• Izbegavajte Novi Sad i Beograd kad pada kiša

  Jak pljusak sa olujnim vetrom izazvao je u petak i subotu probleme na brojnim novosadskim ulicama koje su bile poplavljene, jer kanalizacija nije mogla da prihvati veliku količinu vode, piše portal 021.rs. Pljusak je poplavio delove najvećih saobraćajnica u gradu kao što su Bulevar oslobođenja, Bulevar patrijarha Pavla, Bulevar Evrope, Futoška ulica, ali i veliki […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Izbegavajte Novi Sad i Beograd kad pada kiša

  Jak pljusak sa olujnim vetrom izazvao je u petak i subotu probleme na brojnim novosadskim ulicama koje su bile poplavljene, jer kanalizacija nije mogla da prihvati veliku količinu vode, piše portal 021.rs.

  Pljusak je poplavio delove najvećih saobraćajnica u gradu kao što su Bulevar oslobođenja, Bulevar patrijarha Pavla, Bulevar Evrope, Futoška ulica, ali i veliki broj manjih ulica posebno na Detelinari, Grbavici i Podbari. Kako su za 021.rs posvedočili građani, problema je bilo u svim delovima grada.

  Ono što je primetno jeste da su se pod vodom uglavnom našle ulice u delovima grada koji spadaju pod „novogradnju“, gde je poslednje dve decenije nikao veliki broj zgrada i gde su nestale zelene površine, a poplave pokazuju da ni odvodni sistemi nisu rešeni, navodi taj portal i dodaje da je količina padavina bila prevelika za sistem kanalizacije i tek tokom jutra se voda povukla sa većine ulica.

  Voda i u dečijoj bolnici

  Slično prolazi i Beograd kad pada jača kiša, takođe zbog zapušene ili nepostojeće kišne kanalizacije. Poslednja „veća kiša“ pala je početkom, ali i sredinom jula, kada su delovi Beograda bili poplavljeni, a saobraćaj u pojedinim ulicama potpuno obustavljen. Voda je u poplavama nakon kiše krajem jula ušla i u deo dečije bolnice u Tiršovoj ulici.

  I Inđija ima svoje „crne tačke“

  I u Inđiji postoje „crne tačke“, koje se nađu pod vodom kada padne obilnija kiša.

  Razlog zbog kog se delovi Inđije nađu pod vodom je kao i u većim gradovima, zapuštena ili nepostojeća kišna kanalizacija.

  „Bedem“ za odbranu od poplava ispred ulaza u garažu jedne zgrade u Inđiji

  Problematične lokacije u Vojvode Stepe, Cara Dušana i mnoge druge, izazivale su probleme stanovnicima tih ulica. Pamti se i poplava u Kamenovoj od pre dve godine, a često je bio poplavljen i podvožnjak u industrijskoj zoni, o čemu smo više puta pisali. Pojedini problemi su, posle više apela javnosti, sanirani, ali jedan deo je i dalje zapušen i neka nova „jača“ kiša može ponovo dovesti do poplava.

  Poruka bivšeg predsednika Opštine Inđija Petra Filipovića aktuelnom predsedniku Vladimiru Gaku u objavi na fejsbuku u junu 2016. godine.

  Možete li se snaći u potopljenom gradu?

  Situacija u Inđiji je ipak neznatno bolja nego u Novom Sadu ili Beogradu, koje je najbolje izbegavati kad padne (jača) kiša, jer veliki broj centralnih gradskih ulica neretko bude zatvoren, pa nastaju gužve u saobraćaju, a za mnoge veliki problem postaje snalaženje u gradu van glavnih ruta.

  Sve ovo ipak je daleko od štete koju je naneo grad u Inđiji 2013. godine ili one koja je nastala u poplavama širom Srbije u maju 2015. godine, kada je stradalo više od 30 ljudi.

  Satelitski snimak ušća Save u Dunav u Beogradu, 20. maj 2014. (Fotografija: Digital Globe)

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/da-li-i-dalje-jedete-sirotinjska-jela-vasih-baka/

  Naslovna fotografija: poplave u Novom Sadu, 21. avgust 2022. godine (portal 021.rs)
  Radovan Nikolić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI