• Jelena Karleuša i Dragana Mirković ove godine nastupaju na manifestaciji Scena fest?

  Vest koja je proteklih dana kružila društvenim mrežama da će na ovogodišnjem Scena festu nastupati folk zvezda Jelena Karleuša, je potvrđena za IN Medija iz izvora bliskih inđijskoj vladajućoj strukturi. Kako izvor IN Medija navodi, pored Karleuše na ovogodišnjoj “kulturnoj” manifestaciji nastupaće i Dragana Mirković.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Jelena Karleuša i Dragana Mirković ove godine nastupaju na manifestaciji Scena fest?
  Foto: Opština Inđija

  Dva zvučna imena iz sveta narodne muzike Dragana Mirković i Jelena Karleuša ovog leta, sva je prilika, zabavljaće građane i građanke Inđije u okviru manifestacije Scena fest. Izvor blizak vladajućoj strukturi potvrdio je informacije koje su par dana unazad kruže društvenim mrežama.  Izbor izvođača se, prema nezvaničnim navodima, drži u strogoj tajnosti zbog neizvesne sume novca koja je potrebna za plaćanje nastupa.

  Podsetimo, prošlogodišnji 23. po redu Scena fest u Inđiji koštao je građane 18 miliona dinara ali Ustanova Kulturni centar “nije imala uvid na šta je tačno utrošen novac i koliko su koštali izvođači”.

  Ovakav odgovor Ustanova Kultuni centar dostavila je odborniku Grupe građana „GrađanIN“ Strahinji Jovanoviću. Jovanović je odborničko pitanje postavio na sednici Skupštine održanoj 19. Juna 2023. godine, na šta je odgovor stigao nakon mesec dana,

  Odgovore na brojne nedoumice i netransparentnost oko organizacoje manifestacije Scena fest u Inđiji, IN Medija je zatražila od Ustanove Kulturni centar 12. Juna 2023. Ova Ustanova prema trendu koji neguje lokalna samouprava „ne odgovaranje na pitanja od javnog značaja“ nije odgovorila na pitanja novinara te su pitanja prosleđena odborniku GG „GrađanIN“ Strahinji Jovanoviću kako bi ih postavio u lokalnom parlamentu koji je dužan da odgovori na pitanja odbornika.

  Ovakav način komunikacije sa lokalnim parlamentom i institucijama koje se finansiraju iz opštinskog budžeta i parlamentu podnose izveštaje o radu je jedini način da novinari dobiju odgovor na pitanja.

  Razlika u netransparentnosti trošenja novca građana Inđije, u ovogodišnjem budžetu je ta što se u projekciji budžeta namenjenog za opštinske manifestacije navodi ukupna cifra od 29,4 miliona dinara ili 251 hljada evra. Pojedinačni troškovi za manifestacije koje planira Opština Inđija nema, te se tako ne zna koliko novca će ove godine građani Inđije dati za nastupe dve poznate folk pevačice.

  Od 2018. godine kada je Scena fest koštao 3,3 miliona dinara prošle godine građani Inđije su tu muzičku manifestaciju platili petostruko odnosno 18 miliona, vidi se iz odgovora Ustavove Kulturn centar na odborničko pitanje. Ova Ustanova je u svom odgovoru navela da nema detalje na šta je novac utrošen samo im je poznata ukupna suma za koju je olakšan budžet opštine Inđija.

  Upravo na ovakve šture izveštaje o trošenju budžetskih sredstava ukazala je i Državna revizorska institucija u svom izveštaju, opominjući nadležne da transparentnost budžeta mora biti u skladu sa zakonom.

  Manifestacija Scena fest je za opštinu Inđija „ najznačajnija manifestacija“ i kao takva ne nalazi se jasno naznačena u predlozima, nacrtima ali ni odlukama o budžetu lokalne samouprave. Novac koji se izdvaja za ovu manifestaciju drži se u strogoj tajnosti a do konačnih cifara koje su izdvojene za ovaj događaj teško dolaze i sami odbornici lokalnog parlamenta.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo