Izbegavajte Novi Sad i Beograd kad pada kiša

Jak pljusak sa olujnim vetrom izazvao je u petak i subotu probleme na brojnim novosadskim ulicama koje su bile poplavljene, jer kanalizacija nije mogla da prihvati veliku količinu vode, piše portal 021.rs. Pljusak je poplavio delove najvećih saobraćajnica u gradu kao što su Bulevar oslobođenja, Bulevar patrijarha Pavla, Bulevar Evrope, Futoška ulica, ali i veliki […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
Izbegavajte Novi Sad i Beograd kad pada kiša

Jak pljusak sa olujnim vetrom izazvao je u petak i subotu probleme na brojnim novosadskim ulicama koje su bile poplavljene, jer kanalizacija nije mogla da prihvati veliku količinu vode, piše portal 021.rs.

Pljusak je poplavio delove najvećih saobraćajnica u gradu kao što su Bulevar oslobođenja, Bulevar patrijarha Pavla, Bulevar Evrope, Futoška ulica, ali i veliki broj manjih ulica posebno na Detelinari, Grbavici i Podbari. Kako su za 021.rs posvedočili građani, problema je bilo u svim delovima grada.

Ono što je primetno jeste da su se pod vodom uglavnom našle ulice u delovima grada koji spadaju pod „novogradnju“, gde je poslednje dve decenije nikao veliki broj zgrada i gde su nestale zelene površine, a poplave pokazuju da ni odvodni sistemi nisu rešeni, navodi taj portal i dodaje da je količina padavina bila prevelika za sistem kanalizacije i tek tokom jutra se voda povukla sa većine ulica.

Voda i u dečijoj bolnici

Slično prolazi i Beograd kad pada jača kiša, takođe zbog zapušene ili nepostojeće kišne kanalizacije. Poslednja „veća kiša“ pala je početkom, ali i sredinom jula, kada su delovi Beograda bili poplavljeni, a saobraćaj u pojedinim ulicama potpuno obustavljen. Voda je u poplavama nakon kiše krajem jula ušla i u deo dečije bolnice u Tiršovoj ulici.

I Inđija ima svoje „crne tačke“

I u Inđiji postoje „crne tačke“, koje se nađu pod vodom kada padne obilnija kiša.

Razlog zbog kog se delovi Inđije nađu pod vodom je kao i u većim gradovima, zapuštena ili nepostojeća kišna kanalizacija.

„Bedem“ za odbranu od poplava ispred ulaza u garažu jedne zgrade u Inđiji

Problematične lokacije u Vojvode Stepe, Cara Dušana i mnoge druge, izazivale su probleme stanovnicima tih ulica. Pamti se i poplava u Kamenovoj od pre dve godine, a često je bio poplavljen i podvožnjak u industrijskoj zoni, o čemu smo više puta pisali. Pojedini problemi su, posle više apela javnosti, sanirani, ali jedan deo je i dalje zapušen i neka nova „jača“ kiša može ponovo dovesti do poplava.

Poruka bivšeg predsednika Opštine Inđija Petra Filipovića aktuelnom predsedniku Vladimiru Gaku u objavi na fejsbuku u junu 2016. godine.

Možete li se snaći u potopljenom gradu?

Situacija u Inđiji je ipak neznatno bolja nego u Novom Sadu ili Beogradu, koje je najbolje izbegavati kad padne (jača) kiša, jer veliki broj centralnih gradskih ulica neretko bude zatvoren, pa nastaju gužve u saobraćaju, a za mnoge veliki problem postaje snalaženje u gradu van glavnih ruta.

Sve ovo ipak je daleko od štete koju je naneo grad u Inđiji 2013. godine ili one koja je nastala u poplavama širom Srbije u maju 2015. godine, kada je stradalo više od 30 ljudi.

Satelitski snimak ušća Save u Dunav u Beogradu, 20. maj 2014. (Fotografija: Digital Globe)

PROČITAJTE JOŠ:

https://multisite.radio021.rs/inmedija2/da-li-i-dalje-jedete-sirotinjska-jela-vasih-baka/

Naslovna fotografija: poplave u Novom Sadu, 21. avgust 2022. godine (portal 021.rs)
Radovan Nikolić (IN Medija)

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije VESTI

Poljoprivrednici prijavili protest za ponedeljak

Skoro sve članice Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije donele su odluku da će izaći na proteste u ponedeljak, 13. novembra. Kako prenosi Agroklub, protest je zvanično prijavljen MUP-u, a detalji blokade će se tek znati posle sastanka u petak kada ističe i rok za odgovor Vlade i Ministarstva poljoprivrede. Mada poljoprivrednici za sada ne otkrivaju planove […]

Zimsko računanje vremena od nedelje 29. oktobra

Letnje računanje vremena u 2023. godini prestaje u nedelju 29. oktobra u 3 časa ujutro. U noći između subote i nedelje časovnike treba pomeriti za jedan sat unazad, sa 3 na 2 časa, u skladu sa Zakonom o računanju vremena. Čas koji se, zbog pomeranja za jedan čas unazad, pojavljuje dva puta između dva i […]

Facebook omogućio kreiranje do četiri dodatna profila, za prebacivanje se nije potrebno odjaviti

Kompanija Meta je saopštila da korisnici Facebook-a mogu kreirati do četiri dodatna profila, a za prebacivanje između njih nije potrebno odjaviti se. Ova funkcija se testira od juna prošle godine. Meta predlaže kreiranje profila za privatni život, za posao, kao i za specifična interesovanja ili zajednice koje bi korisnik radije odvojio od privatnog, odnosno glavnog […]

INĐIJA: Preostalo novca za zamenu stolarije, uskoro novi konkurs

Iz lokalne samouprave najavljeno je da će preostalih 6 miliona dinara za zamenu stolarije koje nisu utrošene u prošlom konkursu, ponovo biti namenjene za isti projekat. Sa istim iznosom učestvovaće i Ministarstvo rudarstva i energetike. Ministarstvo rudarstva i energetike  raspisalo je u junu javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije porodičnih kuća […]