Izložba „Danica Jovanović –Neostvareni snovi“ u Nemačkoj

Categories Inđija, KULTURAPosted on

U muzeju Haus im Moos u Karlshuldu  je otvorena izložba fotografija posvećena beščanskoj slikarki Danici Jovanović(1886-1914), saopštila je lokalna samouprava.

Kako se navodi, postavka „Danica Jovanović-Neostvareni snovi“ organizovana je kao jedan od centralnih događaja obeležavanja partnerstva Beške i Karlshulda. Prvobitno je bila planirana za mart 2020. godine, ali je zbog pandemije izazvane virusom Kovid 19 nekoliko puta odlagana, da bi konačno ugledala svetlost dana.

Karlshuld i Beška su potpisale sporazum o partnerstvu 2010. godine, pozivajući se na stogodišnji suživot srpskog i nemačkog stanovništva u Beški, kao i na buduće aktivnosti za koje su stvoreni čvrsti temelji. Tokom deset godina partnerstvo je učvrstilo veze između stanovnika Beške i Karlshulda, kao i razumevanje srpskog i nemačkog naroda, a odvijalo se kroz zajedničko učešće u tradicionalnim manifestacijama dva naselja, sportskim događajima, edukaciji i razmeni školske dece, i mnogim drugim aktivostima, te kroz mnogobrojne donacije nemačkog partnera namenjene beščanskoj deci. Takođe su ga pratile mnogobrojne kulturne aktivnosti. U tom kontekstu,ova izložba se pokazala kao pravi izbor.

Izložbu u Karshuldu je otvorila autorka dr Jasna Jovanov dok su u ceremoniji svečanog otvaranja izložbe, uz prigodan muzički program, učestvovali predstavnici okruga Gornje Bavarske i opštine Karlshuld.

Youtube: RTS: Kulturno – umetnički program

Na izložbi su prikazani radovi i dokumentarna građa o Danici Jovanović iz fonda Matice srpske i Matičine Galerije, kao i iz privatnog vlasništva, a prati je monografija na srpskom i nemačkom jeziku autorke Jasne Jovanov, kao i TV film o Danici Jovanović u produkciji Radio Televizije Srbije preveden na nemački jezik.

Izložba će biti otvorena do sredine decembra 2021. godine a njeno održavanje se planira i u Muzeju podunavskih Švaba u Minhenu

Naslovna : Youtube

IN Medija

Podeli na društvenim mrežama:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *