• Inđija: Projekat rekonstrukcije pijace za godinu dana uvećan za 113 miliona dinara

  Budžetom za 2023. godinu planirana je ponovo i rekonstrukcija gradske pijace u Inđiji i to kreditnim zaduživanjem lokalne samouprave od 350 miliona dinara. Ovog puta sa 288 miliona cena radova je gotovo 351 milion dinara, odnosno 63 miliona dinara više. Razlika u ceni od 63 miliona dinara stvorila se od maja 2022. do decembra iste […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inđija: Projekat rekonstrukcije pijace za godinu dana uvećan za 113 miliona dinara

  Budžetom za 2023. godinu planirana je ponovo i rekonstrukcija gradske pijace u Inđiji i to kreditnim zaduživanjem lokalne samouprave od 350 miliona dinara. Ovog puta sa 288 miliona cena radova je gotovo 351 milion dinara, odnosno 63 miliona dinara više. Razlika u ceni od 63 miliona dinara stvorila se od maja 2022. do decembra iste godine.

  Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak sredinom decembra je najavio kreditno zaduživanje lokalne samouprave za projekte rekonstrukcije gradseke pijace i Trga u centru Inđije kao i za asfaltiranje ulica. Najava krditnog zaduživanja je uvrštena u budžet za narednu 2023.godinu.

  Gak je rekao da opštinska kasa ima suficit od 150 miliona dinara te da je to pokazatelj domaćinskog raspolaganja novcem građana.

  On je tom prilikom istakao da opština Inđija nije kreditno opterećena te da kredit od oko 400 miliona dinara, namenjen za asfaltiranje ulica, nije otežao funkcionisanje te lokalne samouprave.

  Nama polako ističe taj kredit tako da neće biti problem sa novim kreditnim zaduženjem. Ni jedan stanovnik Inđije nije osetio da smo imali taj jedan jedini kredit, samo taj jedan krediti smo imali iako imamo pravo da se zadužimo u visini do 50 odsto opštinskog budžeta, – objasnio je predsednik opštine.

  Sednica skupštine opštine Inđija
  Foto: SO Inđija

  Hronologija najava rekonstrukcije gradske pijace

  Vest oko rekonstrukcije gradske pijace predizborna je priča od 2015. godine, i to svake godine. Naime, prvobitna ideja sa potpunim projektom i prezentacijom projekta rekonstrukcije gradske pijace predstavljena je građanima Inđije pred lokalne izbore 2016. godine.

  Te 2016. godine organizovani su i razgovori sa zakupcima tezgi na pijaci o njihovim potrebama i idejama te je u skladu sa tim i urađen projekat rekonstrukcije pijace. Pijaca je trebala biti potpuno rekonstruisana u leto 2016. Tim projektom predviđeno je da pijaca bude nadkrivena, sa toaletima, proširenim parkingom i potpuno modernim izgledom. Realizaciju ovog projekta koji je bio urađen i plaćen, prekinula je smena vlasti na aprilskim izborima 2016. godine.

  Foto: idejno rešenje gradske pijace Inđija, 2016. godina

  Od tada svake godine rekonstrukcija gradske pijace je tema koja se pred izbore prezentuje građanima Inđije.

  Strateško opredeljenje rekonstrukcije pijace je bilo najavljeno u septembru 2017. godine. U aprilu 2018. godine predsednik opštine Vladimir Gak kazao je da je rekonstrukcija pijace sve izvesnija.

  Nezvanično, dobili smo nešto što nam odgovara. Uz formiranje komisije i zvanične procedure krenućemo u postupak javne nabavke i projektovanje Gradske pijace. U narednih 15 dana bi ta procedura trebala da bude završena i projektovanje u narednih mesec dana, te bi do kraja godine mogli i da završimo sa rekonstrukcijom – istakao je Gak pre četiri godine.

  Od aprila 2018. i već „izvesnih početka radova na rekonstrukciji“ vest je demantovana u decembru iste godine tako što je najavljeno da je od tri glavne kapitalne investicije u 2019. godini jedna, naravno, rekonstrukcija gradske pijace.

  Projekat pijace je u završnoj fazi i uskoro će biti predstavljen javnosti. Za vreme izvođenja radova, pijačne tezge će biti izmeštene na parking u pijaci, a cena zakupa tezgi će biti znatno jeftinija.- najavljeno je tada bez osvrta na prethodna neostvarena obećanja vezano za isti posao.

  Isti mediji o istoj temi u 2020. godini najavili su istu priču o rekonstrukciji inđijske pijace sa najavom da kapitalni projekat rekonstrukcije pijace iz budžeta plaćaju građani 240 miliona dinara.

  Mislim da ćemo svi biti zadovoljni kako će izgledati pijaca nakon radova, a ono što je najvažnije, obezbedićemo prodavcima daleko bolje uslove za rad, a našim građanima pijacu kakvu odavno zaslužuju – poručio je predsednik opštine Inđija Vladimir Gak, zaboravnim građanima I te 2020. godine u januaru. U najavi kapitalnog projekta o kome priča svakih par meseci predsednik Gak nije objasnio šta se iskomplikovalo te posao koji je najavljivan nije već urađen. Osim što je prećutao objašnjenje, predsednik o tome nije ni upitan.

  Foto: gradska pijaca Inđija

  U novembru 2020. godine ponovo najava rekonstrukcije gradske pijace, sa već dobro poznatim idejnim rešenjima nadrkrivena, urbanistički prilagođena, nova, moderna nikad lepša – pijaca u Inđiji.

  U 2021. Godini, ponovo se poteže priča o rekonstrukciji pijace u Inđiji, predviđena su sredstva u budžetu 2021. godine za izradu projekta, najavljena kapitalna investicija. Radovi nisu započeti, objašnjenja nije bilo, građani su opet šestu godinu za redom “proutali” bajku o rekonstrukciji pijace.

  Nacrtom budžeta za 2022. Godinu ponovo projekat rekonstrukcija pijace u Inđiji, ponovo opredeljena sredstva, nanovo usvojeno, najavljeno i u januaru 2022. godine potvrđeno da ovog leta Inđija dobija rekonstruisanu pijacu a da radovi počinju mesec dana pred izbore.

  Radovi na rekonstrukciji pijace u Inđiji nisu počeli proleća ove godine zbog „visokonaposkih“ kablova koji se nalaze na prostoru inđijske pijace.

  Rebalansom budžeta u maju 2022. godini. povećan je iznos sredstava namenjen za rekonstrukciju gradske pijace u Inđiji i to za gotovo 50 miliona dinara.

  Za ove namene u septembru je najavljeno preprojektovanje, raspisivanje javne nabavke i završetak radova za jun 2023. godine.

  Prema Gakovim rečima preprojektovanje je trebalo biti gotovo početkom septembra ali taj rok je produžen. Nakon što preprojektovanje bude gotovo biće raspisana javna nabavka i „već u junu 2023. godine“ Inđija će dobiti rekonstruisanu gradsku pijacu.

  Foto: gradska pijaca Inđija

  – Kada se rade tako veliki projekti rokovi su fleksibilni – kazao je Gak i dodao da su se drastično promenile cene na tržištu i da ne postoji usluga čija je cena jednaka onoj od pre godinu dana.

  – Mi smo mogli da raspišemo javnu nabavku po starom projektu, i da nam se niko ne javi – tvrdi Gak i objašnjava da se po projektu od pre godinu dana ne bi moglo realizovati rekonstruisanje te da bi to bilo gubljenje vremena.

  Samo u 2022. cena rekonstrukcije gradske pijace u Inđiji porasla je za 113 miliona dinara.

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika

  GG „Inđija i ti“ u akciji povodom Dana planete

  U susret današnjem Danu planete zemlje, preko 50 aktivista i aktivistkinja Grupe građana “Inđija i ti” u subotu 20. aprila očistilo je okolinu Jarkovačkog jezera i prikupilo 103 džaka […]