• Jovanović: Beogradski i republički izbori “pojedu lokalne teme”

  Strahinja Jovanović, osnivač i kandidat za predsednika opštine Inđija pokreta GrađanIN smatra da zahtev opozicije da se beogradski izbori održe isti dan kada i u ostalim lokalnim samoupravama ima “dve strane medalje”.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Jovanović: Beogradski i republički izbori “pojedu lokalne teme”
  Foto: IN Medija

  Kako je rekao za IN Medija, veliki izbori poput beogradskih ili republičkih “pojedu lokalne teme”.

  Da izbori u Beogradu i u ostalim opštinama i gradovima budu isti dan, ima argumenata i za i protiv. Mi smatramo da treba da budu odvojeni iz dva razloga. Prvi je zato što veliki izbori kao sto su beogradski ili republički prosto pojedu lokalne teme. Mnogi birači budu zbunjeni, i umesto da odlučujemo o javnom prevozu u Inđiji i trošenju novca iz budžeta, dominiraju teme od nacionalnog značaja. Većina ljudi se informiše iz medija sa nacionalnom frekfencijom, a na njima uopšte nema lokalnih tema. Drugi argument je pitanje resursa koje opozicija nema. Lideri opozicije zaobilaze tzv male opštine, a tek im ne bi dali na značaju da su svi izbori zajedno. Tu je i psihološki momenat. Ako padne Beograd, biće skroz drugačija klima za izbore na lokalu. – kaže Jovanović.

  On dodaje da “argument da budu isti dan jeste migracije birača.”

  Pre neki dan je profesor Bešić na N1 pričao o tome da to u velikoj meri ne utiče na krajnji rezultat pa je pitanje koliko je taj argument jak. Da je Srbija demokratska zemlja, mi uopšte ne bismo razgovarali o svemu ovome nego bi održavanje bilo kojih izbora bila rutinska stvar. Nažalost, mi to nismo. – zaključio je Strahinja Jovanović.

  Podsetimo, pokret GrađanIN na predstojeće lokalne izbore izlazi samostalno. Kako su ranije naveli u svom saopštenju, pre i nakon izbora ovaj pokret neće imati saradnju sa Srpskom naprednom strankom.

  Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je u sredu raspisala izbore za odbornike Skupštine Beograda za 2. jun nakon što su bez dogovora prekinuti razgovori vlasti i opozicije o unapređenju izbornih uslova kroz implementaciju preporuka ODIHR.

  Opozicione koalicije „Srbija protiv nasilja“ i NADA tražile su da istog dana budu održani lokalni izbori i u onim mestima u Srbiji u kojima se nije glasalo 17. decembra prošle godine, ali taj zahtev nije prihvaćen.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika