• Inđinčan uhapšen zbog navodnih ratnih zločina

  Nakon vesti da je Grčka policija privela  59-godišnjeg Srbina za kojim je Hrvatska raspisala poternicu zbog navodnih ratnih zločina počinjenih 1991. godine stižu i prve reakcije. Predsednik Saveza Srba uz regiona Miodrag Lihta poziva Ministrastvo pravde da uputi protest hrvatskom ministarstvu pravosuđa zbog hapšenja Srbina i navodi da je reč o Jovanu Cvetiću. Kako piše […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inđinčan uhapšen zbog navodnih ratnih zločina

  Nakon vesti da je Grčka policija privela  59-godišnjeg Srbina za kojim je Hrvatska raspisala poternicu zbog navodnih ratnih zločina počinjenih 1991. godine stižu i prve reakcije. Predsednik Saveza Srba uz regiona Miodrag Lihta poziva Ministrastvo pravde da uputi protest hrvatskom ministarstvu pravosuđa zbog hapšenja Srbina i navodi da je reč o Jovanu Cvetiću.

  Kako piše hrvatski Index, radi se o Jovanu Cvetiću koji je poreklom iz Hrvatske, a poslednjih više od 25 godina živi u Vojvodini, u Inđiji.

  Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije osuđuje hapšenje bivšeg pripadnika oružanih snaga SFRJ Jovana Cvetića (1963) na osnovu poternice koju je Hrvatska raspisala zbog navodnih ratnih zločina počinjenih 1991. godine , navodi portal.

  Jovana Cvetića uhapsila je grčka policija nakon što je prešao granicu iz Severne Makedonije na putu prema letovalištu u severnoj Grčkoj, gde je krenuo sa suprugom i kćerkom. Hrvatska je optužila Jovana Cvetića i još niz srpskih boraca da su počinili navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva između avgusta i decembra 1991. godine u mestima Voćin i Hum na području Zapadne Slavonije.  –  rekao je Linta. za TV Pink.

  Važno je naglasiti da je Jovan Cvetić sa suprugom i kćerkom putovao na odmor u Grčku 2018. i 2019. godine, kao i ranijih godina, bez ikakvih problema jer je bio uvjeren u svoju nevinost. Jovan Cvetić je rodom iz sela Donji Meljani kod Slatine, a nakon proterivanja živi u Inđiji. – dodao je.

  Za što Hrvatska tereti Cvetića

  Hrvatska 59-godišnjeg Cvetića, tereti da je ubijao civile i minirao kuće i crkve u Voćinu i Humu između avgusta i  decembra 1991. te je optužen za kazneno delo protiv čovečnosti i međunarodnog prava počinjenjem ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. U spomenutom je periodu najstrašniji masakr koji se u Voćinu dogodio 13. decembra 1991, piše Index.

  Kako se navodi u tekstu, srpski vojnici su tog dana pobili 47 meštana Voćina i trojicu zarobljenih branitelja. Prema optužnici, neke žrtve su zaklane, neke upucane, a neke i mučene pre smrti.

  Mediji su pre dva dana objavili da uhapšeni Cvetić tvrdi da je bio vojni obveznik JNA, ali je negirao da je počinio bilo kakav zločin tokom akcija koje su dovele do pogibije civila između 19. avgusta i 14. decembra 1991. godine u hrvatskim mestima Voćinu i Zujati. Nakon hapšenja odveden je u Solun gde će se pojaviti pred javnim tužiocem, a tročlano sudsko veće razmatraće potom zahtev za izručenje Hrvatskoj.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Lemaić: Svesni smo potrebe pranja ulica

  JKP“Komunalac“Inđija proteklih dana prao je šetalište u Ulici Vojvode Stepe ali kako navode iz ovog preduzeća u pitanju je jednokratno spiranje ostataka soli koju su posipali tokom snežnih […]