• Insajder: Za godinu dana iz PIO fonda nestalo 300 stanova

  PIO fond je tokom 2018. godine ostao bez više od 300 stanova, iako je važećim aktima fonda njihova prodaja zabranjena, pokazuje istraživanje Insajdera. Nekada se u penzijskom stambenom fondu nalazilo oko 10.000 stanova, ali je njihov broj drastično smanjen devedesetih kada je korisnicima dozvoljen otkup, piše Insajder. To je okončano 2006. donošenjem pravilnika koji je […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Insajder: Za godinu dana iz PIO fonda nestalo 300 stanova

  PIO fond je tokom 2018. godine ostao bez više od 300 stanova, iako je važećim aktima fonda njihova prodaja zabranjena, pokazuje istraživanje Insajdera.

  Nekada se u penzijskom stambenom fondu nalazilo oko 10.000 stanova, ali je njihov broj drastično smanjen devedesetih kada je korisnicima dozvoljen otkup, piše Insajder. To je okončano 2006. donošenjem pravilnika koji je imao za cilj sprečavanje daljeg otuđenja imovine fonda.

  Kad sam pisao taj pravilnik doneli smo zaključak da u principu stanove moramo tumačiti kao jednu vrstu socijalne kategorije. Tada smo prestali sa mogućnošću otkupa tih stanova. Predvideli smo mogućnost da se stanovi penzionerima mogu davati u zakup na pet godina sa mogućnošću proširenja. – objašnjava za Insajder Valerijan Kadijević, bivši pomoćnik direktora za imovinske poslove PIO fonda.

  Pravilnik PIO fonda propisuje da se stanovi mogu dati u zakup penzionerima bez rešenog stambenog pitanja samo preko konkursa, koje objavljuje fond i o njima obaveštava udruženja penzionera. Međutim, sagovornici Insajdera iz penzionerskih organizacija navode da oni o konkursima nisu informisani.

   – Ja nisam video uopšte da se raspisuju konkursi. Oni bi morali nama da šalju, ali mnogo šta bi moralo ali se ne čini.  – kaže Miloš Grabundžija, predsednik Sindikata penzionera Nezavisnost.

   Da udruženja nisu obaveštavana o konkursima navodi i Momo Čolaković, potpredsednik PUPS-a i predsednik Udruženja penzionera Novog Sada.

   – Od kad sam ja predsednik, evo već 10-ak godina, nikad nije to rađeno. – rekao je Čolaković za Insajder.

   Prema istraživanju Insajdera, PIO fond je u poslednjih deset godina raspisao samo dva konkursa za izdavanje stanova.  

   – U Beogradu nijedan, verovali ili ne, a imate situaciju da smo u Beogradu imali preko 30 praznih stanova. Ko koristi, na koji način koristi i zbog čega nije bilo konkursa, verujte mi, ne znam. Ja pretpostavljam da tih 30 praznih stanova postoji i dan danas, osim ako neko nije na ovaj ili onaj način uzurpirao te stanove. – kaže za Insajder bivši pomoćnik direktora Uprave za imovinu PIO Fonda, Valerijan Kadijević.

  Međutim, u zvaničnom popisu imovine PIO fond sada navodi da nema stanove na teritoriji Beograda, dok na nivou cele države ima 113, najviše u Vojvodini. Zanimljivo je da je do pre samo nekoliko godina njihov broj bio četvorostruko veći.

  Tako je u popisu imovine fonda u periodu od 2010. do 2017. bilo zavedeno između 410 i 450 stanova, da bi se 2018. njihov broj smanjio na 110.

  Gde je nestalo više od 300 stanova nije poznato, posebno imajući u vidu da pravilnici PIO fonda zabranjuju njihovu prodaju, a dozvoljavaju samo zakup.

  Momo Čolaković navodi da zna za slučajeve da su neki stanovi fonda otuđeni ali ne i ko ih je i kako otuđio.

   „Jednostavno, neko je.“

   Iz Pio Fonda nisu odgovorili na pitanja Insajdera o stanovima koje poseduju. Kako su naveli, odgovore na sva pitanja o imovini fonda i prihodima koje od nje ostvaruju Insajder neće dobiti, jer nemaju vremena da sastavljaju takvu evidenciju.

   U imovinskoj karti PIO fond ima više od 200 objekata širom zemlje koji, prema trenutnoj proceni, vrede oko 64 miliona evra. Na hiljade kvadrata poslovnog prostora, banjske komplekse, stanove i akcije u brojnim preduzećima PIO fond stekao je novcem građana koji su tokom čitavog radnog veka odvajali za „stare dane“.

  Na koji način penzijski fond danas raspolaže tim nepokretnostima, tema je novog Insajder serijala „Pio fond – svačiji i ničiji“ koji se emituje na Insajder televiziji utorkom od 22h.

  Naslovna: Pixabay

  Izvor: Insajder

  IN Medija

  Pročitaje još:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/pio-fond-prodao-banje-i-stanove-za-26-miliona-evra-u-2021-godini/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija