• Inđija: Ugovor od 4 miliona dinara za analize vode, rezultati nisu transparentni

  JKP „Vodovod i kanalizacija“ Inđija je Javnom nabavkom odabralo tri preduzeća koja će obavljati analize vode. Za uzorkovanje vode i otpadnih voda ukupno je predviđeno 4 miliona dinara. I pored dodeljenih ugovora građanima nije transparentan izveštaj analiziranja kvaliteta i ispravnosti vode za piće. Na sajtu preduzeća JKP “Vodovod I kanalizacija” ne postoji javi podatak o urađenim analizama i njenim rezultatima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inđija: Ugovor od 4 miliona dinara za analize vode, rezultati nisu transparentni
  Foto: IN Medija

  Iako svake godine JKP “Vodovod i kanalizacija” izdvaja značajna sredstva za uzorkovanje i analize vode za piće rezultate tih analiza nisu transparentne. Informacija od javnog značaja a u vezi sa javnim zdravljem nisu dostupne građanima ni ukoliko pozovu ovo preduzeće. Pozivom JKP”Vodovod i kanalizacija” sa pitanjem gde mogu da se vide rezultati analize vode za piće iz prošle 2023. i ove godine odgovoreno je da se pozovu operateri na izvorištu, koji nisu nadležni niti im je dostupna informacija kakvu vodu piju Inđinčani.

  Na sajtu ovog preduzeća u sekciji “javnost u radu” poslednje ažurirana informacija je iz 2018. godine. Kada su u pitanju javne nabavke istaknut je plan javnih nabavki za prošlu godinu koji nije moguće preuzeti.

  Izveštaj o radu ovog preduzeća poslednji dostupan je za 2021. Godinu, dok rezultati analize kvaliteta pijaće vode nije moguće naći na sajtu ali ni direktnim kontaktom.

  Za ovu godinu javnom nabavkom dodeljeni su ugovori institucijama i preduzećima koje godinama unazat vrše uzorkovanje vode obima A i B kao i otpadnih voda. Za ove namene budžetom građana inđije izdvojeno je 34,1 hiljada evra odnosno 4 miliona dinara.

  Stručno uzorkovanje i ispitivanje kvaliteta voda iz vodovodnih sistema i bunara, odnosno iz objekata javnog vodo-snabdevanja u pogledu senzornih, fizičko-hemijskih i mikrobioloških pokazatelja akreditovanim metodama i utvrđivanje higijenske ispravnosti vode za piće u skladu sa odgovarajućim Pravilnikom, kao i predlog mera i preporuke za dostizanje traženog kvaliteta vršiće kao i proteklih godina,  Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica.  Visina ugovora koji je dodeljen Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica za analize vode za piće  obima A, iznosi 2,9 miliona dinara za ukupno 750 analiza.

  Ugovor za analizu vode obima B odnosno proširene analize vode za piće dodeljen je Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Prema uvidu o dodeli ugovora objavljenom na portalu javnih nabavki, za ovu vrstu analiza pijaće vode biće izdvojeno ukupno 1.040.000 dinara za 20 analiza. Ugovorom je precizirano da u roku 21 dana analize vode budu dostavljene naručiocu odnosno JKP “Vodovod I kanalizacija”.

  Za analizu otpadnih voda Komisija JKP“Vodovod i kanalizacija“ po kriterijumu najniža cena ponude, odabrala je beogradsko preduzeće MINHEM D.O.O. Za analize otpdnih voda biće izdvojeno 100.000 dinara.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  200 miliona dinara bez PDV-a za novi vrtić

  Inđija se priprema za gradnju novog vrtića "Neven", zbog čega je raspisan javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije, izvođenje radova na rušenju postojećeg i izgradnji novog […]