• Izgradnja mesnih kapela obećanje koje puni 12 godina

  Od 2012. godine stanovnicima Inđijske opštine obećava se izgradnja kapela u naseljenim mestima . Od punih 11 godina u svakom predlogu budžeta i odluci o usvajanju budžeta nalazi se “projekat izgradnje mesnih kapela”. Isti slučaj i za budžet u 2024. godini.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Izgradnja mesnih kapela obećanje koje puni 12 godina
  Foto: IN Medija

  U ovoj godini prema rebalnsu budžeta i čvrstim obećanjima Načelnika Odeljenja za privredu i investicije Dragana Ibročića,obećana je ali nije započeta niti  završena izgradnja kapele u Maradiku. Dve kapele bile su u planu za  Maradik, po jednu na kaoličkom i pravoslavnom groblju. Od obećanja došlo je do ponovnog pomeranja roka za 2024. te se taj projekat nalazi u budžetu za narednu godinu.

  Projekat izrade projektno tejničke dokumentacije za izgradnju kapele na katoličkom groblju u Maradiku biće finansiran iz budžeta opštine na 600.000 dinara, dok će izgradnja kapele na pravoslavnom groblju prema nacrtu budžeta za 2024.godinu iznositi 5,5 miliona dinara.

  Kapela u Maradiku biće oko 140 kvadrata sa platoom i prostorom za parkiranje.

  Isto ovo obećanje je dato i nije ispunjeno,  prilikom rebalansa budžeta iz avgusta ove godine  koji se našao ispred građana, većnika i odbornika.  

  Tokom rasprave o rebalansu budžeta pre samo 4 meseca na kojoj je načelnik Odeljenja za privredu i investicije Dragan Ibročić obećao maradičanima izgradnju dve mesne kapele u toku ove godine,ostalo je obećanje

  -Maradik ima 3 groblja kalvinsko, katoličko i pravoslavno, pitanje je bilo gde da se izgradi kapela. Postojale su četiri varijante, dve godine smo pokušavali da nađemo način da udovoljimo meštanima. Nakon dvogodišnjih pregovora dogovoreno je da opština finansira izradu projektno tejničke dokumentacije za katoličku kapelu a za pravoslavni kapelu biće izdvojen novac za projektno teničku dokumentaciju i izgradnju. – kazao je 2.avgusta za IN Medija Dragan Ibročić.

   

  Ibročič je tom prilikom objasnio da su tokom pregovora predstavnici rukovodstva katoličke crkve istakli da za izgradnju katoličke kapele postoje sredstva ali je problem izrada projektne dokumentacije i ishodovanje građevinske dozvole.

  Mesne kapele obećanje staro 11 godina

  Od 2012. godine stanovnicima Inđijske opštine obećava se izgradnja kapela u naseljenim mestima . Od punih 11 godina u svakom predlogu budžeta i odluci o usvajanju budžeta nalazi se “projekat izgradnje mesnih kapela”.

  Na osnovu člana 5. Zakona o komunalnim delatnostima, i u skladu sa tim opštinske Odluke o uređenju i održavanju groblja i sahranjivanju, te Zaključka Opštinskog veća opštine Inđija od 28.12.2012. godine, JKP „Komunalac“ Inđija bio je dužan da izvrši preuzimanje delatnosti sahranjivanja posmrtnih ostataka, kao i uređenja i održavanja zajedničkih površina na groblju u svim mesnim zajednicama na teritoriji opštine Inđija u kojima do tada nije vršio ove poslove.

  Prema pomenutim Zakonima i Odlukama, od 2013. godine sva mesna groblja su u nadležnosti JKP “Komunalac”. Od tog trenutka i deset godina posle kapelu su dobili samo stanovnici Novih Karlovaca 2015. godine. Ovaj projekat usvojen od strane tadašnjeg saziva lokalnog parlamenta i njegova realizacija je započeta leta 2012. godine da bi konačno bio završen 2015. godine.

  Uporedo sa izgradnjom kapele u Novim Karlovcima kroz nacrte  odluke o budžetu opštine Inđija provlače se projekti izgradnje kapela u selima inđijske opštine.

  Bivši predsednik Mesne zajednice Čortanovci Živan Pašić za IN Medija kaže da su čortanovčani pre dvadeset godina dali svoje groblje na upravljanje JKP “Kounalac” istovremeno kad i Mesna zajednica Beška.

  -Čak su nas nagovarali da se sasanima, maradičanima i krčedincima hvalimo kako je to dobro jer oni nisu hteli da im daju groblja na upravljanje. Toliko godina posle mi pokojnike donosimo iz bešcanske kapele i sahranjujemo ih sa sveštenicima iz njihovog “auto-gepeka”. I svešteniku  su zabranili da u crkvu prima preminule. Sad pokojnike odvoze odmah na groblje, tako da imamo ekspres-sarane nedostojne čoveka. – kaže Pašić.

  Čvrsto obećanje da će biti izgrađene kapele na grobljima u Čortanovcima i Maradiku dao je 2019. godine direktor JKP “Komunalac” Inđija Dušan Lemajić. On je tada istakao da Opština Inđija je za tu namenu predvidela u budžetu za 2020. godinu oko 12 miliona dinara.

  On je tada naveo da su ove investicije trebale da budu započete 2019. godine, ali su se čekali projekti izgradnje, te da su su planska dokumenta završena sa malim zakašnjenjem i da očekuje su da će lokalna samouprava do kraja 2019. godine uspeti da objavi javni poziv za izbor preduzeća koje će graditi objekte.

   -Prvo ćemo početi sa izgradnjom kapele u Maradiku, jer u Čortanovcima groblje nije legalizovano, a prilično je i popunjeno,pa dok se sporovede postupak legalizacije i spajanja dve parcele, stare sa novim mestom za sahranjivanje, proći će nekoliko meseci –kazao je direktor Lemajić, dodavši da je realno očekivati da ta investicija počne polovinom 2020. godine, dok u Maradiku, ako vreme dozvolu, objekat bi mogao da bude gotov u martu 2020. godine.

  Kako do realizacije najavljenog projekta izgradnji novih i uređenju postojećih kapela u naseljenim mestima inđijske opštine nije došlo i u budžetu za 2023. godinu nalazi se plan izgradnje kapela u Čortanovcima i Maradiku. Za te namene bi lokalni budžet za oba projekta bio olakšan za svega 1,2 miliona dinara odnosno izgradnja svake kapele koštala bi 600 hiljada dinara. U ovom primeru se vidi da je cena radova na istom projektu sa 12 miliona dinara iz 2019. godine pala na 1.2 miliona za 4 godine bez objašnjenja.

  Krajem prošle godine, prilikom rebalansa budžeta za 2022. godinu, predsednik opštine Vladimir Gak ponovo je najavio izgradnju kapele na mesnom groblju u Čortanovcima. On je tada kazao da će sa dolaskom “prvih lepih dana početi izgradnja kapele u Čortanovcima” i da su postojali određeni problemi u vezi sa parcelom na kojoj će se graditi objekat ali da su oni rešeni i stvoreni su uslovi da se krene sa gradnjom.

  Pašić ističe da problem izgradnje kapele u Čortanovcima nije od skoro, on datira od 2012. godine kada je on kao predsednik Mesne zajednice insistirao da se taj problem reši.

  -To je još iz vremena kada je predsednik opštine bio Goran  Ješić, ja sam tražio i svađao se sa njim a sa ovima se nastavilo. Sad imamo dva odbornika u Skupštini iz sela, što nikad imali nismo ali sta vredi kad ne smeju ni da pitaju za kapelu. Imali smo mi predsednici MZ  sastanke pred budzet i tražili smo. Siniša Filipovic, nekadašnji zamenik predsednika opštine, je dolazio u sva sela da čuje naše zahteve pre kreiranja nacrta budžeta, ovi sad ne dolaze nema ni zbora gradjana . Ali ovo je cena demokratije i to sad plaćamo. Sadašnji predsednik Saveta je na izborima dobio celih 9 glasova, nije narod ni dobio pozive za izbore. Sad ispada da oni u opštinskom Veću bolje znaju od nas šta nama treba u našem selu – objašnjava Pašić.

  O netransparentnosti i neinformisanosti građana o njihovim pravima za učešće u kreiranju budžeta i kontrolu rada lokalne samouprave svoje preporuke je dala i Državna revizorska Institucija. Ovaj organ je naveo da lokalna samouprava treba da izradi vodič za izvršenje budžeta namenjen građanima u cilju adekvatnijeg informisanja građana o efektima i rezultatima realizacije budžeta. Predsednik opštine Vladimir Gak je svojim potpisom potvrdio da će u toku jula ove godine biti završen vodič za budžet iz 2022. godine. Vodič namenjen građanima iako obećan nije urađen.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  JKP Vodovod: Razumite nas

  Iz inđijskog Vodovoda odbili su za IN Medija da odgovore na kojim lokacijama su postavljene cisterne sa pijaćom vodom, odgovor na pitanja našeg portala odbili su da daju direktor preduzeća […]