• Janković: Žena će biti ravnopravna van kuće kad muškarci preuzmu obaveze u kući

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da bi kazne za porodično nasilje trebalo pooštriti. – Podneli smo inicijativu ministarki pravde da po zakonu žrtva obavezno bude obaveštena kada lice koje je izdržalo kaznu za krivična delo protiv života i tela izađe iz zatvora ili kada je u bekstvu i ta inicijativa je prihvaćena. Nama […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Janković: Žena će biti ravnopravna van kuće kad muškarci preuzmu obaveze u kući

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da bi kazne za porodično nasilje trebalo pooštriti.

  Podneli smo inicijativu ministarki pravde da po zakonu žrtva obavezno bude obaveštena kada lice koje je izdržalo kaznu za krivična delo protiv života i tela izađe iz zatvora ili kada je u bekstvu i ta inicijativa je prihvaćena. Nama su pukotine u sistemu više u vezi sa nedovoljnom koordinacijom. Najbitnija je promena na kulturološkom nivou u kome se ženi mora verovati. Svaki prijavljeni slučaj se mora tretirati sa dužnom pažnjom i mora se napraviti sistem da žene prvo ima poverenja da prijavi, a da kada prijavi nijednog trenutka ne ostane bez odgovora i da neko u sistemu zakaže. Ne mogu se sprečiti sva ubistva, ali ona do kojih je došlo zbog zakazivanja u sistemu zaštite, njih ne smemo da dozvolimo. – navodi za RTS Janković.

  Moraju, napominje, da žene rade na sopstvenom vaspitanju, da vaspitavaju decu ne u skladu sa tim šta je za dečake, a šta za devojčice. „Trebamo ih učiti iskrenim partnerskim odnosima, a ne da se ostaje u zajednici po cenu života“, navodi Janković.

  Kaže da kada se priča o porodičnim vrednostima, trebalo bi da se vide šta su one.

  Da li je ovo što nam se dešava u porodicama vrednost. Rodna ravnopravnost je vrednost, a ona podrazumeva samo odnose jednakosti. Žena ne može biti ravnopravna van kuće, dok muškarci ne budu ravnopravni u njoj. – naglasila je Janković.

   Poverenica je izjavila da je pre tri nedelje uputila preporuku o sastavu Vlade, da se vodi računa o zastupljenosti žena.

  Mislim da je najvažnije da Vlada bude takva da odgovori izazovima. Sada je najvažnije da se donose odluke koje najmanje štete Srbiji. I u tom pogledu vidim da je rodna ravnopravnost veoma važna. I u prethodnoj Vladi važne resore vodile su žene. Mislim da nam je kovid pokazao koliko je zdravlje bitno, pa su četiri žene u izboru za mesto ministra zdravlja. – ističe Janković.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Poskupljuje pretplata za RTV i RTS

  Većinom od devet glasova danas je na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije usvojen predlog izmene zakona o naplati takse za javni […]