• Internet kao ‘ničija zemlja’ za nasilje prema novinarkama

  Novinarstvo je jedna od najopasnijih profesija na svetu, ocena je Ujedinjenih nacija. Svaka treća žena u Srbiji trpi neki vid nasilja, pocenjuju domaće vlasti, piše Radio Slobodna Evropa. Biti žena i baviti se novinarstvom u Srbiji bilo je dovoljno teško i pre pojave interneta. Društvene mreže otvorile su jedan novi poligon za nasilje prema novinarkama. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Internet kao ‘ničija zemlja’ za nasilje prema novinarkama

  Novinarstvo je jedna od najopasnijih profesija na svetu, ocena je Ujedinjenih nacija. Svaka treća žena u Srbiji trpi neki vid nasilja, pocenjuju domaće vlasti, piše Radio Slobodna Evropa.

  Biti žena i baviti se novinarstvom u Srbiji bilo je dovoljno teško i pre pojave interneta. Društvene mreže otvorile su jedan novi poligon za nasilje prema novinarkama.

  Tokom 2021. zabeleženo je 35 slučajeva napada, pretnji, uznemiravanja i ometanja u radu novinarki u Srbiji, pokazuju podaci Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

  Gotovo polovina dogodila se na internetu.

  Samo jedna onlajn pretnja novinarki, u 2021. godini, završena je osuđujućom presudom, navodi RSE.

  Globalno istraživanje UNESCO-a iz 2021. godine, pokazalo je da se čak 73% ispitanih novinarki tokom svog rada suočilo sa nekim oblikom onlajn nasilja. S takvom svetskim ‘trendom’ suočava se i Srbija.

  I novinari i novinarke su izloženi jer se bave javnom rečju, ali su novinarke izloženije samim tim što su žene. Ne ide se na kritiku njihovog rada, nego baš na degradiranje njih kao žena. –  Nataša Jovanović, pravnica Fondacije Slavko Ćuruvija i članica Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

  Marija Antić,

  novinarka TV N1, Beograd

  Pretnje sa internet portala i društvenih mreža, novinarki TV N1 Mariji Antić počele su da stižu nakon intervjua sa Francuzom Arnoom Gujonom.

  Gujon je u srpskoj javnosti poznat kao humanitarac koji pomaže Srbima na Kosovu, a

  Vlada Srbije ga je 2020. imenovala za direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

  Marija Antić N1: foto Radio Slobodna Evropa

  Zbog njenih pitanja koja su otkrila detalje o njegovom nekadašnjem političkom angažmanu sa takozvanim Identitarcima, francuskim ekstremno desničarskim političkim pokretom, Marija Antić dobijala je pretnje i uvrede, kako anonimnih građana, tako i domaćih ekstremista.

  Isidora Kovačević,

  novinarka i glavna i odgovorna urednica Podrinskih, Šabac

  Uz pretnje i uvrede koje je dobijala putem interneta, a za koje veruje da su reakcija na njeno kritičko izveštavanje o aktivnostima lokalnih funkcionera, novinarka i glavna urednica novina Podrinskih iz Šapca, Isidora Kovačević našla se i na ‘poternicama’. 

  Isidora Kovačević, Podrinske: Foto Radio Slobodna Evropa

   Sredinom decembra 2021, grad na zapadu Srbije bio je izlepljen plakatima na kojma je, uključujući još dve osobe, bila i njena fotografija uz poruku: Traže se. Nagrada: Miran san Šapčana.

  Odgovorni još nisu pronađeni.

  Verica Marinčić,

  glavna i odgovorna urednica portala IN Medija, Inđija

  Pretnje i pritisci na glavnu i odgovornu urednicu portala IN medija iz Inđije, Vericu Marinčić traju već godinama. Uglavnom izveštava o lokalnim temama.

  Praćena je i zastrašivana na poslu i ispred svoje kuće. Uz napade i uvrede na društvenim mrežama, zabeleženi su i hakerski napadi na sajtove koje uređuje.

  Verica Marinčić, IN Medija: foto Radio Slobodna Evropa

  Iz NUNS-a upozoravaju na to da je veliki broj odbačaja krivičnih prijava, posebno kod krivičnog dela Ugrožavanja sigurnosti, jedan od većih problema kada je reč o zaštiti bezbednosti novinara.

  “Zbog uskog tumačenja pretnje, pre svega sudova a i tužilaštava, gde se traži da ta pretnja bude direktno izrečena i ostvariva, često dolazimo do situacije da ukoliko je izrečena u kondicionalu, nadležne institucije to ne smatraju pretnjom potrebnom za ovo krivično delo i dolazi do odbačaja krivične prijave.”

  Ceo tekst možete pronaći na ovom linku

  POGLEDAJ JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/sto-te-ne-ubije-ojaca-te/

  Izvor. Radio Slobodna Evropa

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]