• Jeromonah Damaskin: Ne osuđivati čoveka, nego delo

  Manastir „Sveti Apostol i Jevanđelista Marko“ u Novim Karlovcima, bio je na meti lopova juče tokom večernjih sati. U pitanju je muškarac, koji je razbio prozor iznad oltara, kroz koji je ušao u hram. Policija je potvrdila da je izvršena je premetačina, razbijena celivaonica iz koje je ukraden novac, i da je istraga u toku. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Jeromonah Damaskin: Ne osuđivati čoveka, nego delo

  Manastir „Sveti Apostol i Jevanđelista Marko“ u Novim Karlovcima, bio je na meti lopova juče tokom večernjih sati. U pitanju je muškarac, koji je razbio prozor iznad oltara, kroz koji je ušao u hram. Policija je potvrdila da je izvršena je premetačina, razbijena celivaonica iz koje je ukraden novac, i da je istraga u toku.

  Jeromonah Damaskin Totić koji služi u manastiru „Sveti Apostol i Jevanđelista Marko“, nadomak Inđije, prvi je koji je sinoć oko 22 sata primetio da je manastir opljačkan.

  Ušao sam u hram oko 22 sata kako bih pripremio sve za sutrašnji dan. Video sam da je slomljena celivaonica, stolovi za suvenire, kao i staklo na prozoru kod oltara. Jasno je bilo da je hram opoganjen – kaže za IN Medija jeromonah Damaskin.

  Kako je rekao, celivaonica je napravljena od čvrstog drveta i nije mogla lako da se polomi i uzme iz nje novac, te je provalnik koristio kamen kako bi je razbio.

  Osim toga, priča jeromonah, izvršena je opšta premetačina po hramu.

  On tvrdi da nije čuo ništa što bi moglo da ukaž da je neko u hramu i da se takav vandalizam dešava

  – Bilo je vetra a kod nas svakako duva jer smo na vetrometini, tako da, i da se čulo nešto, pripisivali bi to zvuku vetra – kaže jeromonah za IN Medija.

  On kaže da štete ima, ali da nije velika.

  Nije oštećeno puno u materijalnom smislu, sve se to može popraviti, ali je opoganio crkvu. Ovo jeste prvi put da je hram na meti vandala, dok je kuća nekoliko puta bila obijana. Mi nemamo kamere, ogradu imamo samo sa jedne strane. To je hram koji je mimo puta, tu dolaze samo putnici namernici – objašnjava jeromonah Damaskin.

  Crkve u opštini na meti provalnika

  Neretko su crkve u inđijskoj opštini meta provalnika, sličan slučaj nedavno se dogodio u crkvi „Svetog Nikole“ u Krčedinu. Tada su oštećena vrata crkve stara 250 godina, izvršena premetačina i uzeta mala količina novca. Za razliku od Vodica (poznatiji naziv manastira Svetog Apostola i Jevanđeliste Marka), hram u Krčedinu ima video nadzor.

  Vernici i sveštenstvo teško primaju vesti o skrnavljenju hramova, iz kojih se najčešće odnosi novac dok sakralni predmeti i crkvene relikvije nisu „zanimljivi“ provalnicima. Jeromonah Damaskin smatra da se takvi postupci ne dešavaju iz razloga što provalnici imaju „nešto protiv crkve ili vere“.

  To se dešava jer nijedan molitveni dom nema obezbeđenje, naoružanog čoveka i oni znaju da neće naići na otpor, ili, ne daj Bože, da će neko zapucati u njih, uzvratiti napad ili bilo kojom silom braniti svetinju. Znaju da tu može biti novca, do kog vrlo lako dođu. U našem slučaju u pitanju je mala svota novca, oko 40.000 dinara. Ne može se niko ovajditi, bez obzira na novac koji prisvoji, ukoliko se ogreši o svetinju – uveren je jeromonah.

  On smatra da treba da negujemo svoju tradiciju i vrednosti i da osudimo svaku vrstu nasilja i rušilačkih nagona.

  – Ne treba dozvoliti te necivilizovane pojave, treba im stati na put. Ne treba gajiti takve stvari nego ih suzbijati, i takve porive i takva dela – to bi bila moja poruka svima pa i onom ko je ovo učinio. Ne treba osuđivati čoveka nego njegovo delo – zaključuje jeromonah Damaskin.

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Lemaić: Svesni smo potrebe pranja ulica

  JKP“Komunalac“Inđija proteklih dana prao je šetalište u Ulici Vojvode Stepe ali kako navode iz ovog preduzeća u pitanju je jednokratno spiranje ostataka soli koju su posipali tokom snežnih […]