• Inicijativa da po Đorđu Balaševiću dobije ime deo Trga Sloboda

  Inđinčani Anton Lukić i Aleksandar Krtinić najavljuju inicijativu da na prostoru rekonstruisanog Trga Sloboda jedan deo trga ponese ime preminulog kantautora Đorđa Balaševića. Ovu inicijativu objašnjavaju da je sasvim prirodno da se Balaševićevo ime povezuje sa slobodom jer je njoj uvek težio i o njoj pevao. Trg Slobode, spomenik slobodi i Balašević prema njihovom mišljenju […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inicijativa da po Đorđu Balaševiću dobije ime deo Trga Sloboda
  Foto: Zoran Trbović Trba

  Inđinčani Anton Lukić i Aleksandar Krtinić najavljuju inicijativu da na prostoru rekonstruisanog Trga Sloboda jedan deo trga ponese ime preminulog kantautora Đorđa Balaševića. Ovu inicijativu objašnjavaju da je sasvim prirodno da se Balaševićevo ime povezuje sa slobodom jer je njoj uvek težio i o njoj pevao. Trg Slobode, spomenik slobodi i Balašević prema njihovom mišljenju jesu jedna celina.

  Na ideju o dodeli imena Đorđa Balaševića delu trga Slobode došli su nakon saznanja da će trg biti rekonstruisan te da će na jednom njegovom delu biti zelene površine ali i fontana i odlučili da pokrenu inicijativu.

  Foto: Anton Lukić

  Prvo smo mislili da se parkić zove po Balaševiću, ali smo saznali da legendarnog parkića neće biti, da će većinom sve biti u betonu i da će se naći neka fontana tu, onda se plan menja u smislu koji deo treba da ponese Đoletovo ime. Svakako ćemo se obratiti lokalnoj samoupravi, kao građani koji žele da doprinesu, pored novca koji dajemo za rekonstrukciju Trga Sloboda, „ugradimo“ i ličnih emocija. Planiramo da pokrenemo i peticiju ili prikupljanje potpisa kako bi svoju inicijativu što reprezentativnije predstavili lokalnoj samoupravi. – objašnjava Lukić.

  Foto: budući izgled Trga Sloboda

  Lukić za IN Medija kaže da da Balaševića svi znaju, prepoznaju pesme i lik pa je sasvim prirodno da želi da pokrene inicijativu za ovakvim „dodatkom“ projektu.

  – Novi Trg sa novim nazivom, kad Inđija ima tolike ulice sa nazivima ljudi koje ne znamo ko su, zašto se ne bi deo trga zvao po Balaševiću? – pita se Lukić.

  Još o rekonstrukciji:

  Inđija: 14,6 miliona dinara više za novi trg

  Podsetimo, sredinom 2018. godine Opština Inđija izradila je projekat za obnovu parkića kod Gimnazije. Projektom je predviđeno da park posle rekonstrukcije postane trg.

  Centralni park bi, prema najavama nadležnih, sadržati fontanu dimenzija 15×7 metara, nove klupe, javnu rasvetu i prateće sadržaje. Vrednost projekta koji se finansira iz budžeta opštine iznosi oko 60 miliona dinara.

  Foto: izgled budućeg Trga Slobode

  Ispod mesta na kojem su predviđeni radovi pronađena je velika cisterna koja je nekad služila za mazut kojim su se grejali okolni objekti, što je odložilo radove.  Realizacija projekta je najavljivana i za 2019. godinu zatim 2020. u kojoj su kapitalni projekti zaustavljeni zbog pandemije. U rebalansu budžeta septembra 2021. godine našao se projekat rekonstrukcije Trga Sloboda da bi i prvim rebalansom za 2022. godinu još jednom je usklađena cena projekta rekonstrukcije pijace. Ovog puta promena se dešava zbog porasta cena.

  – Obzirom na promenu cena znate da cene projekta rekonstrukcije pijace i trga ne mogu ostati iste, dakle rebalansom se usklađuju projekti koji su več bili na dnevnom redu. – kazao je predsednik opštine Inđija Vladimir Gak.

  Naslovna fotografija: Zoran Trbović

  V. Marinčić (IN Medija)

  Povezane vesti:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/godine-prodju-rekonstrukcija-nikad/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija