• Inđija: Šta SPS dobija ulaskom u koaliciju sa naprednjacima?

  Ukoliko bi naprednjaci još jednom pobedili na lokalnim izborima u opštini Inđija teško je verovatno da će socijalisti imati isti uticaj na donošenje odluka kao u vreme dok su sa demokratama činili vlast.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inđija: Šta SPS dobija ulaskom u koaliciju sa naprednjacima?

  Socijalistička partija Srbije je u Inđiji bila deo vlasti sve do 2016. godine kada su nakon lokalnih izbora vlast formirali naprednjaci. Nakon osam godina provedenih u opoziciji, socijalisti su doneli odluku da ipak podrže još uvek aktuelnu vlast SNS –a ulaskom u koaliciju pred predstojeće junske izbore.

  Do lokalnih izbora je ostalo još 27 dana i tada će građani Inđije imati priliku da daju poverenje strankama ili grupama građana koji će u naredne četiri godine donositi odluke u ime njih.

  Za sada u opštini Inđija su proglašene tri izborne liste – Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, grupa građana „Inđija i ti“ kao i pokret „Građanin“.

  Prvopomenuta lista tačnije njen sastav poprilično je uzburkao lokalnu političku javnost.

  Reč je o zajedničkom izlasku na lokalne izbore stranaka koje su „do juče“ bili politički neprijatelji –  SNS, SPS, SRS, Stranka srpskih Zavetnika,  SDP Srbije i Narodne seljačke stranke.

  Svakako da nisu bili iznenađeni koalicijom sa naprednjacima članovi stranaka Rasima Ljajića i Marijana Rističevića pa i radikala, koji su ionako na lokalu deo vlasti.

  Ono što je ovdašnju javnost najviše izenadilo je ulazak socijalista u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom dok su Zavetnici, onaj naivniji deo članstva, bili neprijatno iznenađeni potezom lidera stranke Milice Đurđević Stamenkovski.

  Šta socijalisti dobijaju?

  U opštini Inđija je davne 2008. godine je potpisan prvi koalicioni dogovor o funkcionisanju vlasti na lokalnom nivou.- to između Socijalističke partije Srbije i Demokratske stranke.  Međutim, tu se praktično ništa nije menjalo, jer su socijalisti i u prethodne četiri godine podržavali demokrate, tačnije listu Gorana Ješića. Te 2008. godine je i zvanično potpisan koalicioni sporazum između DS – a i SPS – a, a potpisali su ga ispred DS – a tadaašnji predsednik Opštine Inđija Goran Ješić i Sreten Jovanović, predsednik tadašnjeg SPS – a u Inđiji.

  Tako su u suštini, do 2016. socijalisti činili vlast sa demokratama, a nakon što su naprednjaci došli na vlast, prešli su u opoziciju.

  Koalicionim sporazumom sa naprednjacima, SPS dobija drugo mesto na izbornoj listi odmah nakon nosioca liste – Vladimira Gaka, inače lidera inđijskih naprednjaka.

  Pod rednim brojem dva je predsednica opštinskog odbora Socijlističke partije Srbije, Ružica Višnjić.

  Međutim, malo je verovatno da će SPS u budućem sazivu Skupštine opštine Inđija imati, pored Ružice Višnjić, još jednog predstavnika jer su ostala dva kandidata pri kraju liste.

  Na dvadesetom mestu kao kandidat socijalista za odbornika u lokalnom parlamentu je Vladimir Filipović. Dok je poslednja na listi, na 37. mestu Dragana Krtinić.  

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika