• Izložba Danice Jovanović u Minhenu

  U Minhenu, gde je na Ženskoj slikarskoj akademiji, u poslednjem periodu evropske bezbrižnosti, uoči bure Velikog rata, od 1909. do 1914. studirala naša rano i tragično stradala Danica Jovanović (1886-1914), u petak će biti otvorena izložba njenih dela, pišu Novosti. Autor postavke „Danica Jovanović: neostvareni snovi“, u muzeju Haus der Donauschwaben u minhenskom predgrađu Har, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Izložba Danice Jovanović u Minhenu

  U Minhenu, gde je na Ženskoj slikarskoj akademiji, u poslednjem periodu evropske bezbrižnosti, uoči bure Velikog rata, od 1909. do 1914. studirala naša rano i tragično stradala Danica Jovanović (1886-1914), u petak će biti otvorena izložba njenih dela, pišu Novosti.

  Autor postavke „Danica Jovanović: neostvareni snovi“, u muzeju Haus der Donauschwaben u minhenskom predgrađu Har, je naša ugledna istoričarka umetnosti, profesor dr Jasna Jovanov, kustos je Jasmina Jakšić Subić. Ovo svojevrsno svedočanstvo o kratkom, ali sadržajnom životu jedine akademske slikarke iz Beške, čine slike, crteži, fotografije i dokumenti iz fonda Galerije Matice srpske, Rukopisnog odeljenja Matice srpske, Arhiva Novog Sada, kolekcije Miomira Stamenkovića i drugih kolekcionara.

  Ova postavka, čiji je organizator Zavičajno društvo „Stara Beška“, a dizajner Aleksandra Rešnjak Pešić, krajem prošle godine prikazana je u muzeju Haus im Moos u Кarlshuldu, u okviru obeležavanja desetogodišnjice partnerstva tog bavarskog gradića i Beške.

  Inače, Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu je 19. maja doneo odluku o dodeli bespovratnih sredstava za realizaciju i promociju manifestacija i konferencija regionalnog karaktera. Među onima kojima su odobrena sredstva je i opština Inđija kojoj je nakon konkursa dodeljeno 3,2 miliona dinara za manifestaciju “Beška fest”.  

  Slične vesti:

  „Beška fest“ biće ipak održan

  Manifestacija „Beška fest“ ima za cilj predstavljanje kulture, tradicije i gastronomije Vojvodine i Bavarske. Beška ima partnerstvo i dugogodišnju saradnju sa bavarskom opštinom Karlshuld.

  Manifestacija podrazumeva posetu i učešće gostiju iz Nemačke.Svake godine privlači veliki broj posetilaca, koji početkom septembra u Beški imaju jedinstvenu priliku da probaju čuvene bavarske gastronomske specijalitete, dobro se zabave i uživaju u bogatom muzičkom i kulturno-umetničkom programu.

  POGLEDAJ JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/izlozba-danica-jovanovic-neostvareni-snovi-u-nemackoj/

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija