• Jorgovanka Tabaković: Krompir poskupeo 152 odsto zbog svadbi

    U julu su cene neprerađene hrane u Srbiji na međugodišnjem nivou povećane 24,8 odsto, a u evrozoni 11 odsto. Na pitanje novinara Danasa, na predstavljaju Izveštaja o inflaciji, šta je uzrok toj razlici, Milan Trajković zamenik generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku NBS rekao je da su pre dve godine cene hrane u Srbiji […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp BlueSky
    Jorgovanka Tabaković: Krompir poskupeo 152 odsto zbog svadbi
    Foto: NBS media

    U julu su cene neprerađene hrane u Srbiji na međugodišnjem nivou povećane 24,8 odsto, a u evrozoni 11 odsto.

    Na pitanje novinara Danasa, na predstavljaju Izveštaja o inflaciji, šta je uzrok toj razlici, Milan Trajković zamenik generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku NBS rekao je da su pre dve godine cene hrane u Srbiji bile na niskom nivou.

    -Pored suše koja je uticala na cene, tržište EU je znatno veće i dublje. Kod nas je veća volatilnost cena – naveo je.

    „Zanimljivo“ objašnjenje ponudila je i guvernerka Jorgovanka Tabaković.

    -U pandemiji je smanjena potrošnja te vrste namirnica. Imamo da je krompir poskupeo 152 odsto. Kada je prošla pandemija ljudi su počeli da organizuju svadbe i slavlja i povećana je potrošnja i to je pored suše i drugih faktora dovelo do rasta cena – zaključila je guvernerka.

    Ona je dodala da se „NBS trudi da nema efekata prelivanja cena zbog deviznog kursa, ali da ne može da spreči da se poljoprivrednici ugledaju na svetska tržišta i cene“.

    Naslovna fotografija: NBS

    IN Medija

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp BlueSky
  • Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Univerzitet u Beogradu podržao studente

    Univerzitet u Beogradu snažno podržava studente u inicijalnim zahtevima koje iznose kao samosvesni i akademski građani, posebno ističući njihovu spremnost da reaguju na događaje od javnog i […]