• Izložba skulptura „Čuvari horizonta“

  Od petka, 18. septembra 2020. godine u Galeriji Kuće Vojnovića u Inđiji biće postavlјena izložba skulptura vajara Slave Ajtoskog ”Čuvari horizonta”. Slave Ajtoski rođen je u Prilepu 1948. godine. Srednju školu za primenjenu umetnost u Skoplјu završio je 1970. godine. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, vajarski odsek u klasi profesora Nikole Koke […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Od petka, 18. septembra 2020. godine u Galeriji Kuće Vojnovića u Inđiji biće postavlјena izložba skulptura vajara Slave Ajtoskog ”Čuvari horizonta”.

  Slave Ajtoski rođen je u Prilepu 1948. godine. Srednju školu za primenjenu umetnost u Skoplјu završio je 1970. godine. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, vajarski odsek u klasi profesora Nikole Koke Jankovića, 1978. godine, gde je 1983. godine i magistrirao. Član je udruženja likovnih umetnika Srbije od 1979. godine. Priredio je samostalne izložbe u Beogradu i Kragujevcu i izlagao je na brojnim kolektivnim izložbama u Beogradu, Boru Užicu, Loznici, Valјevu, Kragujevcu, Kruševcu, Skoplјu, Nikšiću, Rijeci, Parizu, Poznanju, Budimpešti i Nјujorku.

  Dobitnik je veliki broj nagrada. Nagrada za otkup skulpture u bronzi za Muzej savremene umetnosti u Skoplјu, Nagrada za likovno delo na izložbi u Nikšiću, Nagrada za realizaciju Zlatne fibule, Viminacijum u Požarevcu i dobitnik druge nagrade na konkursu za spomenik stradalima 90-tih godina, Ušće u Beogradu. Nјegove skulpture su realizovane na mnogim javnim prostorima. U Požarevcu, Temerinu i Beogradu.

  Nјegova dela galerijskog formata otkupila je Komercijalna banka, Ineks ukus, Muzej grada Beograda, Galerija Progres, Studio Urošević, Kolekcija Tiho Kondev u Beogradu, zatim porodična kuća Slobodana Miloševića u Požarevcu, MIP, Muzej savremene umetnosti Skoplјe, Galerija Ira Edelson u Nјujorku, kao i pojedinačni otkpi, kolekcionari i lјubitelјi umetnosti u Nјujorku, Milanu, Tokiu, Austriji, Srbiji…

  O umetnosti Slave Ajtoskog pisali su istoričar umetnosti Nikola Kusovac i likovni umetnici, Balša Rajčević i Živojin Turinski.

  Izložba skulptura Slave Ajtoskog ”Čuvari horizonta” biće otvorena za publiku do 2. oktobra 2020. godine radnim danima od 10.00 do 19.00 časova.

  Ne zaboravite da i dalјe poštujemo propisane mere zaštite – nošenje maski i distancu od 1,5 m.

  Ulaz na izložbu je slobodan.

  Izvor: RTV
  Foto: KC

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI