“Isceljenje” reč koja je obeležila 2022.godinu

Categories NOVO, SrbijaPosted on

U okviru manifestacije „Mart – mesec srpskog jezika”, Društvo za srpski jezik i književnost Srbije organizovalo je „Izbor za reč koja je obeležila 2022. godinu”. Za petnaest dana stiglo je 410 reči koje su poslali učenici iz više od pedeset gradova i sela širom Srbije, među i inđijski učenici ali i Banja Luka, zatim Ljubljana, Moskva i drugi gradovi u kojima živi srpska dijaspora.

Кomisija Društva za srpski jezik i književnost Srbije odabrala je reč isceljenje za reč koja je obeležila 2022. godinu. Ovu reč predložile su Vanja Lazarević, učenica trećeg razreda Filološke gimnazije u Beogradu i Nađa Milićević, učenica drugog razreda Gimnazije u Кruševcu.

Iz perspektive srpskih osnovaca i srednjoškolaca, 2022. godinu obeležio je prestanak pandemije virusom korona, vraćanje uobičajenim obavezama, povratak u školu, nastavak druženja, izlazaka i života bez distance. Zbog toga su se među rečima koje su učenici predložili našle i buđenje, životovornost, zdravlje, iskra, nada, oživljavanje, ozdravljenje, pomak, prevazilaženje, preobražaj, preporod, prosvetljenje, uzleti druge.

Godina 2022. donela je i rat u Ukrajini, pa se među predloženim rečima nalaze i one koje se odnose na situaciju u svetu, na primer, neizvesnost, raskol, rat, strah, tuga, kao i na posledice nestabilne situacije: dezinformacija, inflacija, poskupljenje, sankcije.

Isceljenje je glagolska imenica nastala od prefiksiranog glagola isceliti (se), koji znači „lečenjem dovesti u zdravo stanje, izlečiti (se)”. Кada se odnosi na ranu, povredu, znači „zarasti, zamladiti se, zalečiti”. U osnovi ovog glagola nalazi se indoevropski, praslovenski i sveslovenski pridev ceo. Imenica isceljenje učestalo se koristi u savremenom srpskom jeziku, a elektronski korpus pokazuje da se često upotrebljava sa značenjem čudesnog, natprirodnog ozdravljenja i da se odnosi i na fizičko i na duhovno izlečenje.

Izvor: Društvo za srpski jezik i književnost Srbije

IN Medija

Podeli na društvenim mrežama:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *