• Inđija: Vodovod demantuje navode Gorana Ješića

  JKP Vodovod I kanalizacija demantovao je u svom saopštenju navode nekadašnjeg predsednikaOpštine Inđija Gorana Ješića da se u Inđiji nije kontrolisao kvalitet vode u poslednjh pet godina. Ukazujući na propuste vlasti, Ješić je, na tribini koaicije „Srbija protiv nasilja“, izneo podatak da inđinčani piju nezdravu vodu a da ih vlast o tome ne obaveštava.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inđija: Vodovod demantuje navode Gorana Ješića
  Foto: IN Medija

  Kako se navodi u saopštenju, povodom navoda o neispravnosti vode za piće u Inđiji koja se plasira putem pojedinih portala, želimo da upoznamo javnost o načinu kontrole vode u inđijskom vodovodu.

  Zdravstvena i higijenska ispravnost vode za piće u opštini Inđija vrši se od strane stručnih lica Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.  Stručna lica Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica vrše uzorkovanje i analizu vode za piće, izradu izveštaja o ispitivanju i izradu specijalističkih mišljenja o higijenskoj ispravnosti uzoraka vode za piće iz vodovodne mreže JKP „Vodovod i kanalizacija“ Inđija. – kaže se u saopštenju i dodaje da je u Opštini Inđija, tokom 2019. godine izvršeno ukupno 598 analiza vode za piće. Mikrobiološka ispravnost je utvrđena u 91,1% kontrolisanih uzoraka, a fizičko-hemijska u 97,2% kontrolisanih uzoraka.

  U Opštini Inđija, tokom 2020. godine izvršeno je ukupno 630 analiza vode za piće. Mikrobiološka ispravnost je utvrđena u 94 % kontrolisanih uzoraka, a fizičko-hemijska u 95,5 % kontrolisanih uzoraka. U Opštini Inđija, tokom 2021. godine izvršeno je ukupno 618 analiza vode za piće. Mikrobiološka ispravnost je utvrđena u 91,26 % kontrolisanih uzoraka, a fizičko-hemijska u 95 % kontrolisanih uzoraka.U Opštini Inđija, tokom 2022. godine izvršeno je ukupno 610 analiza vode za piće. Mikrobiološka ispravnost je utvrđena u 92,3 % kontrolisanih uzoraka, a fizičko-hemijska u 93,77 % kontrolisanih uzoraka. – navodi se u saopštenju Vodovoda.

  JKP „Vodovod i kanalizacija“ Inđija je pod stalnim sanitarnim nadzorom kao i svi vodovodi u Republici Srbiji. Svi izveštaji o ispitivanju vode od Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica dostavljaju se nadležnoj sanitarnoj inspekciji. U slučaju da postoji odstupanje rezultata analize vode od Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće, nadležna inspekcija preduzima mere u skladu sa svojim ovlašćenjima. Sanitarna inspekcija je takođe nadležna i da zabrani upotrebu vode za piće u slučaju značajnog odstupanja ispravnosti vode od Pravilnikom propisanih vrednosti, što se nije dogodilo od 2016. godine do danas, kaže sa u saopštenju.

  U prilog prethodno navedenog napominjemo da se redovno vrše analize i u Predškolskoj ustanovi u Inđiji i da je ispravnost vode u skladu sa Pravilnikom što opet ocenu daje Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica. Pored toga imamo i industrijske potrošače kao što su Juvitana, Terra production, Indomie, Gombit i drugi koji u svom tehnološkom procesu proizvodnje koriste našu vodu i nisu imali nikada problem sa ispravošću naše vode.Nezavisna studija Instituta za javno zdravlje „Batut“ Beograd koja je rađena 2019. godine i koja je imala za cilj proveru kvaliteta i ispravnosti vode na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine je pokazala da je voda ispravna samo u 10 opština od 42 uzorkovane opštine. Među opštinama u kojima je utvrđena ispravnost vode nalazi se i opština Inđija. Politika i briga o građanima nije dečja igra kao što nisu i komentari po društvenim mrežama onih koji su 2014. godine imali zabranu vode za piće zbog neispravnosti. – navodi se u saopštenju.

  JPK Vodovod i kanalizacija u svom saopštenju ističe da je „Odgovornost je ono što je nama od građana povereno i u skladu sa tim se i ponašamo za razliku od njih koji su krili neispravnost vode od građana Inđije.“

  Oni koji plasiraju neistine i zbunjuju javnost neka objasne zašto su imali neispravnu vodu i zabranu korišćenja vode za piće.- zaključuje se u saopštenju.

   

  Poslednje rezultate uzorkovanja i analize vode pogledajte OVDE.

   

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija