• Inđijski Vodovod se već 25 godina tuži sa izvođačem radova

  Prvobitan dug od pola miliona tadašnjih nemačkih maraka je dostigao cifru od oko 1,3 miliona evra, piše danas Vojvođanski istraživačko – analitički centar (VOICE). I dalje nije završen sudski spor koji se vodi između beogradske firme Putogradnja inženjering i JKP Vodovod i kanalizacija koji je pokrenut davne 1997. godine, saznaje VOICE. Sve je počelo 1994. godine […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inđijski Vodovod se već 25 godina tuži sa izvođačem radova
  Foto: IN Medija

  Prvobitan dug od pola miliona tadašnjih nemačkih maraka je dostigao cifru od oko 1,3 miliona evra, piše danas Vojvođanski istraživačko – analitički centar (VOICE).

  I dalje nije završen sudski spor koji se vodi između beogradske firme Putogradnja inženjering i JKP Vodovod i kanalizacija koji je pokrenut davne 1997. godine, saznaje VOICE.

  Sve je počelo 1994. godine kada je opština Inđija zahtevala prekid ugovora o izgradnji rezervoara za vodu tadašnjih vlasti u opštini Inđija i firme “Putogradnja inženjering”. Od 1997. godine pa do 2022. usledile su tužbe i protivtužbe ove sremske opštine i beogradske firme.

  Prvobitan dug od pola miliona tadašnjih nemačkih maraka (oko 250 hiljada evra) je dostigao cifru od oko 1,3 miliona evra.

  Prvih 15 godina suđenja

  „Putogradnja inženjering“ je osnovana 3. decembra 1993. godine a već naredne pogodila je posao sa opštinom Inđija i tadašnjim rukovodstvom.

  Radovi su se odnosili na izgradnju rezervoara za vodu i počeli su 1994. godine. da bi već naredne godine opština Inđija, nezadovoljna izvedenim radovima, zahtevala prekid ugovora.

  JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Inđije je podneo tužbu 2. juna 1997. godine, Privrednom sudu u Sremskoj Mitrovici protiv „Putogradnje inženjering“ radi raskida ugovora i do kraja godine je održano pet ročišta.

  Tokom 1999. godine održana su još tri, a na ročištu od 10. septembra 1999. godine je određeno izvođenje dokaza veštačenjem preko Zavoda za sudska veštačenja u Novom Sadu, radi utvrđivanja vrednosti izvedenih radova. Nalaz je dostavljen sudu 19. januara 2001. godine. U 2002. godini je održano sedam ročišta, na kojima je pokušano poravnanje parničnih stranaka. Naredna ročišta su održana krajem 2004. godine.

  Goran Ješić

  Goran Ješić koji je na čelu opštine Inđija bio od 2000. do 2012. godine kaže za VOICE da je presuda Višeg trgovinskog suda stigla 2005. godine. Po toj presudi, sa zateznom kamatom, dug je iznosio oko 90 miliona dinara.

  Sve do 2003. godine, zakonska kamata je bila 24 odsto, četvrtina novca ako se plati ode na kamatu To je bio veoma ozbiljan problem zbog blokade budžeta kao i JKP Vodovoda i kanalizacije. – navodi Ješić.

  Bivši predsednik opštine kaže da je pokušao da pronađe rešenje kako se funkcionisanje javnog preduzeća ali i lokalne samouprave ne bi dovelo u pitanje. Međutim, za njegov predlog nije dobio saglasnost lokalnog parlamenta.

  Sazvao sam sastanak sa tadašnjim vlasnikom Putogradnje inženjering. Na sastanku sam sa vlasnikom dogovorio da mu isplatimo 30 miliona dinara (250 hiljada evra) u 12 rata. Međutim, preglasali su me u lokalnom parlamentu koji je morao da potvrdi naš dogovor. Tada je na čelu Skupštine opštine bio Marijan Rističević. Smatrali su da ćemo dobiti na Apelacionom sudu. – objašnjava Ješić.

  Po svemu sudeći, bila je to loša odluka jer je ubrzo blokiran račun inđijskog Vodovoda, navodi naš sagovornik.

  Tada nam je stigla i privremena mera, gde je novac skinut sa računa Vodovoda nakon čega je račun JKP Vodovod i kanalizacija bio blokiran tri ili četiri meseca. –  priseća se Goran Ješić.

  Vrhovni sud Srbije je u avgustu 2006. godine ukinuo presudu Višeg trgovinskog suda i time prekinuo postupak vezan za spor koji se vodio protiv JKP Vodovod i kanalizacija, o čemu tadašnji direktor inđijskog Vodovoda Branko Radaković obaveštava javnost, da je račun tog javnog preduzeća odblokiran.

  Račun nam je sada odblokiran, već smo podneli zahtev da nam se vrati oko 8,3 miliona dinara koji su neopravdano skinuti sa našeg računa, a koji će biti uvećani za zakonsku zateznu kamatu. Takođe, Vrhovni sud je potvrdio protivtužbeni zahtev, koji je inače veći od tužbenog, pa će u narednom periodu prvostepeni sud razmatrati i činjenice vezane za našu protivtužbu. – kazao je tada  direktor Radaković.

  U septembru iste godine, Putogradnja inženjering rešenjem Trgovinskog suda odlazi u stečaj.

  Odbornici Skupštine opštine Inđija su na vanrednoj sednici 30.juna 2009. godine, dali saglasnost na odluku Upravnog odbora JKP “Vodovod i kanalaizacija“ o kreditnom zaduženju radi izmirenja dugovanja prema firmi Putogradnja inženjering, dug je u međuvremenu narastao na 125 miliona. Dogovoreno je da se 40 miliona dinara vrati odmah, odnosno, podiznjem kredita, a preostali iznos u mesečnim ratama u naredne tri i po godine. Početkom marta 2010. godine, obustavljen je stečaj Putogradnje inženjering.

  Iako je izgledalo da je sudskom sporu došao kraj, realnost je bila drugačija, Putogradnja inženjering je 25. jula 2012. godine podnela Ustavnom sudu ustavnu žalbu zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.

  Ustavni sud je utvrdio da odgovornost za petnaestogodišnje trajanje parničnog postupka isključivo snose postupajući sudovi, koji nisu uspeli tako dugo da u celini okončaju postupak.

  Takvo postupanje sudova ukazuje na njihovu nespremnost i neefikasnost da u potpunosti rasprave sporni pravni odnos i odluče o tužbenim zahtevima stranaka u tom parničnom postupku. –  navodi se između ostalog u odluci Ustavnog suda.

  Direktor Vodovoda ćuti

  Advokat Milanko Rakić koji je zastupao “Putogradnju inženjering” u razgovoru sa novinarom VOICE-a napominje da je nakon njegovog obraćanja Ustavnom sudu beogradska firma angažovala novog advokata i, kako je rekao, “priča je završena u domaćim sudovima ali ne i na Sudu u Strazburu.”

  Postupak se sada vodi pred javnim izvršiteljemDraganom Maričićem koji je doneo rešenje da se na ime obračunate zatezne kamate za period 22. jul 2009. – 4. jul 2018. godine izvršenje ograniči na 70.922.572,17 dinara međutim, inđijski Vodovod je uputio prigovor koji je prihvatio Privredni sud u Beogradu i naloženo je dalje veštačenje. Vrednost ovog spora je 156.738.634,52 dinara.

  Uporedo sa tim, JKP Vodovod i kanalizacija uputio je zahtev Privrednom sudu u Beogradu u kojem se traži da se Putogradnja inženjering obaveže na isplatu više isplaćenog iznosa ali je Privredni sud, prema izveštaju JKP Vodovod i kanalizacija, taj zahtev odbio. Vrednost ovog spora je pola miliona dinara.

  Sadašnji direktor JKP Vodovod i kanalizacija Dragoljub Trifunović nije želeo da za VOICE govori o ovom sporu koji su navodi i u finansijskom izveštaju tog javnog preduzeća za 2021. godinu a koji su usvojili odbornici SO Inđija, na sednici koja je održana 29. avgusta ove godine.

  Javni izvršitelj Dragan Maričić je u kratkom razgovoru sa novinarom VOICE-a rekao da nije ovlašćen da govori o tome.

  Ista firma bila angažovana na izgradnji regionalne kanalizacije

  Putogradnja inženjering je bila angažovana i na izgradnji regionane kanalizacije Stara Pazova – Inđija ali taj projekat nikada nije realizovan. Kako su 2013. godine pisali mediji, Direkcija za izgradnju opštine Stara Pazova koja je bila nosioc posla je zahtevala da se promene kanalizacione cevi, zbog, navodno, jeftinije izgradnje. Prvobitni izvođač radova „Putogradnja-inženjering“ iz Beograda nije pristajao na izmenu plana ugradnjom polietilenskih, umesto do tada postavljanih gusanih cevi, tvrdnjom da to vodi u katastrofu zbog sleganja terena. U međuvremenu, raskinut je ugovor sa Putogradnjom inženjering, izabran novi izvođač radova ali regionalna kanalizacija nikada nije završena.

  Njen završetak najavio je u aprilu prošle godine ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović koji je prilikom posete opštini Stara Pazova rekao da je urađen program velikih investicija u ekološku infrastrukturu koji će Staroj Pazovi i Inđiji doneti postrojenje za preradu otpadnih voda i 55 kilometara kanalizacione mreže.

  Ako brzo završimo projektovanje, ako rešimo sve imovinsko-pravne odnose, mi to možemo da uradimo za godinu i po do dve godine, i Stara Pazova i Inđija više neće imati problema sa otpadnim vodama.

  Međutim, ni godinu i po dana nakon izjave ministra Momirovića završetak regionalne kanalizacije nije na vidiku.

  Miodrag Blečić (VOICE)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija