• Janković: Prioritet borba protiv govora mržnje

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da će borba protiv govora mržnje biti u fokusu njenog rada u narednom periodu, zbog sve prisutnijeg govora mržnje uz seksizam, mizoginiju, ponižavajuće i uvredljivo postupanje, o čemu svedoči i značajan broj pritužbi koji stižu Кancelariji poverenika, prenosi RTV. Na stručnom skupu za medije posvećenom suzbijanju […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Janković: Prioritet borba protiv govora mržnje

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da će borba protiv govora mržnje biti u fokusu njenog rada u narednom periodu, zbog sve prisutnijeg govora mržnje uz seksizam, mizoginiju, ponižavajuće i uvredljivo postupanje, o čemu svedoči i značajan broj pritužbi koji stižu Кancelariji poverenika, prenosi RTV.

  Na stručnom skupu za medije posvećenom suzbijanju diskriminacije i govoru mržnje u organizaciji Saveta Evrope, Jankovićeva je rekla da su na meti govora mržnje gotovo svi – od političara i novinara, preko nevladinih organizacija i javnih ličnosti, a naročito su takvom govoru izložene žene, Romi, LGBT, stariji.

  Sadržaji u kojima se produbljuju stereotipi, predrasude i različiti oblici nasilja, nažalost, postaju svakodnevnica u gotovo svim evropskim društvima, uz opravdanje da je reč o slobodi izražavanja. Sloboda izražavanja jeste univerzalno ljudsko pravo svakog pojedinca da bez straha ili cenzure može izraziti mišljenje, ali ne može biti opravdanje za govor mržnje. – poručila je Jankovićeva.

  Ona je dodala da argumentovana rasprava ili iznošenje stavova često ustupaju mesto međusobnim uvredama, ponižavajućim, vulgarnim i agresivnim izjavama.

  Jankovićeva je istakla da je odgovornost na svima pojedinačno, ali pre svih na nosiocima javnih funkcija, političarima i medijima, koji ne smeju biti promoteri uvreda, diskvalifikacija, a naročito govora mržnje, već prvi u poštovanju Zakona o zabrani diskriminacije kojim se eksplicitno zabranjuje govor mržnje i drugi oblici diskriminacije.

  Naravno, oni moraju biti prvi i u poštovanju svih drugih zakona. – zaključila je Jankovićeva.

  POGLEDAJ JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/brankica-jankovic-stariji-jedna-su-od-najcesce-diskriminisanih-i-nasilju-izlozenih-drustvenih-grupa/

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija