnog, biorazgradivog i ostalog otpada u regionima Pančevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Zrenjanin.  

  Udruživanje opština neophodno je za uspostavljanje održivog sistema zajedničkog upravljanja otpadom, te je u Vojvodini već formirano devet regiona – Novi Sad, Sremska Mitrovica, Pančevo, Inđija, Кikinda, Subotica, Zrenjanin, Sombor i Vršac.

  Pročitajte još:

  Završetak izgradnje regionalne deponije ni na vidiku (27.12.2021.)
  Inđija čeka 16 godina regionalnu deponiju (27.8.2021.)
  Jovanović: Gde je nestalo 5 hiljada evra? (18.8.2021.)

  Kada je reč o opštini Inđija, regionalna deponija ima izgrađeno telo deponije i pristupni put sa saobraćajnicama, ali su radovi obustavljeni zbog nedostatka novca.

  Osim manjka para, sam projekat za formiranje regionalne deponije je dva puta promenjen.

  M.Blečić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Lemaić: Svesni smo potrebe pranja ulica

  JKP“Komunalac“Inđija proteklih dana prao je šetalište u Ulici Vojvode Stepe ali kako navode iz ovog preduzeća u pitanju je jednokratno spiranje ostataka soli koju su posipali tokom snežnih […]