Istorija Inđije na QR kodovima

Najznačajniji istorijski spomenici u Opštini Inđija dobijaju QR kodove. Lokalna vlast navodi da na taj način žele turistima da približi inđijsku opštinu i da ih jednim klikom na pametnom uređaju obavesti o svim detaljima određene lokakcije na kojoj se nalaze. – Skeniranjem koda turisti mogu na svom mobilnom telefonu da pročitaju najvažnije informacije o lokalitetima […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
Istorija Inđije na QR kodovima

Najznačajniji istorijski spomenici u Opštini Inđija dobijaju QR kodove.

Lokalna vlast navodi da na taj način žele turistima da približi inđijsku opštinu i da ih jednim klikom na pametnom uređaju obavesti o svim detaljima određene lokakcije na kojoj se nalaze.

– Skeniranjem koda turisti mogu na svom mobilnom telefonu da pročitaju najvažnije informacije o lokalitetima na kojima se nalaze i tako se bliže upoznaju o značaju tih spomenika za Inđiju i Republiku Srbiju – naveli su u Opštini.

Tabla sa QR kodom u centru Inđije (fotografija: TO Inđija)

Gde vode skenirani QR kodovi?

QR kodove možete pročitati tako što ćete uperiti kameru svog pametnog telefona ka QR kodu i ona u najvećem broju slučajeva automatski prepoznaje link i prikazuje ga na ekranu. Ukoliko imate stariji model telefona, moraćete da skinete neku od mnogobronih aplikacija za skeniranje QR kodova, a ukoliko ste među onima koji se ne snalaze najbolje sa tehnologijom, OVDE možete pročitati detaljno objašnjenje.

Kada kamerom svog telefona skenirate QR kod koji se nalazi na tabli pored spomenika Podunavskom partizanskom odredu, link koji vam se pojavi na ekranu vodi vas na stranicu na Turističke organizacije opštine Inđija na kojoj se nalaze detalji o tom spomeniku.

– Postavljene su table sa QR kodovima kod deset kulturno-istorijskih spomenika u opstini Inđija. U pitanju su spomenici: Podunavskom odredu, Milunki Savić, Kralju Petru, Kraljici Mariji, Bitke kod Slankamena i Lazi Harambaši u Novim Karlovcima, Spomen obeležje palim borcima i žrtvama fašističkog terora 41-45. u Čortanovcima, Vojnograničarska zgrada u Krčedinu, Tvrđava Acumincum u Starom Slankamenu i Dvorac Pejačevića u Jarkovcima – rekao je za IN Medija direktor TO Inđija Milan Bogojević.

On je dodao da je za izradu tabli sa QTR kodovima potrošeno ukupno 180.000 dinara, a da je novac opredeljen ovogodišnjim budžetom.

Na pitanje zbog čega, pre obeležavanja, opština ne renovira zapušteni dvorac u Jarkovcima, Bogojević odgovara da je „sređivanje“ tog objekta planirano u naredne tri godine.

– Planom razvoja turizma do 2025. godine planirano je stavljanje Dvorca u službu turizma. Borićemo se da pronađemo sredstva kod visih nivoa vlasti ili putem nekih Međunarodnih projekata – dodao je on.

Dvorac Pejačevića u Jarkovcima (fotografija: TO Inđija)

Ko i kako odlučuje o tome šta je važno?

Uz vest da se kreće sa postavljanjem tabli sa QR kodovima, Opština Inđija je navela da će narednih dana postaviti slične table i u drugim naseljima.

Prema rečima Milana Bogojevićabiće označene sve lokacije koje imaju određeni stepen zaštite u Zavodu za zaštitu spomenika kulture. Jedina dva spomenika koja su označena, a tu zaštitu nemaju, su Milunka Savić i Kraljica Marija.

– Ti spomenici još uvek nemaju zaštitu jer su novijeg datuma – objašnjava Bogojević za IN Medija.

On je dodao da će biti označene sve važne lokacije u opštini, ali da, za razliku od nekih gradova, QR kodovima neće obeležavati lokalna groblja i crkve.

– Novo groblje u Beogradu ima svoje QR kodove, ali tamo je sahranjen veliki broj poznatih ljudi. Mislimo da bi u ovom trenutku bilo neprikladno da označimo inđijska groblja – rekao je Bogojević.

U ovom trenutku Inđija ne planira QR kodovima da obeleži brojne lokacije koje nisu u njenom vlasništvu, a nalaze se na teritroriji opštine: kuća Đorđa Natoševića u Starom Slankamenu (iako je u međuvremenu potpunosti srušena), naselje Kalakača u beščanskom ataru i razni ostaci rimskih i srednjovekovnih utvrđenja širom opštine, lesne zaravni kod Starog Slankamena, Vila Stanković (iako je vlasništvo AP Vojvodina, na teritoriji je Opštine Inđija) ili brojni drugi objekati od kulturno-istorijskog značaja, pak čak i stambeni, bez obzira na to da li poseduju institucionalnu zaštitu ili ne.

– AP Vojvodina je bila zainteresovana za obnovu kuće dr Đorđa Natoševića, ali postoje imovinsko-pravni problemi, koliko sam ja upoznat – dodao je Bogojević, ali nije naveo da li Inđija namerava išta da uradi sa tom lokacijom.

Industrijska zona kao turistički potencijal

Praksa u svetu, ali i u našoj zemlji je da se QR kodovima opreme sve važne lokacije, kako bi zainteresovanima pružili što više informacija o mestu na kome se nalaze.

Obeležavaju se čak i privatne kuće, bez obzira na stepen zaptite i li očuvanosti, najčešće kao lokacije uz kojima je živeo ili radio neki pozanti umetnik ili političar, ili se za tu lokaciju vezuje određen događaj koji se smatra važnim ili zanimljivim.

Međutim, malo ko bi kao „turistički potencijal“ obeležio običnu gradsku ulicu ili deo grada bez ijednog kulturno-istorijskog spomenika ili bilo kakvog objekta čije postojanje bi moglo da zainteresuje prosečnog turistu.

U zvaničnoj prezentaciji turističkih potencijala Opštine Inđija navedeno je nekoliko takvih, „čudnih“ primera turističkih potencijala, kao što su „Industrijska zona u Inđiji“ ili „putni pravac Ruma“.

PROČITAJTE JOŠ:

https://multisite.radio021.rs/inmedija2/imate-li-svoj-qr-kod/

Radovan Nikolić (IN Medija)

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije Inđija

Ljubinković (DS): U Inđiji ne postoji sloboda mišljenja

Poverenik opštinskog odbora Demokratske stranke u Inđiji, Darko Ljubinković kaže za IN Medija da je odbijanje nadležnih iz Kulturnog centra da se ustupi termin za tribinu inicijative ProGlas jasan pokazatelj da sloboda mišljenja u Inđiji ne postoji.

GrađanIN: Obrazloženje direktorice KC-a vređa inteligenciju građana

Nakon što su predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilja“ prvo dobili ponuđene termine za tribinu „ProGlas“ a nakon toga ih je direktorica te ustanove Ružica Jovanović šturo obavestila da termina ipak nema jer su u toku radovi, reagovao je pokret GrađanIN.

Ružica Jovanović: Vukas nije apdejtovan, sala za „Proglas“ ne može farbamo luk bine

Ružica Jovanović je u obrazloženju odbijanja iznajmljivanja sale Kulturnog centra za tribinu inicijative „Proglas“ navela da programski dokumentarista Vladimir Vukas nije ažuriran sa podacima. Jovanovićeva u daljem tekstu obrazlaganja navodi osim zakasnelog apdejta dokumentariste, razlog nemogućnosti održavanja tribine „farbanje luka bine“.