Inđija: Poljoprivredno zemljište predviđeno za automobilsku industriju

Izmena Prostornog plana opštine Inđija o kojoj se raspravlja već godinu dana u potpunosti će promeniti sliku ove sremske varoši. Umesto pretežno poljoprivrednog kraja, Inđija će po svemu sudeći postati sedište automobilske industrije. Na poslednjoj sednici SO Inđija, koja je održana 11. aprila 2022. godine na na kojoj je trebalo da se glasa o izmeni […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
Inđija: Poljoprivredno zemljište predviđeno za automobilsku industriju

Izmena Prostornog plana opštine Inđija o kojoj se raspravlja već godinu dana u potpunosti će promeniti sliku ove sremske varoši. Umesto pretežno poljoprivrednog kraja, Inđija će po svemu sudeći postati sedište automobilske industrije.

Na poslednjoj sednici SO Inđija, koja je održana 11. aprila 2022. godine na na kojoj je trebalo da se glasa o izmeni i dopuni Prostornog plana opštine Inđija predsednik opštine Vladimir Gak kao predlagač je povukao predlog obrazlažući to činjenicom da u skladu sa zahtevima investitora o unošenju detaljnih informacija mora biti dorade samog predloga izmene Prostornog plana

Pre sednice lokalnog parlamenta opštinsko Veće je podržalo predlog izmene i dopune Prostornog plana opštine Inđija uz obrazloženju da je Prostorni plan opštne donet 2012. godine te su izmene i dopune ciljane da se “ukoliko se ukaže potreba, na lokalitetu na poljoprivrednom zemljištu, severoistočno od naselja Inđija, izvan građevinskog područja, formiraju nove radne zone”.

Međutim, o izmenema i dopunama Prostornog plana se odlučuje već godinu dana jer je na sednici koja je održana 13. aprila 2021. godine doneta odluka o  o izradi izmena i dopuna Prostornog plana opštine Inđija.

Reč je zapravo o potencijalnom investitoru zbog koga taj deo deo urbanističkog akta moraju da obave odbornici. Potencijalni investitor bi prema onome što je navedeno u Pismu o namerama trebalo da uloži milijardu evra i upravo zbog njega poljoprivredno zemljište u ovoj sremskoj opštini će po svemu sudeći postati građevinsko.

Lokalna vlast nema mnogo veze sa čitavom pričom jer je u slučaju izmene i dopune Prostornog plana samo činovnik koji sprovodi naređenje sa “više instance”. Naime, inicijativa za pokretanje postupka izmene Prostornog plana opštine Inđija podneta je od strane Razvojne agencije Srbije.

Pomenutoj agenciji se obratio potencionalni ulagač sa Pismom o namerama u kojem se navodi mogućnost realizacije investicionog projekta u Republici Srbiji, u opštini Inđija, a koji se odnosi na izgradnju fabrike za proizvodnju automobilskih delova.

Pogledajte još:
Investicija od jedne milijarde evra pred inđijskim odbornicima? (13.03.2021.)
Još uvek neizvesna investicija od milijardu evra (16.04.2021.)
Opštinska vlast ponovo pretvara oranice u građevinsko zemljište (02.04.2022.)

Prema podacima iz pisma o namerama, planirana visina ulaganja za realizaciju investicionog projekta iznosila bi preko jedne milijarde evra uz mogućnost zapošljavanja preko 2.000 radnika, pri čemu bi za realizaciju projekta bilo potrebno zemljište površine oko 800 hektara.

Da je lokalna vlast u priči o investiciji samo činovnik potvrđuju i reči predsednika opštine Vladimira Gaka koji je lokalnim medijima nakon povlačenja predloga rekao da je zbog izmene Plana u svakodnevnom kontaktu sa Vladom Srbije i da psrovode ono šta im se kaže.

Ukoliko se nakon priprema “terena” realizuje investicija od milijardu evra, Inđija će postati centar automobilske industrije jer će se u industrijskoj zoni pored automobilskih guma Toyo Tiresa proizvoditi i delovi za automobile.

Vladimir Gak: Inđija postaje privredna mapa Srbije

Koliko će to uticati na životnu sredinu još nije poznato niti je bilo ko od opozicionih stranaka koje imaju svoje odbore u opštini Inđija, a centralu u Beogradu, reagovao na odluku koja će biti doneta već na narednoj sednici Skupštine opštine Inđija.

Za sada, lokalni opozicionari se bave rezultatima nedavno održanih parlamentarnih i predsedničkih izbora i međusobnom sukobu.

M. Blečić (IN Medija)

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije Politika

Gak: Nikad nisam rekao biće nova škola nego biće rešeno pitanje škole u Jarkovcima

Nove prostorije škole u Jarkovcima biće stavljene u upotrebu u poslednjoj nedelji pred izbore. Predstojeća adaptacija predstavlja rešenje samo jednog dela problemai a u Jarkovcima je planirana izgradnja još jednog objekta za koji se sa sigurnošću ne može znati da li će biti vrtić ili škola ali ni tačan datum ove investicije, najavio je predsednik opštine Inđija Vladimir Gak.

Milica Đurđević Stamenovski posetila Banstol

Nosilac liste „Nacionalno okupljanje“ Milica Đurđević Stamenkovski posetila je Hram Blage Marije u naselju Banstol kod Inđije i rekla da će koalicija Zavetnika i Dveri voditi računa o krajiškim Srbima i uslovima u kojima žive.

Rasprava o rebalansu budžeta prerasla u dnevnik uvreda

Zaljubljeni ste u Gornana Ješića, punački ste, ne umete da čitate, mrzite SNS, vi (SNS) ste najgora vlast koja je zadesila Inđiju kroz istoriju, trošite novac po kafanama i pravdate se da je to zbog investitora – samo je deo narativa na relaciji Gak – Jovanović na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta.