• Inflacija 8,2 odsto na godišnjem nivou, NBS najavljuje postepeni pad od marta

  Potrošačke cene u januaru 2022. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 8,2%. U 2021. godini u poređenju sa 2020. godinom, potrošačke cene su u proseku povećane za 4,0%, saopštio je Republički zavod za statistiku. Pozitivnije vesti dolaze iz Narodne banke Srbije gde saopštavaju da se od drugog tromesečja pa do […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inflacija 8,2 odsto na godišnjem nivou, NBS najavljuje postepeni pad od marta

  Potrošačke cene u januaru 2022. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 8,2%. U 2021. godini u poređenju sa 2020. godinom, potrošačke cene su u proseku povećane za 4,0%, saopštio je Republički zavod za statistiku. Pozitivnije vesti dolaze iz Narodne banke Srbije gde saopštavaju da se od drugog tromesečja pa do kraja godine očekuje postepeni pad inflacije.

  Prema indeksima potrošačkih cena u januaru 2022. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama – hrana, gde najveći rast beleže povrće za 26,4 o%, ulja i masti za 21,4 odsto, kafa, čaj i kakao za 17,3 %, i meso za 16,1 odsto. Najmanje poskupela riba i to za 6,2 %. Voda, bezalkoholna pića i sokovi beleže godišnje poskupljenje od 2,9 odsto.

  Korišćenje i održavanje vozila je od januara 2021. do januara 2022. poskupelo za 17,3%.

  Goriva i maziva za putnička vozila poskupela su za 21,3 procenta.

  Kada je reč o mesečnoj inflaciji, cene proizvoda i usluga lične potrošnje u januaru 2022. godine, u odnosu na decembar 2021. godine, u proseku su povećane za 0,8 odsto.

  Rekreacija i kultura  beleže rast za 1,6%), oprema za stan i tekuće održavanje nešto preko 1%, .Pad cena zabeležen je u grupama  Odeća i obuća -0,5% i Obrazovanje -0,1%. 

  Foto: Pixabay

  Iz Narodne banke Srbije obaveštavaju da je u januaru 2022, slično kao i prethodnih meseci, blizu tri četvrtine međugodišnje inflacije od 8,2% bilo je opredeljeno kretanjem cena hrane i energenata, tj. onim kategorijama na koje monetarna politika ne može da utiče u znatnijoj meri.

  Cene neprerađene hrane su u januaru, u odnosu na isti mesec prethodne godine, povećane za 23,5%, dok su cene prerađene hrane bile više za 8,8% na međugodišnjem nivou. Visok međugodišnji rast cena hrane posledica je delovanja većim delom faktora na strani ponude – rast svetskih cena hrane, suša, viši troškovi u proizvodnji, na koje mere monetarne politike imaju ograničen efekat.

  Cene energenata su na mesečnom nivou u januaru porasle za 0,6%. Njihovo kretanje je u najvećoj meri bilo opredeljeno globalnim faktorima, pre svega rastom svetske cene nafte, koji se prelio i na rast cena naftnih derivata na domaćem tržištu (21,9% međugodišnje u januaru).

  NBS u februaru očekuju smanjenje inflatornih pritisaka po ovom osnovu, imajući u vidu da bi efekti Uredbe Vlade Srbije o ograničavanju visine cena naftnih derivata trebalo da budu vidljivi u inflaciji koju će Republički zavod za statistiku obuhvatiti u februaru.

  Smanjivanju inflatornih pritisaka nastaviće da doprinosi i odluka Vlade Srbije da omogući preduzećima da do kraja juna 2022. kupuju struju po znatno povoljnijim uslovima od tržišnih, najavljuju iz NBS.

  Prema projekciji Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija od drugog tromesečja 2022. godine postepeno opadati, dok bi krajem godine inflacija trebalo da se nađe u rasponu između 3,5% i 4,0%.

  Rizici u pogledu inflacije u narednom periodu odnose se pre svega na kretanja cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, svetske cene nafte i ostalih energenata, brzinu globalnog ekonomskog oporavka i dužinu trajanja problema u globalnim lancima snabdevanja.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija