Instagram uvodi nove promene: Sve više liči na TikTok

Mark Zakerberg, izvršni direktor Mete, u čijem vlasništvu je i Instagram, lično je objavio kako počinje testiranje prikaza preko celog ekrana na početnoj stranici, kao i unapređene trake za navigaciju. Ne odlučuje se Instagram na ovaj potez tek tako, niti je ovo ideja koja nikada pre nije viđena. TikTok je neverovatno popularan, a neke od […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
Instagram uvodi nove promene: Sve više liči na TikTok

Mark Zakerberg, izvršni direktor Mete, u čijem vlasništvu je i Instagram, lično je objavio kako počinje testiranje prikaza preko celog ekrana na početnoj stranici, kao i unapređene trake za navigaciju.

Ne odlučuje se Instagram na ovaj potez tek tako, niti je ovo ideja koja nikada pre nije viđena. TikTok je neverovatno popularan, a neke od starijih društvenih mreža imaju poteškoća da održe korak. Reels kratki video snimci bili su prvi deo jasnog pokušaja da se Instagram odupre najmlađoj mreži, dok je sada vreme za sledeću fazu, a to je prilagođavanje izgleda korisničkog interfejsa.

Fotografija: Gerd Altmann/ Pixabay

Kako će to sve izgledati?

Prva i najveća promena jeste uvođenje “full screen” prikaza. Zašto baš režim celog ekrana? Zato što je TikTok u režimu celog ekrana. Eksperimentisanje sa ovakvim vidom prikaza otpočelo je još u maju, ali je tada naišlo na negodovanje korisnika koji su se najviše žalili na prikaz u odnosu stranica od 9:16. Jednostavno, kvadratne Instagram fotografije se ne prikazuju lepo u ovom režimu.

Pored toga, traka za navigaciju nalaziće se na dnu aplikacije i takođe će pretrpeti izmene, pa će se tako u sklopu nje naći i dugme za brzo kreiranje sadržaja i pristup porukama. Dakle, ponovo veoma slično TikToku.

Još jedna izmena koja takođe liči na društvenu mrežu TikTok, a ne tiče se vizuelnog aspekta aplikacije, jeste izmenjeni algoritam preporučivanja sadržaja. Instagram bi trebalo da počne sadržaj automatski preporučivati i onim osobama koje ne prate aktivno autora tog sadržaja. Ovo znači da bi kreatori mogli da lakše pronađu put do potencijalne publike, a sličnu promenu uvidi i Fejsbuk.

– Želimo da olakšamo otkrivanje sadržaja i povezivanje sa prijateljima. Fotografije su i dalje veoma važan deo ove platforme i aktivno radimo na načinima njihovog prikazivanja u novom režimu celog ekrana. Neki od vas će ubrzo iskusiti ove promene. Radujemo se da čujemo vaše mišljenje – napisao je Mark Zakerberg na Instagramu.

Pravi razlog je, sasvim izvesno, rastuća popularnost TikTok platforme, koja je na samom kraju 2021. godine brojala 1,2 milijarde aktivnih korisnika na mesečnom nivou prema navodima kompanije Business of Apps, piše TechCrunch. Ista kompanija navodi i 2 milijarde korisnika društvene mreže Instagram, ali su projekcije rasta naklonjenije TikTok mreži.

O uspehu modela najmlađe društvene mreže najbolje govore brojke. Korisnici provode 78% više vremena na Tiktoku nego na Fejsbuku, a sama aplikacija ima 20 odsto više preuzimanja u odnosu na konkurenciju. Prema podacima Statista, čak 53 odsto korisnika u SAD su stariji od 30 godina, što znači da aplikacija odavno nije rezervisana samo za tinejdžere, kako se dugo mislilo.

POGLEDAJTE JOŠ:

https://multisite.radio021.rs/inmedija2/popularna-drustvena-mreza-uvodi-pretplatu-otkrivamo-po-kojoj-ceni/

Naslovna fotografija: Natana Elginting/ Freepik
Stefan Simonović / nova.rs

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije VESTI

Poljoprivrednici prijavili protest za ponedeljak

Skoro sve članice Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije donele su odluku da će izaći na proteste u ponedeljak, 13. novembra. Kako prenosi Agroklub, protest je zvanično prijavljen MUP-u, a detalji blokade će se tek znati posle sastanka u petak kada ističe i rok za odgovor Vlade i Ministarstva poljoprivrede. Mada poljoprivrednici za sada ne otkrivaju planove […]

Zimsko računanje vremena od nedelje 29. oktobra

Letnje računanje vremena u 2023. godini prestaje u nedelju 29. oktobra u 3 časa ujutro. U noći između subote i nedelje časovnike treba pomeriti za jedan sat unazad, sa 3 na 2 časa, u skladu sa Zakonom o računanju vremena. Čas koji se, zbog pomeranja za jedan čas unazad, pojavljuje dva puta između dva i […]

Facebook omogućio kreiranje do četiri dodatna profila, za prebacivanje se nije potrebno odjaviti

Kompanija Meta je saopštila da korisnici Facebook-a mogu kreirati do četiri dodatna profila, a za prebacivanje između njih nije potrebno odjaviti se. Ova funkcija se testira od juna prošle godine. Meta predlaže kreiranje profila za privatni život, za posao, kao i za specifična interesovanja ili zajednice koje bi korisnik radije odvojio od privatnog, odnosno glavnog […]

INĐIJA: Preostalo novca za zamenu stolarije, uskoro novi konkurs

Iz lokalne samouprave najavljeno je da će preostalih 6 miliona dinara za zamenu stolarije koje nisu utrošene u prošlom konkursu, ponovo biti namenjene za isti projekat. Sa istim iznosom učestvovaće i Ministarstvo rudarstva i energetike. Ministarstvo rudarstva i energetike  raspisalo je u junu javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije porodičnih kuća […]